‘Ik ben slechts een schakeltje in het grote geheel’

Roden KO flotar

Onderscheiding voor Siemon van der Wal uit Foxwolde

 

RODEN – Een voorgevoel had hij wel, toen hij eind april in Rome bivakkeerde. Zeker toen partner Richard net iets te vaak vroeg of hij zijn telefoon wel bij zich had. Of de batterij wel goed opgeladen was. Toen kwam dat ene telefoontje. Hans van der Laan aan de andere kant van de lijn. ‘Er zal wel iets met de school aan de hand zijn’, dacht Siemon nog, maar niets was minder waar. De burgemeester deelde hem -zittend op een terras in Rome- mede dat hij Koninklijk onderscheiden was: Lid in de Orde van Oranje Nassau.
‘En toen heb ik meteen iets sterkers genomen dan koffie. Je kunt je niet voorstellen was er dan door je heengaat’, zei Van der Wal, die afgelopen woensdag pas zijn lintje officieel opgespeld kreeg in de raadzaal van het gemeentehuis in Roden. Siemon van der Wal (58) is sinds 1986 secretaris van De Brug Provincie Groningen. De Brug is een koepelorganisatie van negen regio’s in de provincie Groningen en de kop van Drenthe. De Brug zet zich in voor sportmogelijkheden voor mensen met een verstandelijke beperking. Van der Wal zette de professionalisering van de organisatie in gang, waardoor het aantal deelnemers sterk is toegenomen.  Hij was bovendien in 2000 initiator en lid van de stuurgroep die er voor zorgde dat de Europese spelen in Groningen werden gehouden en was daarna ook zelf verantwoordelijk voor het evenement. Van der Wal is verder voorzitter van de landelijke adviescommissie van de Special Olympics en vertegenwoordigde de provincie Groningen in de landelijke districtsraad. In Roden en omgeving is Siemon vooral bekend van zijn loopbaan in het onderwijs.
Ina Lagro, voorzitter van De Brug, sprak tijdens de bijeenkomst niets dan lovende woorden over Van der Wal. ‘Je bent ‘simply the best’, zei ze. ‘Je hart ligt echt bij de sporters. Je bent enthousiast en je hebt onze organisatie enorm geprofessionaliseerd. Je hebt altijd een heldere filosofie en dient als vraagbaak in de verschillende regio’s. Deze onderscheiding komt je toe’, waarna ze een gedicht voorlas. Van der Wal hoorde het geroerd aan, zonder de controle te verliezen. Want als er één ding is dat Van der Wal graag wil houden, dan is het wel controle. De regie zelf in handen houden. Zoals hij gewend is.
Uiteraard nam hij zelf ook even het woord. ‘Ik ben slechts een schakeltje in het grote geheel. Niet meer en niet minder. Ik dank vooral mijn partner Richard, met wie ik al bijna dertig jaar lief en leed deel. Ook dankzij hem, of vooral dankzij hem, heb ik al zoveel voor De Brug kunnen doen. Hij verdient dit lintje dus ook. Ik ben wel het type dat mensen wil laten groeien. Iedereen heeft mogelijkheden. Ik ben verder iemand van normalisatie, integratie en respect’, zei Van der Wal. ‘Ook in het onderwijs probeer ik altijd het beste uit mensen te halen. Het verenigingsleven is me overigens met de paplepel ingegoten. Als klein mannetje ging ik samen met mijn zus Jantje in de kinderwagen naar de sportclub. Vrijwilligerswerk, hetgeen voor mij iets heel anders is dan vrijblijvend werk, geeft me telkens weer nieuwe energie. Het geeft betekenis aan mijn leven. En het voelt gewoon goed om wat voor andere mensen te kunnen en mogen betekenen.’ Vervolgens werd Van der Wal, volkomen terecht, uitvoerig gefeliciteerd in De Brasserie in Roden, waar de gedenkwaardige middag werd afgesloten met een hapje en een drankje.