‘Ik heb baat bij jullie kennis en kunde’

Roden FNV Alex Wekema

Alex Wekema in gesprek met FNV Lokaal Noordenveld

RODEN – Kennelijk was het wethouder Alex Wekema goed bevallen. Want aan het eind van het uur durende onderhoud met FNV Lokaal Noordenveld, donderdagmiddag, sprak Wekema de wens uit het gezelschap tenminste twee keer per jaar te spreken. ‘Ik, of beter wij als gemeente, hebben baat bij jullie kennis en kunde’, zei de wethouder, die vanwege zijn antwoorden een ‘smiley’ kreeg. Wellicht dat de wethouder daarom juist zo goed gemutst was.

FNV Lokaal Noordenveld is nog geen reguliere gesprekspartner van de gemeente. Vorig jaar spraken ze wel even met wethouder Keizer, van regelmaat was nooit sprake. Als het aan Wekema ligt gaat daar verandering in komen. Hij ziet de delegatie van FNV het liefst twee keer per jaar in zijn royale werkkamer verschijnen. ‘Ook om de geluiden die bij jullie leven te horen’, zei de wethouder, die door met name secretaris/coördinator Piet Kamp (soms even stevig) aan de tand werd gevoeld. Wekema kreeg tien vragen voorgeschoteld, het zogenaamde FNV Meetlat Rapport. De vragen gingen ondermeer over de rechten van werknemers, uitkeringsgerechtigden, re-integratietrajecten, de minima en de Wmo. Koren op de molen van de wethouder, die de vragen overigens al per mail had ontvangen en dus voorbereid was. Bovendien had Wekema ook ambtenaar Bob Kopper uitgenodigd, mocht hij zelf even met de mond vol tanden staan. Maar zover kwam het niet.

Veel nieuws was er eigenlijk niet. Wekema zei hetzelfde als hij al verschillende keren – ook in de media- geventileerd had. Zo liet hij andermaal weten tegen een zogenaamde tegenprestatie te zijn en ook werken met behoud van uitkering is niet helemaal Wekema’s kopje thee. ‘Misschien twee maanden, maximaal. Als een soort van inwerkperiode. Daarna moet er uitzicht zijn op betaald werk. Anders halen we de mensen gewoon weg.’

Verder vertelde Wekema nogmaals over de webshop voor (kinderen van) minima, die ergens volgend jaar operationeel zou moeten zijn. ‘Via die webshop kunnen minima gericht sport, cultuur of educatie inkopen. Willen kinderen voetballen, dat kan geregeld worden via de webshop. De contributie wordt van hun saldo afgeschreven en komt meteen bij de voetbalclub terecht. Een transparant systeem, want voorheen werden dergelijke gelden nog wel eens besteed aan bijvoorbeeld het kopen van een koelkast.’

Wekema antwoordde op bijna alle vragen met ja, goed voor een smiley. En die kreeg hij na afloop van het onderhoud overhandigd door Piet Kamp. Kortom: iedereen heeft zijn zegje kunnen doen. En dat zegje zal voortaan tenminste twee keer per jaar op het gemeentehuis klinken. Een prima ontwikkeling. Conclusie van het FNV Meetlat rapport was overigens dat Noordenveld een sociale beleid voert en zo door moet gaan. Die kon Wekema mooi in z’n zak steken.