‘Iedereen zou donor moeten zijn’

  zevenhuizen 7 van zevenhuizen

  Zevende ‘7 van 7huizen’ in teken promotie donorschap

  ZEVENHUIZEN – Op vrijdagavond 7 augustus wordt de zevende editie van de ‘7 van 7huizen’ gehouden. Een speciale editie, want zeven keer de zeven op de zevende is al bijzonder op zich. Vanwege die 7 is er dit jaar een thema aan de loop gekoppeld: de promotie van het donorschap. ‘Iedereen zou donor moeten zijn of anders worden’, zegt Albert de Graaf, zelf getransplanteerde. Datzelfde vindt ook Anita Rieskes uit Zevenhuizen. Haar zoon Tim (3) krijgt als alles meezit in november een nieuwe nier van zijn oom Erwin. Tim zal naar alle waarschijnlijkheid samen met burgemeester Berend Hoekstra het startschot lossen.

  Bestuurslid Anna Hummel kwam in contact met Albert. Hij kreeg een nieuwe lever en daarmee veranderde werkelijk alles. ‘Al jaren geleden werd een leverziekte bij mij geconstateerd. Aanvankelijk ging het wel. Ik werkte gewoon en alles ging z’n gangetje. Gaandeweg werd het minder en minder. Zeker de laatste anderhalf jaar kon ik vrijwel niets meer. Ik verloor m’n werk, mijn sociale leven en de dagen vulde ik hoofdzakelijk met liggen. Op de bank of op bed. Het heeft al met al een jaar geduurd voor er een lever voor me was.’ De operatie verliep voorspoedig en meteen toen Albert na de operatie wakker werd, voelde hij zich als herboren. ‘Het is wonderwel goed gegaan. Perfect eigenlijk. Ik voelde me meteen veel energieker. Mensen zeggen nu wel eens dat ik rustig aan moet doen. Maar waarom? Ik heb geleerd met de dag te leven. Omdat ik zelf ervaren heb hoe belangrijk het is om donor te zijn, wil ik me nu op alle mogelijke manieren inzetten om het donorschap te promoten. Ik kwam in contact met Anna en toen zij vertelde over de ‘7 van 7huizen’ was ik meteen enthousiast. Ik ga meedoen en bovendien zal er een stand komen met alle mogelijke informatie over onze stichting. Want samen met een andere getransplanteerde heb ik een stichting opgericht. Die stichting heeft als doel om mensen bewust te maken en om zoveel mogelijk mensen te overtuigen om donor te worden. De stichting heeft Donerik & Friends, mijn maat heet Erik, vandaar. Ik leef weer sinds ik een nieuwe lever heb. Ik voel me als herboren. Er zijn echter ook mensen voor wie een orgaan te laat komt. Daarom zal ik me de rest van m’n leven in blijven zetten voor de stichting. Dat heb ik aan mezelf beloofd.’
  Tegenover Albert zit Anita Rieskes. ‘Mijn zoon Tim werd drie jaar geleden te vroeg geboren. Hij had meteen nierproblemen, daar kwamen de artsen al na een paar weken achter. Dat had overigens niets te maken met de vroeggeboorte en erfelijk is het ook niet. Het is wel wonderlijk, want ik leef ook met één nier. Sinds Tim’s geboorte komen we heel regelmatig in het UMCG en het Radbout in Nijmegen. Dat Tim een andere nier moest, was al snel duidelijk.’ Het vinden van een nieuwe nier bleek geen sinecure. Het beste is een orgaan uit de eerste lijn, maar dit bleek niet mogelijk. ‘Toen zei m’n broer Erwin meteen dat Tim een nier van hem kreeg. Ja, dat is natuurlijk geweldig. Met geen pen te beschrijven. De vanzelfsprekendheid. Zoals het nu lijkt krijgt Tim in november nier van zijn oom. Dit soort operaties bij kinderen doen ze slechts twee keer per jaar. In april en november. Mocht november toch niet haalbaar zijn- wat we uiteraard niet hopen- dan zal Tim eerst aan de dialyse moeten. De volwassen nier van Erwin zal overigens in de onderbuik van Tim worden geplaatst. Dat kan. En in principe kan die nier wel twintig, dertig jaar blijven zitten. Als alles goed gaat.’
  Tim krijgt voeding via een sonde, voor het overige is hij zo op het oog een gezond kind. ‘Hij hoeft niets te laten verder. Hij vliegt en rent. Maar zonder medicatie zou hij niet veel kunnen en eten is dus een probleem. Een behoorlijk probleem zelfs. Slikken ook. Tim is nog te jong om te beseffen wat er precies aan de hand is. Aan het slangetje van de sonde ziet hij wel dat er iets is. Verbazingwekkend is het wel. Zijn beide nieren functioneren voor nog geen tien procent. En dan zo actief zo vrolijk zijn. Heel erg bijzonder’, zegt Anita.
  Tijdens de ‘7 van 7huizen’ is alle informatie over donorschap en de stichting van Albert verkrijgbaar. Albert loopt zelf mee, in een opvallend roze shirt met een groot vraagteken op z’n rug. ‘Nee’, zegt Albert, ‘angst voor afstoting heb ik niet. Nooit gehad. Dat heeft geen zin. Afstoting kan altijd, maar denk je daar steeds aan dan heb je geen leven.’ Bijzonder: De Graaf praat over dit onderwerp alsof hij het heeft over de aanbiedingen in de supermarkt. Het is allemaal heel normaal. ‘En toch besef ik me best wat voor ellende ik heb moeten doorstaan. Ik was chronisch vermoeid. Werd geel. Kreeg bloedingen en lag ooit eens verward in de achtertuin. Mijn dochter vond me toen. Ik wist niet meer waar ik was. Bleek iets met de ammoniakspiegel te maken te hebben. Zonder een nieuwe lever had ik nog best even kunnen leven. Of leven? Ik lag veelal. Dat gegeven geeft me zoveel energie om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen donor worden. En mensen die dat niet willen, zouden in mijn optiek zelf ook geen orgaan van iemand anders moeten krijgen. Donor zijn, redt levens. Verandert levens. Ik ben daar zelf het bewijs van.’
  Dan nog even praktisch over de ‘7 van 7huizen’. De start van de loop vindt als altijd plaats bij Garage Kopinga aan het Hoofddiep 52. De jeugdloop (tot en met tien jaar) begint om 18.45 uur en vanaf 20.00 uur kan de 7 kilometer gelopen worden. ‘We doen niet aan voorinschrijving’, zegt Anna Hummel. ‘We zien wel hoeveel mensen deel willen nemen. Gegeven is dat we altijd in de vakantie zitten, de ongeveer driehonderd lopers die we gemiddeld hebben koesteren we. Inschrijven kan dus ter plaatse, vanaf 17.30 uur in de kantine van KV Sparta aan de Molenweg. Jeugd betaalt maar twee euro, anderen betalen vijf (met eigen chip) en zeven euro (met huur chip). Lopen met chip is overigens verplicht. Ik ga er van uit dat het weer een gezellig evenement wordt, waaraan echt iedereen deel kan nemen. Ook mensen die anders nooit lopen. Ook zij blijken elk jaar weer in staat de loop te volbrengen, aangemoedigd door dorpsgenoten.’ Zie ook www.7van7huizen,nl.