‘Ik hoop dat we onder alle bruggetjes doorkunnen’

Afbeelding
in de spo[r]tlight

GONDELVAART JONKERSVAART:
Wilpster Wichter   

JONKERSVAART- Aantal inwoners: 235. Aantal huizen: 85. Groot is het dorp niet te noemen. Middelgroot niet zelfs. Maar groot in het organiseren van activiteiten is het des te meer. Naar alle waarschijnlijkheid een van de weinige gehuchten in Nederland met een eigen  feestweek. Geen feestweekend, of midweek, nee, echt een hele week lang feest. Zaterdag barst het volksfeest los met de traditionele gondelvaart. Voor de 39e keer varen de Italiaanse look-a-like bootjes door de Jonkersvaart. Een regelrechte publiekstrekker, waar zo’n 2500 man op af komen. Voor de Wilpster Wichter, drie nichtjes uit De Wilp, is het de eerste keer dat ze een gondel in elkaar klussen.

Elf teams bouwen met man en macht aan de gondels die zaterdagavond door de dorpsgrachten moeten varen. Zo ook Ryanne, Wietske en Rensje Roelofs uit De Wilp. Nichtjes én vriendinnen. Vrienden deden al jaren mee. ‘Dat kunnen wij ook’, bedachten de dames vorig jaar. Tijd voor een eigen gondel. Zo moeilijk kan dat niet zijn, was het gezamenlijke standpunt. Toen de gondel, of beter gezegd, de enorme houten plaat met plastic tonnen aan de onderkant, op 2 augustus eenmaal in de schuur van Wietske en Rensje stond, sloeg de schrik toch wel een beetje toe bij de wichter. “Dan zie je dat enorme ding en je weet dat je een maand de tijd hebt om hem af te krijgen”, vertelt Ryanne. “Gelukkig waren we het direct eens over het onderwerp. Het thema voor dit jaar is ‘Culturen’. Lekker breed. Kun je alle kanten mee op. Alle ideeën die opborrelden gooiden we op onze groeps-app ‘De Wilpster Wichter’. We waren er snel uit: onze gondel moet Egypte worden.” Waarom Egypte? “Nou, dat is lekker makkelijk, dachten wij. Je maakt een piramide en een kameel en dan is de boot al bijna vol. Maar dat viel even tegen.” Wietske schiet in de lach. “We wilden het kameel maken van kippengaas, en dat hadden we niet. We plaatsten een oproep op Facebook en kregen direct reactie. We gingen meteen aan de slag: poten vouwen, bulten maken, en uiteindelijk stond er iets. Maar op een kameel leek het in de verste verte niet. Toen besloten we het vol te spuiten met pur. Nou, dat hebben we geweten. Pur in het haar, pur aan de vingers, werkelijk  overal zat dat spul. En wat we erin spoten, droop er aan de onderkant weer uit. Uiteindelijk hebben we, toen het eenmaal was uitgehard, het bijgesneden met mesjes. Dat werkte. Het is nu in ieder geval herkenbaar als kameel!”
Ondanks dat er nog een hoop gebeuren moet voor zaterdag, zien de meiden er relaxed uit. Bang voor de concurrentie zijn ze niet. Want ook al blijft het competitie en zijn er prijzen binnen te slepen, het gaat hen vooral om de sportiviteit. “We kijken gewoon bij elkaar hoor. Dat hoort erbij. Ik ben helemaal nergens bang voor”, zegt Wietske zelfverzekerd. “Hooguit dat het water te hoog staat en we niet onder de bruggetjes door kunnen.” Het is de bedoeling dat de bootjes zo snel mogelijk onder de 90 centimeter hoge bruggetjes doorvaren. En dat levert ieder jaar hilarische taferelen op. Nog precies een week hebben ze, om van hun gondel de mooiste van allemaal te maken. Dan moet -ie af zijn. “Gelukkig hebben we af en toe wel wat hulp. O, ja, mogen we iemand bedanken? Wiepie Roffel heeft ons ongelofelijk goed geholpen met het schilderwerk.  En onze oom bedanken we voor de verlichting”, voegt Rensje toe. Zaterdagmiddag worden alle gondels verzameld op de Zandwijk. Wel zo verstopt, dat ze voor het publiek niet zichtbaar zijn. Tegen zeven uur ’s avonds gaan de kinderen aan boord en om half negen varen bootjes door de 19eeeuwse grachten van de Jonkersvaart. Een professionele jury kijkt naar zaken als originaliteit, uitvoering en verhoudingen. Het publiek mag ook een stem uitbrengen: het ontwerp met de meeste stemmen heeft de publieksprijs te pakken. “Maar een prijs kan ons echt niet zoveel schelen. Wij doen echt mee voor de gezelligheid. Volgend jaar weer. We hebben nu al zoveel geleerd en we weten wat we volgend jaar anders moeten doen. Zoals? Nou, we weten nu dat er veel verschil zit in pur. Je hebt ook sneldrogende soorten. Dat werkt een stuk beter.” Aan plannen geen gebrek, bij de Wilpster Wichter. Maar vooral verheugen de dames zich op het feest ná de gondelvaart in De Schuur. “Jaaa….dat is echt gezellig, de hele avond is er live-muziek, het is een en al gekkigheid. Dat moet je een keer meemaken. Het leuke is dat er ouders en jeugd naar toe gaan. Nette kleren hoef je niet aan, biergooien is namelijk vast onderdeel van de avond”, giechelt Ryanne. De andere strijders zijn: Van Buut’n oaf  met Eskimo’s, De Basisschool Bouwers met Indianen, De Doppers met Maya’s, Onder het genot van met De Stoomboot, De Invallers met Visserij, Gondelguppen met Chinese Cultuur, Jeugd van Tegenwoordig met Duistland , Deurdouwers jr. met Nederland, MikMak met Amish en ’t Buurtje met St. Maarten. De gondelvaart is slechts het begin van de feestweek. Trekkerbehendigheidswedstrijden, een playbackshow, en een spelletjesmiddag zijn ook onderdeel van het programma.

Wat:        Gondelvaart Jonkersvaart
Wanneer:    zaterdagavond 6 september 20:30   
Organisatie:    Vereniging voor Dorpsbelangen ‘
        Eendracht Maakt Macht’
Parkeren:     gratis
Entree:         2,50 voor volwassen, kinderen t/m 12 jaar 1 euro
Informatie:    www.jonkersvaart.com

UIT DE KRANT

Lees ook