“Ik bedenk niets van tevoren, mijn kunstcreaties zijn altijd persoonlijk”

KC Marijke Berghuis

Beeldend kunstenaar Marijke Berghuis blijft met haar werk steeds op zoek naar haar eigen innerlijk

Een lange oprit over de Bisschopswijk in Nieuw Roden mondt uiteindelijk uit bij een fraai gelegen boerenbedoening met een wijds uitzicht over de velden. Dit zou de eerste zin van een nog te schrijven ouderwetse ‘familieroman’ kunnen zijn. Maar we komen voor een vraaggesprek met Marijke Berghuis (31) en die is verre van wat je ouderwets zou kunnen noemen. Je zou haar kunnen samenvatten onder de noemer ‘kunstenaar in de breedste betekenis van het woord’. Misschien zou ‘levenskunstenaar’ ook een goede benaming zijn, ware het niet dat ze er dan zelf vermoedelijk nog het woord ‘aankomend’ voor zou zetten. Niet, omdat ze haar studie aan de kunstacademie Minerva nog niet voltooid zou hebben – want dat heeft ze in 2009 al gedaan. En ook niet, omdat ze professioneel, onder meer als docent beeldende kunst en vormgeving – ‘Teacher in Arts and Crafts’ noemt ze zich zelf op haar website www.marijkeberghuis.com – en als zelfstandig operend kunstenaar nog moet profileren, want haar beeldenrijke site bewijst het tegendeel. Maar omdat ze zichzelf steeds verder, vooral ook innerlijk, wil ontwikkelen. Of, zoals ze zelf zegt: ‘Mezelf wil ontdekken.’

Die ontdekkingstocht heeft, wat de beeldende kunst betreft, ondanks haar jonge leeftijd al een behoorlijk verleden. Tekenen deed Marijke al graag en goed op de basisschool. Op de middelbare school in Leek was tekendocent Jan Ernst Douma voor haar de grote stimulator, om die gave via Minerva verder te ontwikkelen. Toneelspelen deed ze ook al jong. “Hartstikke gaaf vond en vind ik dat,”vertelt ze enthousiast. “Later vooral om mezelf uit mijn comfortzone te trekken en mezelf te ontdekken.” Mede daarom studeerde ze, na haar eindexamen aan Minerva, tot vorig jaar aan de Amateur Toneelschool Het Prinsentheater in Groningen. Al haar opleidingen, werkzaamheden, ervaringen en professionele werkzaamheden staan in een lange opsomming op haar website. Dús kunnen we er, gezien de lengte van deze rubriek, maar een paar iets nader belichten. Jammer, want naast het tonen van haar gevarieerde werkstukken als beeldend kunstenaar – die ook op haar website zijn te zien – vertelt ze boeiend over haar maandenlange reis door Thailand, Laos, India en Cambodja, die ze vorig jaar beëindigde. Dat was een overweldigende ervaring. “Ik heb er Engelse les gegeven maar mijn diepste ervaring is vooral, dat de mensen er, ondanks dat de levensomstandigheden er vergeleken met hier vaak bedroevend slecht zijn, echt veel gelukkiger van zichzelf zijn dan wij hier in het westen. Hier zoeken we het geluk vooral in dingen buiten onszelf, zijn we carrièremakers. In Azië kwam ik helemaal tot mezelf. Dat kwam mede door de cursus Vipassana Meditatie, waaraan ik tien dagen lang gedurende tien uur per dag deelnam. Tien dagen in volstrekte stilte. Ik vond en vind daarbij, heel kort door de bocht, vooral innerlijke rust. Ja, ook vínd, want ik begin hier thuis elke dag met yoga-meditatie. Ik wil er op den duur workshops en lessen in gaan geven. Je mag me multi-disciplinair noemen, maar ik wil me telkens het liefst op één ding concentreren. En nú is dat vooral op het maken van mijn kinderboek Camel & Piggy, dat gaat over een kameel en een varkentje. De basis van het verhaal komt uit het dagboek dat ik op mijn reis door Azië bijhield. Hier thuis maak ik er nu de tekeningen bij. Nee, een uitgever heb ik nog niet, dat komt wel. (Glimlachend; red.:) Anders geef ik het in eigen beheer uit.”

Eind dit jaar wil Berghuis weer richting India. Om het innerlijke geluk verder uit te bouwen?, suggereren we zonder bijbedoeling. Marijke knikt. “Les geven vind ik fantastisch,”klinkt het uit de grond van haar hart. “Dat wil ik te zijner tijd graag weer gaan doen. Zoals ongetwijfeld méér dat op mijn weg komt en in mijn straatje zal passen. Maar dan moet mijn hoofd daarvoor wel leeg zijn. Daarom ga ik tóch eerst weer aan mezelf werken.”

Voor meer info zie www.marijkeberghuis.com; haar bellen mag ook: 06-20620622.