“Iedereen kan schilderen. Daarvoor heb je echt geen ervaring nodig!”

KC Olga Talsma

Kunstschilder Olga Talsma
heeft een aansprekend credo

HUIS TER HEIDE – “Gelukkig,” zegt Olga Talsma (1971, Schiermonnikoog) als ze de verslaggever haar huis aan de Asserstraat binnenlaat. “Ik ben net terug van mijn vrijwilligerswerk bij de dierenambulance en was al bang dat je voor een dichte deur zou komen te staan. Loop meteen maar mee naar mijn atelier. Nee, schilderijen hangen daar nu niet, die exposeer ik, zo’n 25 stuks, tot eind deze maand in de lange gang van De Hoprank in Peize. Daarna hoop ik in meer openbare ruimten of galerieën te kunnen exposeren. Schilderen was altijd al mijn hobby maar het is sinds een paar jaar helemáál mijn passie geworden. Eigenlijk wil ik er nu mijn hoofdberoep van maken. Ik heb er  een gedegen opleiding voor gehad en ga er in dóór. Met zelf schilderen, met exposeren en ik geef hier nu ook workshops. Dat loopt al goed.”
Olga Talsma oogt ‘open’ en zo praat ze ook. “Wat wil je nog meer van me weten?,” vraagt ze af en toe, als het gesprek even stopt. Maar die stiltes zijn er weinig, want haar ‘levensverhaal’ is – zeker gezien haar nog relatief prille leeftijd – best boeiend. Op de lagere school viel haar tekentalent al op, maar van een beroepsopleiding in die richting was geen sprake. Na de mavo, een periode waarin haar tekeningen regelmatig de schoolkrant opfleurden, ging ze eerst een jaar naar de Kappersvakschool in de stad Groningen, een beroep dat toch ook een zekere creativiteit vereist. “Maar ik liep daar stage in een kapperszaak en kreeg als onervaren meisje alleen maar saaie routineklusjes te doen. Nee, dat was het echt niet, constateerde ik al gauw. Daarom schakelde ik over naar een opleiding waarin ik me alle ins en outs van de grafische sector eigen maakte. Het maken van websites, logo’s, huisstijlen en brochures is meer dan twintig jaar mijn hoofdberoep geweest. Nu doe ik dat nóg, hoewel ik me steeds meer op de schilderkunst concentreer. Daarin ligt niet alleen mijn kracht maar ook mijn passie, ben ik tot de conclusie gekomen. Ik had destijds graag de kunstacademie bezocht, maar daar werd ik vanwege mijn opleiding – ik had immers mavo – niet toegelaten. Toch ging ik in mijn vrije tijd, naast dus mijn grafische bezigheden, solo door om dat ideaal te kunnen realiseren. De grote doorbraak, als ik het zo mag noemen, kwam drie jaar geleden toen ik bij Atelier 99 in Assen een gedegen en professionele schildersopleiding ging volgen. Ik leerde er alle technieken – mijn voorkeur nú gaat uit naar acryl, maar olieverf lijkt me toch ook wel wat. Hoe je mijn stijl kunt noemen? Expressief en kleurrijk, met een voorkeur voor niet alleen het abstracte maar ook figuratief zoals mensen, dieren en dingen. Daarnaast volgde ik een opleiding in kunstzinnig dynamisch coachen. Daarin geef ik nu ook lessen. Schilderen en dynamisch coachen zijn heel goed te combineren met de workshops die ik nu ook geef. Ik laat mensen dan intuïtief schilderen – dat kan echt iedereen – gewoon wat in hen opkomt. En als dat werkstuk af is, bespreek ik waaróm ze dat huis, die boom, dat dier of wat dan ook hebben geschilderd. Dat werkt heel verhelderend en ik heb er veel succes mee. Mond tot mond reclame heeft zijn uitwerking, hoor,”lacht Olga. Waarna ze handig door gaat op de workshops die ze geeft.
“Uitgangspunt daarbij is, dat iedereen kan schilderen en dat je daarvoor geen ervaring nodig hebt. Ik geef mijn cursisten vooraf een thema, bijvoorbeeld geïnspireerd door de omgeving (en alleen al het riante uitzicht op de natuur die je vanuit de grote atelierramen ziet, is een prachtig uitgangspunt, ervaart de verslaggever).  Ik  laat de mensen ook wel intuïtief aan de gang gaan. Ze krijgen van mij hulp bij het kleuren mengen en allerlei professionele tips. Dat alles leidt na een uur of twee echt bij iedereen tot een bijzonder en tot de verbeelding sprekend creatief resultaat. Ze kunnen hun zelfgemaakt schilderij mee naar huis nemen en zo aan de muur hangen. Fantastisch toch!”
Wie meer wil weten, kan Olga Talsma bellen op 06-15168259. Haar schilderijen kunt u tot eind november nog bekijken in De Hoprank in Peize of anders op haar website www.olgatalsma.nl