IJsvereniging Roden viert 125-jarig bestaan

IJsvereniging Roden

RODEN – IJsvereniging Roden bestaat dit jaar 125 jaar. Na de oprichting in 1891 is er veel gebeurd bij de Rôner ijsclub. Op vrijdag 25 november staat de feestelijke ledenvergadering op het programma. Plaats van handeling is De Pompstee in Roden.

“De eerste vergadering vond plaats in november 1891”, laat Jan Slenema, de huidige voorzitter van de ijsclub weten. Met trots laat hij zien dat alle notulen van de bestaansgeschiedenis bewaard zijn gebleven. De vereniging werd opgericht door de heren Borgers, Kappius, Zondag, de gebroeders Deodatus en Thie. Toen de vereniging werd opgericht lag de ijsbaan op een stuk land te noordoosten van Leutingewolde. Tegenwoordig ligt de ijsbaan bij het Mensingebos, achter de voetbalvelden van voetbalvereniging Roden. De club is enorm gegroeid. Waar de ijsvereniging uit Roden in 1991 nog 150 leden telde, heeft de club nu ongeveer 1000 leden. “Onze leden bestaan voornamelijk uit gezinnen, verteld Slenema. Het gaat bij ons plezier. Wedstrijden worden er bijna niet meer gereden, kinderen schaatsen voor de lol, en ouderen schaatsen niet meer zo hard”.

Net als andere ijsverenigingen is ijsclub Roden afhankelijk van de natuur. Alleen bij een strenge winter kan er gebruik worden gemaakt van de prachtige natuurijsbaan in Roden. Zodra er vorst is geweest gaan de alarmbellen bij de bestuursleden meteen af. Slenema: “We gaan gelijk met een groep vrijwilligers naar de ijsbaan. Onze vrijwilligers onderhouden de baan. En natuurlijk gaan we de dikte van het ijs meten” De vrijwilligers staan elke dag om 08:00 uur op de baan. En alles met één doel. Dat de ijsbaan zo snel mogelijk open kan. “Zodra de baan open kan is het een komen en gaan van leden, die met veel plezier schaatsen. Het is dan elke dag weer feest. In de gemeente Noordenveld is de Rôner ijsbaan als eerste open.  Afgelopen winter kon de baan helaas maar één middag open. Het kon eigenlijk niet, maar we wouden de natuurijsbaan open gooien voor de kinderen”.

Jan Slenema is al  9 jaar voorzitter van de vereniging. Hij nam in 2007 het stokje over van Harry Blaauwwiekel, die maar liefst 18 jaar aan het roer stond. Daarvoor was Jan Bastiaan bijna zelfs 45 jaar voorzitter van de ijsvereniging. “Nee, voorzitter ben je niet voor een paar jaar”, glimlacht Slenema. Voor het voorzitterschap was Slenema al jarenlang bestuurslid, in de rol van penningmeester en secretaris. Slenema is tijdens de feestelijke ledenvergadering aftredend, maar wel herkiesbaar. En of de voorzitter zelf ook schaatst? “Natuurlijk, ik ben een schaatsliefhebber”. De enthousiaste voorzitter schaatst zelfs meerdere marathons per jaar.

De ijsclub kent vele hoogtepunten. Een van de grootste hoogtepunten is toch wel het behalen van het Drents kampioenschap door Jannie Scheepstra. Dit feit werd destijds groots gevierd in het dorp. Deze titel behaalde ze aan het eind van jaren ’50. Maar helaas zijn er ook dieptepunten te vertellen. Zo werd de ijsbaan in 2009 doelwit van vandalen. Een hek van de omheining werd gesloopt en met kracht in het ijs geramd. Vlakbij de ingang werd het ijs vernield. De schaatsmarathon stond niet in gevaar, maar de baan was een stuk korter geworden. De ijsbaan ligt op een wat afgelegen plekje, dus zonder veel toezicht. Camera’s plaatsen doet de ijsvereniging bewust niet.

IJsclub Roden is ondanks het uitblijven van ijs echter springlevend en actief. Zo wordt op vrijdag 25 november de feestelijke ledenvergadering gehouden in De Pompstee in Roden. Naast de traditionele jaarvergadering – die nooit heel lang duurt- zullen er verschillende optredens zijn van het bekende cabaretduo Harm en Roelof. Ook is er muziek tot in de kleine uurtjes. ‘En uiteraard zal de traditionele verrassing niet ontbreken’, zegt voorzitter Jan Slenema. Behalve vaste onderdelen als mededelingen, het jaarverslag en het verslag van de kascommissie, staat ook de bestuursverkiezing op de agenda tijdens de ledenvergadering. Jan Slenema en Piet de Boer zijn periodiek aftredend maar wel herkiesbaar. Dat geldt niet voor Jan Giezen, die stopt met zijn bestuurswerk voor de ijsclub. De feestelijke ledenvergadering begint om 20:00 uur. De zaal in De Pompstee is open vanaf 19:00 uur. Mensen die de feestelijke avond bij willen wonen, kunnen dit kenbaar maken (voor 10 november) bij Jan Slenema (j.slenema@sabanoord.nl) of Jan Giezen (jan.giezen@ziggo.nl).

Wie: IJsvereniging Roden 
Accommodatie: IJsbaan Roden, Mensingebos
Voorzitter: Jan Slenema
Contact:
j.slenema@sabanoord.nl
Wat: Feestelijke ledenvergadering
Wanneer: vrijdag 25 november 2016
Aanvang 20:00 uur (zaal open 19:00 uur)

Foto: Het bestuur
Boven van links naar rechts: Marten de Weerd, Piet de Boer, Jan Laning, Jan Slenema, Martin Spaan
Onder van links naar rechts: Fons de Klerk, Ali van der Dong, Jan Giezen
Niet op de foto: Onno de Vries