Hospice Westerkwartier –Noordenveld komt er!

SONY DSC

‘We hebben het geld, het pand, de bouwvergunning én de vrijwilligers’

NOORDENVELD –WESTERKWARTIER- Een enthousiast telefoontje van Marijke Pots naar de redactie van de Krant: het Hospice Westerkwartier-Noordenveld komt er! “We hebben het geld, het pand -het huurcontract is getekend- de tekeningen voor bouw en verbouw liggen klaar, de bouwvergunning is rond én we hebben 70 opgeleide vrijwilligers”, roept de mede-initiatiefneemster van het project uitgelaten. “Het is nog wachten op één klein dingetje: de bestemming moet gewijzigd worden van wonen in wonen-zorg. Is dat geregeld, naar verwachting rond half oktober, kunnen we los!”

Na drie jaar voorbereiding, leuren om euro’s, informatiesessies met betrokkenen, wat getouwtrek hier en daar is het eindelijk zover! Het hospice aan het Vredewoldplantsoen 7 in Leek is een feit. Een fijn huis waar terminaal zieken de laatste maanden van hun leven in eigen omgeving –samen met familie- op een prettige manier kunnen doorbrengen. Drie jaar lijkt lang, maar het valt eigenlijk nog best mee, vertelt Marijke Pots. “Ik ken vergelijkbare gevallen waar het soms vijf jaar geduurd heeft om een dergelijk initiatief uiteindelijk te realiseren.”

Opvallend is, dat het project ongelofelijk breed gedragen wordt; gemeenten, huisartsen, inwoners én vrijwilligers reageren allemaal even enthousiast. En juist dat laatste is bijzonder fijn voor het hospice dat voor een groot gedeelte juist op vrijwilligers draait. “De eerste groepen zijn afgelopen maand opgeleid en gecertificeerd volgens de normen van de Vrijwillige Palliatieve Terminale Patiëntenzorg (VPTZ) waarbij we zijn aangesloten. Na een thuisstudie van e-learning, zijn ze ondergedompeld in een 2-daagse cursus en hebben kennisgemaakt met de uitgangspunten van ‘ER ZIJN’ van VPTZ Nederland, uiteraard toegespitst op het te openen Hospice in Leek. De eerste 50 vrijwilligers zijn nu gecertificeerd, de basis voor het vrij en willig werken in het hospice. De rol van de vrijwilliger is erg belangrijk, zij vormen het hart van het ‘Bijna-zoals-thuis-huis, weet Marijke, die zelf ook jarenlang terminale patiënten begeleide. “Zien en gezien worden, horen en gehoord worden, voor zowel de gasten die er gaan komen, de naasten van de gasten als de vrijwilligers, is ontzettend belangrijk. We willen zoveel mogelijk aansluiten bij de wens van de gast. In oktober volgt nog eens groep van zo’n 14  vrijwilligers de opleiding. Weet je wat ook zo leuk is? We hebben ook talloze aanmeldingen binnengekregen van mensen die graag willen koken, klussen, schilderen of de technische klussen op zich willen nemen. Geweldig toch? ”

In het hospice dat nog aan het einde van het jaar verbouwd en uitgebouwd wordt, is plek voor drie gasten en hun familie. Omdat het hospice er voor zowel inwoners van het Westerkwartier als Noordenveld is, heeft het bestuur de tekeningen, de bouw en het installatiewerk gegund aan lokale bedrijven, weet Eppie Bakker, verantwoordelijk voor de bouw van de hospice te vertellen. “Erik Smid uit Leek is de architect van het project aan het Vredwoldplantsoen, Winter uit Leek doet het installatiewerk en Bouwbedrijf Van der Sluis uit Roden hebben we opdracht gegeven om het pand te verbouwen. “Een bewuste keuze. Betrokkenheid vinden we belangrijk. Wanneer de schop echt in de grond gaat? Ik denk medio oktober. We wilden aanvankelijk voor de feestdagen open, maar dat lijkt een utopie. Waarschijnlijk wordt het ergens in januari. Het kan ons niet snel genoeg gaan. We staan allemaal trappelen!”

 

pand-hospice-in-leek