‘Ik ga door tot ik omkieper’

LeToexmail

Piet Vorenholt (67) formeert ‘gewoon’ weer nieuwe band

LEEK – Piet Vorenholt is dan wel 67, hij heeft gewoon weer een nieuwe band geformeerd. Le Toex (FOTO, met Piet tweede van links) heet die band, een band met ervaren artiesten die zich met name ‘zwart’ georiënteerd is, soul en funk dus. Piet heeft de leeftijd voor het bejaardentehuis, maar de energie van een tiener. ‘Jazeker, het liefst treed ik gewoon elke week weer op’, zegt hij.
Piet –toetsenist- kan uren praten over zijn loopbaan, die dus nog lang niet voorbij is. Over het lied over Jan Bols maar ook over de (wereld)hit die hij met Fox the Fox (‘Precious Little Diamond’) had. ‘Gingen we heel Europa door. Mooi man. We zagen alles, weet je wel’. Muziek heeft Piet nooit los kunnen laten. Nooit. Hoefde ook niet, want hij heeft er altijd van kunnen eten. ‘Mijn pa zei vroeger dat ik twee dingen in mijn leven moest doen: school afmaken en een huis kopen. Daar heb ik naar geluisterd en voor de rest heb ik me lekker met muziek bezig gehouden.’ Piet paste zich altijd aan. Zat in Hollywood Boulevard en begeleidde in die hoedanigheid Gordon, Joling en Anita Meijer. Hij speelde met Alides Hidding en de laatste jaren was hij voornamelijk actief in Duitsland.  ‘Ik ben nooit thuis. Ik ben topfit. Waarom zou je dan ook thuis gaan zitten. Ik voel me een jonge hond.’
Samen met drummer Michiel de Ruyter en gitarist Alex formeerde hij Le Toex. Zaterdagmiddag werd gerepeteerd bij Garage Doornbosch in Leek. Dat ging heel aardig. ‘We zijn van plan om eigen nummers te maken. Jazeker, we gaan de studio in. Voor de rest moeten we maar zien. We hebben natuurlijk heel veel contacten met theaters en managers. We zetten beeld en geluid op You Tube. Vervolgens hopen we dat de boekingen binnenstromen. We zijn een ervaren band, hoewel de bassist nog jonger is dan mijn kinderen. Moet kunnen toch? Niks mis mee. Zo blijf ik ook jong.’
Piet ‘weet je wel’ Vorenholt maakte ontzettend veel mee. ‘Ach, dat was vroeger. Toen was ik bekend. Maar waarom zou ik het daar nu steeds over hebben? Dat is geweest. Ik ben geen opschepper. Helemaal niet. We leven nu en moeten er met Le Toex weer iets van maken.’ Werkweken van honderd uur waren voorheen aan de orde van de dag voor Vorenholt. ‘Man, man, man. Echt te gek hoor. Vergeet niet dat je thuis de stukken ook nog in moest studeren. Soms begeleidden we op één avond wel vijf artiesten. Was niet te doen. Destijds ben ik ook een tijdje overspannen geweest.’
Van overspannen zijn is nu geen enkele sprake meer. Piet zit vol energie. Gaat er helemaal voor. Ondanks de aanleunwoninggerechtigde leeftijd. ‘Ik ga gewoon door. Hoe lang? Ik denk tot ik omkieper.’