‘Ik gok niet, ik sta immers altijd met de rug naar de baan’

Rodermarkt Johanna 2

Kortebaan: meer dan sport

 

RODEN – Het blijft een wat merkwaardig fenomeen. Paarden die topsport bedrijven op zand en tussen de veelal bier of wijn drinkende mannen en vrouwen topprestaties moeten leveren. Tussen het geluid van de kermis en de muziek die uit de verschillende horeca-etablissementen klinkt. En dan is er nog die Vip-room en de Totalisator. De kortebaan is meer dan sport, veel meer zelfs.
Zo leidt politiek verslaggever Geert Willems –ook fervent paardensportliefhebber- al ver voor de start van de kortebaan een select groepje mensen over het stalterrein. Geert wil de mensen een blik achter de schermen gunnen. Teleurstellend is het wel het gros van de raadsleden het af laat weten, zonder zich af te melden. In de Vip room laten allerlei mensen zich wel graag zien. Om gezien te worden, maar uiteraard ook om getrakteerd te worden op gratis bier en hapjes. Het merendeel van de mensen die het afgesloten gedeelte van de Pompstee betreedt, komt er niet meer uit. De wedstrijden zijn immers binnen –op een televisie- ook te volgen al laten enkele zelfs dat achterwege. Ze geloven het allemaal wel. Ze gokken ook niet, dat doen de echte liefhebbers buiten wel. Al na de eerste omloop staat er bij de Totalisator een recordbedrag genoteerd. Cor van der Steeg, erkend Volksvermaker, gokt niet. Niet omdat hij zuinig is, integendeel, maar omdat het hem minder boeit. ‘Ik sta altijd met de rug naar de baan en volg het allemaal niet. Ga ik toch zeker ook niet gokken’, zegt hij. Ober Paul is zoals we gewend zijn in topvorm in de Vip-room en serveert ondermeer Bé Hagenauw, Albert Jan Sluiter, Klaas Elema, Bertjan Stadman, Harm Holman, Reint Jan Auwema, Richard Lokhorst, Hans de Vries, Albertus Hamstra en andere prominenten heerlijke biertjes. De bitterballen, de kaas, worst en pinda’s doen de rest.
Ondanks de regen wordt het gewoon weer drukker in het dorp. Gelukkig zijn de meeste terrassen in het centrum overkapt. En na een kleine week van feestvieren is iedereen toch al verkouden en maakt een beetje nattigheid al niets meer uit. Dat Timmy H tegen alle voorspellingen in wint, dat ontgaat meer dan de helft van de bezoekers. Veel meer dan de helft zelfs.

Rodermarkt Johanna 3 Rodermarkt Johanna 4 Rodermarkt Johanna 5 Rodermarkt Johanna 6 Rodermarkt Johanna 7 Rodermarkt Johanna 8 Rodermarkt Johanna 9 Rodermarkt Johanna 10 Rodermarkt Johanna 11 Rodermarkt Johanna 12 Rodermarkt Johanna 13 Rodermarkt Johanna 14 Rodermarkt Johanna 15 Rodermarkt Johanna 16 Rodermarkt Johanna 17 Rodermarkt Johanna 18 Rodermarkt Johanna 19 Rodermarkt Johanna1 Rodermarkt kermis Johanna 1 Rodermarkt kermis Johanna 2 Rodermarkt kermis Johanna 3 Rodermarkt kermis johanna 4 Rodermarkt kermis johanna 5 Rodermarkt persconferentie Johanna