‘Ik ben heel gelukkig dat ik mijn beroep weer terug heb!’

LEEK- “Een boer? Glipt dat uit je mond? Of is dat iemand die vee houdt? En netjes? Wat betekent dat?” Dit vragen de collega’s Ameer en Shaheen zich af. Ze werken samen bij woonwinkel Teakea in Tolbert. Tijdens de lunchpauze komen volgens hun de gekste Nederlandse woorden voorbij en dat levert vaak leuke gesprekken op. Begrijpt de één iets niet, dan helpt de ander. En andersom. “Het is prachtig om te zien hoe beide mannen zich binnen het bedrijf ontwikkelen op taal- en werkgebied”, aldus eigenaar Patrick de Geus.

Patrick werd twee maanden geleden door ISD Noordenkwartier benaderd of hij nog een ervaren meubelmaker zocht voor zijn bedrijf. “Alsof ze wisten dat ik op zoek was! Ik was namelijk van plan om die week een vacature online te plaatsen. Vakmensen zijn schaars en dus moeilijk te vinden. Een accountmanager van ISD Noordenkwartier stelde mij voor aan Ameer en Shaheen. Twee hele goede krachten. Dit moest zo zijn!”

Shaheen had nog geen ervaring in de meubelbranche en kreeg daarom een stagecontract om te ontdekken of het vak bij hem zou passen. Inmiddels heeft hij zijn draai helemaal gevonden en wil een BBL-opleiding meubelmaker gaan volgen om zich verder te ontwikkelen. ISD Noordenkwartier helpt hem om dit doel te verwezenlijken.

Ameer heeft ruim dertig jaar ervaring in meubels maken. In Syrië runde hij een eigen meubelfabriek die hij tien jaar geleden onverhoopt moest achterlaten. “Ik ben zo gelukkig dat ik eindelijk weer mijn beroep terug heb. Ik voel mij hier echt thuis in de meubelmakerij.” Patrick zag direct dat hij goud in handen had met Ameer: “Je ziet dat hij liefde voor zijn vak heeft. Hij werkt zo secuur en straalt zodra hij het eindresultaat ziet.” Ameer’s inzet is door Patrick beloond: hij kreeg een jaarcontract.

 

De Geus heeft zich zo’n vijf maanden geleden in Tolbert gevestigd. Zijn pand in Hoogezand ging vorig jaar juni in vlammen op. “Ik had niets meer. Alles lag plat. Ik wilde gauw verder, maar om op korte termijn weer een nieuw pand te vinden, is erg lastig. Gelukkig is het hier in Tolbert gelukt. Samen met Ameer en Shaheen werken we naar de officiële opening toe, die over enkele weken plaatsvindt.”

 

“Het is prachtig om te zien dat we in staat zijn deze mensen een nieuwe toekomst te bieden in onze gemeente. Onze gezamenlijke inspanningen zijn succesvol”, aldus wethouder Hans Morssink van de gemeente Leek. Dankzij de inzet van ISD Noordenkwartier en ondernemer de Geus kunnen deze gevluchte mannen een toekomst opbouwen in Nederland en is ons land twee nieuwe vakkrachten rijker!