“Ik creëer nu de kunst waarvoor ik geschapen ben”

Roden KC Coco Martin

Beeldend kunstenaar Angelien Coco Martin voelt zich een vrij en blij mens

RODEN – “Wat leuk dat jullie mij voor deze Kleintje Cultuurrubriek vragen,” is de eerste reactie van Angelien Coco Martin (48), als we haar bellen voor een interview en haar wat later in haar ruime en vooral lichte atelier, grenzend aan de even royale woonkamer in de Jachtlaan, opzoeken. Hier huist een creatief gezin, blijkt meteen. Een fraaie piano, een gitaar en een ukelele staan in een hoek opgesteld. “Dat zijn instrumenten die mijn drie kinderen graag bespelen”, zegt Angelien (te) bescheiden. Want zelf ‘tokkelt’ ze ook graag op de piano. Op diverse plekken staat eveneens boetseerkunst van haar hand, waarbij ‘koppen’ domineren. Maar de absolute eyecatcher is toch de op een centrale plek neergezette ezel met een bijna-af portret. “Ik wil er nog even naar kijken, om er de finishing touch aan te geven,” verklaart ze.”Want ik ben niet snel tevreden. Maar ik voel me een vrij en blij mens omdat ik nu de kunst creëer, waarvoor ik geschapen ben.”

Bijna zestien jaar woont de in Brabant geboren Angelien Coco Martin nu in Roden, na eerst jarenlang met haar gezin in het Utrechtse te hebben gewoond. Zij was als kunsthistoricus docent op scholen en haar Spaanse echtgenoot, die biochemicus is, had er ook zijn werk. Toen hij een nieuwe betrekking in het noorden kreeg, verhuisde het gezin uiteraard mee. “Bewust hebben we toen voor een woonplaats met een natuurrijke omgeving gekozen. En Roden voldeed aan al onze wensen,”zegt Angelien. “Zelfs nu mijn echtgenoot inmiddels in Leliestad werkt, gaan we niet verhuizen. Het is hier zo mooi en rustig, hij heeft de vijfkwartier autorijden er graag voor over.”

Kunst was in het gezin waar ze opgroeide een natuurlijk gegeven, vertelt ze, eerst ingetogen bescheiden, maar allengs steeds enthousiaster en vrijer:”Met name mijn moeder was – en is – kunstzinnig. Ze weefde en schilderde vooral moderne, futuristische kunst waarin ik als jong meisje niet echt geïnteresseerd was. In geen enkele kunst overigens, ik speelde liever buiten, in de natuur. Pas na mijn studie kunstgeschiedenis op de universiteit met daarna mijn lesgeven begon ik ook zelf te schilderen en tekenen. Eerst als pure ontspanning, maar zeker toen er kinderen kwamen wilde ik die lieve koppies vastleggen en dat lukte goed. Zo werd toen de kiem gelegd voor mijn interesse voor en vaardigheid in de portretkunst. Ik heb vervolgens van verschillende kunstenaars les gehad; ook nu school ik me gedurig bij. Bij de Teken en Schildergroep Roden ben ik nog steeds een gretig lid. Van iedere docent leer ik wat specifieks. Zoals nu van Ellis Veldstra, die mij de klassieke schilderwijze bijbracht. Om de ruimtelijkheid in mijn geschilderde werk te verbeteren ben ik koppen gaan boetseren. Dat wat dus begon als een verdieping voor het schilderen is inmiddels een extra discipline geworden waarin ik ook mijn passie kan uiten.”

Landschappen schildert Angelien Coco Martin eveneens graag. Want: “Als mens voel ik me enorm verbonden met het landschap. Ik ga veel de natuur in – daar heb je hier legio mogelijkheden voor – en dat inspireert me zéér. Bijvoorbeeld zo’n mistige morgen waarbij de zon langzaam opkomt en een veld vol bramen en pitrus, toegedekt door een deken van spinnenwebben. Of een ree, dat plots voor je opduikt. Met het schilderen van landschappen probeer ik vaak mijn gevoelens weer te geven, zoals eenzaamheid, woede of rust die dan in mij zitten.”

Toch heeft Angelien haar hart vooral aan het schilderen van portretten verpand. “Die maak ik veel in opdracht. Vaak gebruik ik daarvoor eerst foto’s, maar het mooiste is toch als de persoon minstens een of liefst twee keer poseert. Ik werk met houtskool, potlood, pastelkrijt en olieverf. En ik probeer altijd een sfeer te creëren die past bij de persoon en diens levensfase. Soms laat ik de werkelijkheid los en voeg ik zelf een passende droomwereld toe.”

Dat Angelien Coco Martin multi-creatief is, onderstreept een rondje door de aan het atelier grenzende woonkamer. Ook die staat en hangt vol met geboetseerde portretten en schilderijen van haar hand. Naast veel werk in opdracht maakt ze vrij werk, zoals reliëfs en persoonlijke altaren. Een goed overzicht daarvan geeft haar website www.angeliencocomartin.nl, telefonisch is ze te bereiken onder 06-45370622.