‘Ik denk dat onze voordracht écht indruk gemaakt heeft’

Burgemeester Smid geniet in Parijs

RODEN – Burgemeester Klaas Smid bivakkeerde onlangs enige dagen in vooral een touringcar. Dat vervoermiddel bracht hem en andere hoogwaardigheidsbekleders naar Frankrijk, Parijs om precies te zijn. Daar werd de Koloniën van Weldadigheid officieel voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Smid denkt dat hij en zijn reisgenoten een goede indruk achtergelaten hebben. ‘En nu moeten we het verder maar afwachten’, vertelde hij bij terugkomst in Roden.

Dat nominatiedossier trouwens, is niet zomaar even een dossiertje. Kinderen zouden het lastig kunnen tillen. ‘ En allemaal in het Engels’, zegt Smid, die bij de Nederlandse ambassade bij UNESCO welkom werd geheten. ‘We hebben ze behalve het dossier een filmpje laten zien van vijf minuten. Uiteraard speelde Johannes van den Bosch de hoofdrol. Nederland en België trekken in dit project samen op en volgens mij worden alle koloniën prima in beeld gebracht. Veenhuizen zeker ook. Wat dat betreft is al mooie reclame gemaakt voor onze gemeente. In Parijs weten ze nu in elk geval ook waar Veenhuizen ligt.

Mechtild Rössler, directeur van het Werelderfgoedcentrum van UNESCO, nam het dossier in ontvangst. ‘Het is overigens niet gebruikelijk dat dergelijke voordrachten zo aangeboden worden. Meestal wordt het toegestuurd, met een brief van de minister. Wij hebben bewust voor deze manier gekozen om zo te laten zien hoe graag we op de lijst van UNESCO willen komen. Ook uniek was het feit dat we artistiek begeleid werden, want we werden vergezeld door twee mensen van Het Pauperparadijs. Ja, we hebben er inderdaad echt wat van gemaakt en ik had de indruk dat de mensen er van onder de indruk waren’, zegt Smid.

De burgemeester vertelt verder dat medio 2018 een ja of nee vanuit Parijs zal volgen. ‘In de tussentijd zullen we bezocht worden door mensen die nog eens gaan kijken. Spannend, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we een positief antwoord krijgen.’