‘Ik heb het gevoel dat ik iets moet doen en vind sport hier ideaal voor’

Peizenaar zwemt tegen kanker en voor haar schoonzusje

PEIZE – Ivonne Vrijmoed uit Peize zwemt op 18 augustus mee tijdens de 11stedenzwemtocht in Friesland. Dit is een zwemtocht georganiseerd door de Maarten van der Weijden Foundation, waarbij het doel is om zoveel mogelijk geld voor de bestrijding van kanker op te halen. Een mooi initiatief van de foundation én van Ivonne, die zich al eerder inzette voor de strijd tegen deze vreselijke ziekte. Het meezwemmen heeft echter een diepere lading gekregen, nu haar schoonzusje onlangs is overleden aan kanker.

Drie jaar geleden deed Ivonne voor het eerst een sportieve inspanning om geld op te halen voor de strijd tegen kanker. Toen betrof het een sponsorloop van KWF Kankerbestrijding. Ook nam ze al deel aan een triatlon waarbij geld werd opgehaald voor de strijd tegen kanker. Nu gaat ze dus een stuk zwemmen. Maarten van der Weijden gaat de Elfstedentocht in zijn geheel zwemmen. Iedereen die wil kan een stuk (500m of 2 km) in een van de 11 steden met hem mee zwemmen. Daar moet bij worden aangetekend dat diegene eerst duizend euro bij elkaar moet sprokkelen. Ivonne, die twee kilometer in het spoor van Van der Weijden zal zwemmen, heeft dit bedrag bijna bij elkaar. Ze is hier dan ook al geruime tijd mee bezig.

Door armbandjes te verkopen, haalt ze geld op. ‘Ik heb vrienden en familie gevraagd om te helpen. Zo hebben mijn ouders in Den Haag wat weten te verkopen, heb ik kennissen in Almere die wat verkochten en zelfs in Duitsland zijn er bandjes verkocht’, zegt Ivonne. De armbandjes – oranje van kleur en met de tekst ‘Samen zwemmen tegen kanker’ erop – worden ook in Grootegast verkocht. Daar is Ivonne niet zelf verantwoordelijk voor. ‘De kinderen van mijn schoonzusje gaan deur aan deur in Grootegast. Zij helpen ontzettend goed mee om geld in te zamelen.’ Zelf heeft Ivonne ook nog een aantal armbandjes die ze aan de man probeert te brengen. Deze zijn bij haar te verkrijgen (mailen kan naar i.vrijmoed@hotmail.com) en bij kapsalon Mia Vita in Nieuw-Roden.

De kinderen van Ivonnes schoonzus zijn er dus druk mee bezig. Voor Ivonne zelf is dat een extra motivatie om mee te zwemmen voor het goede doel. ‘Mijn schoonzus was al een tijdje ziek. Bij de marathon en de triatlon die ik voltooide, stond zij bij de finish. Dit jaar zal dat niet zo zijn, dat geeft het wel een heel andere lading.’

Ivonne is sportief ingesteld. Eerder collecteerde ze bijvoorbeeld voor KWF, maar ze vindt het prettiger om al sportend haar steentje bij te dragen. ‘Ik heb het gevoel dat ik iets moet doen en vind sport hier ideaal voor’, zegt zij. Desondanks is Ivonne niet bepaald een zwemmer. ‘Ik ben een hardloper. Ik heb zelfs een cursus borstcrawl gevolgd. Ik heb eigenlijk niets met zwemmen’, lacht ze. Om in vorm te komen is ze nu hard aan het trainen. ‘Dat is wel nodig. Twee kilometer lijkt niet zo ver, maar in open water is het (mede door de stroming) voor mij toch vrij pittig.’

Het voelt goed om weer in voorbereiding te zijn voor het goede doel. ‘Het geeft een bevredigend gevoel. Eigenlijk al vanaf het moment dat ik mij aanmeldde om mee te zwemmen. Ondanks dat je maar een klein beetje helpt, doet het je toch goed dat je iets voor het goede doel betekent’, zegt Ivonne. In de toekomst ziet ze zichzelf zeker nog inzetten voor de strijd tegen kanker. Al zal ze niet ieder jaar een soort sponsoractie houden. ‘Je kunt niet de hele tijd bij dezelfde mensen aankloppen met de vraag of ze je willen sponsoren. Wat ik wél op mijn lijstje heb, is het beklimmen van de Mont Ventoux. Dat zou ik met mijn schoonzusje gaan doen, maar is er helaas nooit van gekomen. Haar zoontje heeft gezegd dat hij dit nu graag met mij zou willen doen. Dat zou toch wel heel bijzonder zijn.’
De drang om iets te blijven doen is dus onverminderd aanwezig. Op 18 augustus zal zij – waarschijnlijk in Sneek – het water in duiken. Tot die tijd kan eenieder Ivonne steunen. Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden mailen naar i.vrijmoed@hotmail.com.