“Ik ben een verhalenverteller in schilderen en beeldhouwen”

image

Kleintje Cultuur (voor 14.07.15)

Klein Wonderland is de spirituele wereld van beeldend kunstenaar Jan Bouma in Lucaswolde

LUCASWOLDE – Klein Wonderland. Is dat geen prachtige – en ook nog eens doeltreffende – naam voor de 4000 vierkante meter grote kunst-enclave aan de Hooiweg 37 in Lucaswolde? Vanaf de wegkant amper zichtbaar, want door struikgewas en bomen grotendeels aan het oog onttrokken, heeft beeldend kunstenaar Jan Bouma (50) hier in drie jaar tijd een werkelijk prachtig beelden-en-natuurpark aangelegd. Met fraaie beelden en heel ‘ongewone’ bomen en struiken, slingerpaadjes, bankjes, verrassende terrassen en leuke prieeltjes. Met een houten kerkje waarin belangstellenden kunnen overnachten en een schattig zomerhuisje, ook om in te verblijven en van alles uitgebreid te genieten. Maar Klein Wonderland is ook een halve-daags-bezoek meer dan waard. Alles wat er staat is door Jan zelf ontworpen, gebouwd, aangelegd en gebeeldhouwd.

Want Bouma is een multicreatieveling, grotendeels autodidact, beeldhouwer van professie met ook een vaardige hand in schilderen. Bijna een alleskunner die zichzelf vooral ‘een verhalenverteller in schilderen en beeldhouwen’ noemt. En dat is meer dan terecht. En o ja, voordat we hier zijn CV en motieven verder uitpluizen: De naam Klein Wonderland is enerzijds een toespeling naar het sprookje Alice in Wonderland, maar toch vooral een hommage aan zijn vrouw Alice. “Mijn inspiratiebron, toetssteen en leidraad,” zegt hij daar zelf over.

Van oorsprong is Jan Bouma, die zich in 2000 met zijn gezin in Lucaswolde vestigde – ‘dat was een lange zoektocht maar toen we dit hier eenmaal zagen, waren we ook in één keer verloren’ – Utrechtenaar. “We woonden toen met ons gezinnetje in de wijk Lombok, in een gezellig woninkje maar erg klein. En zeker niet bevorderlijk voor mijn op uitbarsten staande creativiteit. Dus zochten we de rust en de ruimte op. Ik ben mijn werkende leven begonnen als etaleur-decorateur, een mooi beroep maar toch met te weinig diepgang, vond ik. En hier in Lucaswolde wasn plenty ruimte en mogelijkheid om mijn idealen te verwezenlijken. Daar heb ik hard voor gewerkt. Ik heb heel wat handvaardige beroepen doorlopen voordat ik me bekwaam genoeg vond om me op de Kunstacademie in Utrecht te gaan specialiseren. Eerst in het schilderen, later is daar beeldhouwen als grote passie bijgekomen. En daaruit is drie jaar geleden weer de enclave Klein Wonderland ontstaan,”licht hij in een notendop toe. “Ik wil de mensen laten logeren in de wonderlijke wereld van een kunstenaar. Heerlijk overnachten in de natuur, waar je de ruimte hebt en bij uitstek geschikt om ook zelf geïnspireerd te worden. Rust, natuur en verwondering zijn hier de sleutelwoorden. Echt, de plek, zo heb ik zelf ervaren, biedt inspiratie tot creatie. Maar – nuanceert hij; red. – je mag hier als ‘gewoon’ belangstellende elke zondagmiddag in de zomer ook gerust gratis rondlopen om van alles hier te genieten. We schenken er zelfs een kopje thee, ook gratis, bij.”

Terugkijken naar de basis van je bestaan staat centraal in Klein Wonderland. “Maar,”zegt Bouma, “altijd op een originele manier. Je kunt je eigen maaltijd bereiden op een overdekt terras met eindeloos uitzicht over de Groninger velden. Of zelf een vuurtje stoken en douchen onder een boom. Het kan hier allemaal. Alle zitplekjes zijn uniek, tot aan het toilet toe. Als gast ben je vrij om te doen waar je zin in hebt. Alles is flexibel. Als je het leuk vindt kun je meehelpen aan de artistieke groei van onze tuin. Maar je kunt ook simpelweg je hoofd leeg maken en alle creaties die hier staan, bekijken. Er valt echt zóveel te zien.”

Om in zijn primaire levensbehoefte te kunnen voorzien geeft Jan Bouma ook lessen en workshops in tekenen, schilderen, boetseren en beeldhouwen. En hij wil een klankbord zijn voor degenen die daar behoefte aan hebben. Maar, zegt hij: “Kom vooral ‘gewoon’ eens langs om een paar uur van alle creaties te genieten. Op de zondagmiddagen zijn we voor iedereen ‘open’.” En dat is een echte belevenis, ervoer (ook) de verslaggever.

Meer weten: klik dan www.kleinwonderland.nl eens aan, of bel 06 41082902.