Hoogkerk haalt koploper MOVV onderuit; Haulerwijk wijst Bakkeveen terug

Zondagvoetbal

REGIO – Roden deed goede zaken onderin door Annen te verslaan.  Actief had de winst voor het grijpen, maar liet de drie punten glippen. Hoogkerk haalde koploper MOVV onderuit. Nieuw –Roden ging nipt onderuit tegen LEO (zie verslag elders). Zorgen in Zevenhuizen na een nieuwe nederlaag. Haulerwijk pakte de strohalm door naaste belager Bakkeveen terug te wijzen.  De Wilper Boys maakt zich na de 5-2 winst op GVB op voor de kraker tegen Surhuisterveen.  GOMOS en Peize hadden een vrije zondag.
Peize kwam zondag niet in actie. Het is een vreemd verhaal. De blauwhemden zouden twee weken terug tegen TEVV spelen, maar Peize wilde dit duel verplaatsen omdat het een weekend weg had gepland. De ploeg uit Tweede Exloërmond verleende medewerking, waarna de wedstrijd op donderdagavond zou worden gespeeld. Maar het veld bleek onbespeelbaar. “Het was die week ook erg nat”, weet Frank Konneman nog. “TEVV beschikt over een hoofdveld en een soort trainingsveld met verlichting. Doordat het veld laag ligt is het altijd vrij drassig”, weet Konneman ook. Dat het afgelopen donderdag weer werd afgelast verastte ook Konneman. Na overleg met de KNVB is besloten het duel te verplaatsen naar zaterdag 4 april, in het paasweekend. “Zij hebben dan een dubbelprogramma en wij spelen maar één keer. Ik verwacht wel dat het veld dan opgedroogd is”, lacht Konneman, die zondag opnieuw genoot van een vrije dag. Overigens werd er zondag gewoon gevoetbald bij TEVV….. 
Roden leverde een puike prestatie door nummer vier Annen te verslaan. “Een belangrijke overwinning en dat staat los van het sentiment”, zegt trainer Wietze de Jong die geen lange neus wil trekken naar zijn vorige werkgever. “De drie punten, daar gaat het om”. Roden was van de meet af heel veel beter dan de ploeg uit Aa en Hunze. Met name Yonathan Ahlers, die een geweldige wedstrijd speelde en in ogen van De Jong ‘man van de wedstrijd’. Ondanks de euforie over het spel kwam Annen met 0-1 voor door een onterechte penalty. Ook Roden kreeg een strafschop. De Jong vond ook dit –bal tegen de hand- geen elfmeter waard. Robin van der Tuin benutte de pingel. De thuisclub drukte door. Uit een hoekschop scoorde Luuk Keizer de 2-1. Vervolgens een cruciale redding van Rik Oosterloo, die de zieke Rutger Beuzenberg verving en verbazingwekkend goed was. De bevrijding kwam van de voet van uitblinker Yonathan Ahlers, die vanaf de achterlijn heel fraai de 3-1 binnenschoot. Door de driepunter is de zwart-witte brigade in veiliger water terechtgekomen. Roden staat voorlopig negende geklasseerd. Bij winst op SVV’04 stormen de Noordenvelders de middenmoot binnen. 
Actief was in Hollandscheveld op weg naar de overwinning, maar moest aan het eind toch een punt afstaan. In een heel sterk eerste half uur leidden de gasten riant met 0-2 door treffers van Ennio Jansen en Stephan Heyne. Er was niks aan de hand, tot de weer fitte- vorige week ook al van de partij- en oude rots in de branding Marc Wielenga uitviel met een hamstringblessure (waar hoor je dat niet tegenwoordig?). De organisatie was daardoor minder stabiel en HODO rook bloed. In de omschakeling werd het 1-2 en een penalty betekende 2-2. In de slotfase raakte Jordi Slijfer nog de paal en een enorme kopkans van HODO had Actief alsnog kunnen vellen. “Doelstelling was om niet te verliezen”, zag leider Eric Bont als lichtpuntje.
Haulerwijk pakte de strohalm tegen Bakkeveen. De winst werd ver in blessuretijd behaald. Het feestvarken was Janus Pol: 3-2.  En dat na een 1-2 achterstand.  “Daar gaan we weer”,  zag Theo Donkers het onheil alweer op zich afkomen. In de eerste helft miste Haulerwijk al twee enorme kansen (Harrit Boonstra en Janus Pol, die met een bekeken schot de onderkant lat raakte. De bal leek de doellijn te hebben gepasseerd).  Het missen van de kansen bleek niet fataal. Gouden wissel Roben Fokkens zorgde voor de ommekeer.  De jonge speler zorgde zelf voor 2-2 en bracht Pol in stelling voor de 3-2, die weer eens succes had met een lob. “We hebben als ploeg keihard voor elkaar gewerkt. De motivatie is terug om het ook nummer drie Havelte moeilijk te maken”, sprak Theo opgetogen. Donker verzuchtte “dit hadden we nodig”. 
Het wordt een steeds moeilijker verhaal voor Zevenhuizen dat opnieuw de nederlaag moest slikken. Zonder vier basiskrachten (waaronder Bernard Dik, Bas Lammers en Wynand van Duinen) deed Zevenhuizen met de A-junioren niet slecht in Wijster, maar kwam ongelukkig achter door een inzet die door Otto Jelsma van richting werd veranderd. Dimitri de Jong zette de zaak recht: 1-1. Diep in de tweede helft  stopte de keeper nog een penalty, maar werd een kopbal de rood-zwarten alsnog fataal: 2-1. Zevenhuizen staat voorlopig op een promotie/degradatieplaats.  “Ik verwacht niet dat we rechtstreeks degraderen”, zegt Bram Klaassens. We houden nog steeds twee ploegen onder ons”.
In de vierde klasse C leverde Hoogkerk een geweldige stunt door koploper MOVV op eigen terrein te verslaan. Hoogkerk stond zondag onder bezielende leiding van ‘el presidente’  Ronny Melessen, want Heiko van den Berg bivakkeerde in het zonnige Madrid. Maar Van den Berg kreeg alles wel mee wat er in Midwolda afspeelde en dat was veel. “We stonden super georganiseerd en gaven 1000 procent en dan win je de wedstrijd”, sprak Melessen lyrisch. De 2 meter lange Joran Tel anticipeerde goed op een uittrap en liep zo de 0-1 binnen., Een wereldstart. Melessen had van te voren een tactiek uitgeplozen en dat kwam er op neer: van voren naar achteren er bovenop. De beroemde Blauwtjes werden zo aan banden gelegd. Na de 0-1 gaf MOVV in het tweede deel vol gas, maar trapte Hoogkerk abrupt op de rempedaal. In de counter knikte Jeffry Romijn de 0-2 binnen. Het werd nog wel even penibel nadat de thuisclub op 1-2 kwam en Pieter de Jong zijn tweede gele kaart kreeg. Hoogkerk hield stand. De ontlading na afloop was enorm, mede doordat ook ASVB verloor. Niet alleen de tweede plek komt in zicht, maar de achterstand op de koploper- vijf punten- is te overbruggen.
SVMH was helemaal teneergeslagen na de onnodige nederlaag in Meeden. “Gezien de eerste helft had ik het ook helemaal niet verwacht”, keek Patrick van Nimwegen terug. SVMH was in alle opzichten beter dan Meeden, maar wist de bal niet tussen de palen te krijgen. Twee keer stond de lat in de weg. Na weer een goede kans die de mist inging, sloeg het om in de tweede helft. De Oost-Groningers boden meer strijd en SVMH werd onnauwkeurig. Een fout werd genadeloos afgestraft: 1-0. Vlak voor tijd kon B-junior Wietse Venema de gasten alsnog een punt bezorgen. Staand op de doellijn presteerde de jongeling het nog met een kopbal de lat te raken.  “Ik houd me maar vast aan het goede voetbal dat we hebben laten zien”, vond Patrick van Nimwegen nog een lichtpuntje.
TLC verspeelde eveneens de punten, tegen BATO, in Winschoten. Met name in de tweede helft domineerde TLC volledig en was er een gigantische kans voor Roy de Vries, die in plaats van te schieten de keeper wilde passeren. En medespeler kon daardoor alsnog ingrijpen. TLC speelde vervolgens tegen tien man omdat een speler ‘mafkees’ zei tegen de scheidsrechter. Een keer was TLC niet bij de les, waarna het 1-0 werd. De 2-0 was voor de statistieken. “We hebben de kans op drie punten gemist”, was het oordeel van Gert Slomp.
De Wilper Boys speelde aan ’t Plantsoen een eentonige wedstrijd tegen GVB.  Na een theestand van 3-0 werd het 5-2. Marc Oldewarris en Klaas Algra scoorden ieder twee keer. Speciaal moment voor keeper Hendrik Duursema, keeper van het derde, die op zijn verjaardag zijn debuut maakte voor het eerste. Om 12.30 uur werd hij nog opgetrommeld, na afzegging van de derde keeper Dennis. De elfde seizoensszege brengt De Wilp dit keer niet dichter bij de koploper, die weer eens won. Komende zondag de grote kraker in en tegen Surhuisterveen.  Wie weet wat er nog meer in het vat zit voor de rood-zwarten, die zo langzamerhand geschiedenis schrijven.