‘Ik hoop op een mooie pot, de uitslag maakt me niet zoveel uit’

Peize-Roden en het ‘huis van Noordenveld’

PEIZE/RODEN – Zondag 4 december is het weer zover: Peize-Roden. De enige echte derby van Noordenveld. Hoe gaat het neutrale college hier mee om?  Peize speelt een thuiswedstrijd en dus mag Henk Kosters het (hoogste) woord hebben.

“Ik hoop dat dat de beste wint en dat is Peize”, zet Kosters meteen de toon. “Ik ben wethouder van Noordenveld, met een blauw-zwart hart”, bekent de geboren Paaiser kleur. Over kleuren gesproken. De plotseling vele zebrapaden in Roden, ze vielen nogal op.  In Peize zou dat niet nodig zijn. Kosters weet meteen waar de verslaggever naar toe wil, als gezegd wordt dat Peize geen zebrapaden wil. Hahaha. “Zwart-wit, dat moeten ze niet in Peize”, doelend op de zebrashirts van Roden.  Henk Kosters is geboren en getogen in de achtertuin van het voetbalveld van Peize. In tegenstelling tot zijn broer Jan, die jarenlang de kleuren van Peize verdedigde en de laatste jaren zoon Ronald,  heeft Henk geen Peize-Roden-verleden. “Ik heb maar een paar wedstrijden in het eerste gespeeld. Ik heb heel lang in het tweede gevoetbald. Ik ben pas op latere leeftijd – 16 jaar- begonnen met voetballen.  Toenmalige trainer Freddy Bijleveld zei ooit tegen mij: ‘Henk, als je eerder was begonnen en serieuzer was, dan was je bij FC Groningen gekomen’.  Over talent gesproken. Kosters is getipt als ‘wethoudertalent van het jaar’.  “En dat op mijn 59e jaar”, zegt Kosters niet zonder trots.  Over laatbloeier gesproken.  “Er wordt mij vaak gevraagd: mis je het voetbal niet? In het begin miste ik die kleedkamerhumor wel. Het kriebelt wel eens, moet ik zeggen. Ik heb wel eens gedacht aan 45 plus- voetbal, maar als ik zie hoe sommigen van het veld komen…Herinneringen aan Peize-Roden? Poehh..Dat heb ik niet zo scherp voor de geest. Wat ik wel altijd leuk vond en vind is de aanloop naar de wedstrijd. Een beetje ‘prikken’. Het heeft net even een ander sfeertje dan andere wedstrijden. De ‘bult’? (de verhoging aan de lange zijde van het veld, red.)  Ja, dat was altijd geouwehoer, geschreeuw en gezang. Het is er nog wel gezellig hoor. De laatste jaren zie je de Peizer jeugd met vlaggen, ze zijn weer meer betrokken dan enkele jaren geleden, dat is mooi om te zien. Nee, de wedstrijd leeft niet in het college. Maar dat komt nog wel. Er wordt wel gezegd dat we een ‘voetbalcollege’ hebben, maar dat valt wel mee. Natuurlijk, Alex is Roden en Reint-Jan is GOMOS”. “Alle drie verenigingen timmeren de laatste jaren aan de weg.  Roden letterlijk met die mooie kleedkamers en kantine. Peize en GOMOS volgen vast nog…. Of ik ook denk aan de kleur van kleding bij de derby? Nee, al is zwart wit wat anders. Toevallig heb ik niet veel zwart en witte kleding ha. Ik had een rode jas, maar dat mag niet meer. Die heb ik wat te lang gedragen. Misschien ga ik nog wel een Peizer sjaal om doen”. Dan de voorspelling. “Dat is moeilijk dit jaar. Peize is al negen jaar een stabiele tweede klasser en was de laatste jaren ook beter dan Roden. Maar vorig jaar liep het anders. Ik denk dat Roden goed bezig is. Het is meer een team, meer vechtlust dan normaal. Ik denk dat het 2-2 word, maar ik hoop 3-2. Ik hoop vooral op een leuke pot. Of ik wel eens een afspraak afzeg om Peize-Roden? Het is al een paar keer gebeurd dat ik tegelijkertijd een verjaardag heb. Dan zeg ik: “ik kom veel later”. Dit jaar is onze kleindochter op 4 december jarig. Ze verneemt er niet zoveel van”. Dat wordt dan nóg veel later.  En weer die lach. . Dan serieus: “Een ‘derde helft’ als wethouder is anders. Het valt me wel op dat de laatste jaren veel publiek blijft hangen. Dat is ook het mooie van Peize-Roden. Een gezonde rivaliteit. Ja, dat is het juiste woord”. Terug naar de collega’s. “Als ik het wel eens heb over het feit dat Peize het langst in de tweede klasse speelt, zegt Reint-Jan altijd, maar GOMOS won altijd van Peize. Ik hoop dat GOMOS kampioen word en dat Peize en Roden niet promoveren, dan hebben we drie derby’s. Ik hoop echt op een ouderwetse derby, waar alles in zit en waarbij de scheidsrechter niet overheersend is. De uitslag maakt me niet zoveel uit”. Zegt Henk met een  serieuze, neutrale wethoudersblik….

peize-kosters-derby