‘Ik kom iedere dag met nieuwe woorden thuis!

RODEN – Statushouder Ali uit Roden heeft een baan. Mede dankzij de inzet van ISD Noordenkwartier werkt Ali bij Harryvan Kozijnen in Slochteren, de kozijnenfabriek van Rodenaar Marcel Romijn.  Ali, in september 2014 van Syrië naar Nederland gevlucht, is sinds oktober 2017 aan het werk bij het bedrijf van Marcel. Met succes. Want Ali levert absoluut vakwerk, volgens de ondernemer.

“Wij zijn benaderd door Vluchtelingenwerk of we een werkplek beschikbaar hadden om een statushouder aan werk te helpen. Op dat moment wist ik niet direct wat ik moest verwachten, maar wilde het zeker een kans geven. Ali is samen met zijn klantmanager van ISD Noordenkwartier op gesprek geweest en ik heb hem de fabriek laten zien. Ik vond het van groot belang dat hij direct een gevoel bij het bedrijf zou krijgen, zodat hij ook echt daadwerkelijk bij óns zou willen werken”, vertelt Marcel. Met succes: Ali was enthousiast, is een opleiding gaan volgen – gefinancierd door ISD Noordenkwartier – en klaar om in Slochteren aan het werk te gaan.

Wethouder Alex Wekema: “Een succesverhaal, dankzij een goede samenwerking tussen Vluchtelingenwerk, ISD Noordenkwartier en Harryvan Kozijnen. Dit past binnen onze Omgevingsvisie Noordenveld 2030 waarin wij aangegeven hebben dat gemeente en ondernemers een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben in het aanbieden van werk.”

Ali heeft in Syrië acht jaar lang gewerkt in de timmerbranche. Zowel zijn vader als zijn broer zitten ook in het vak. “Het is hier in Nederland wel heel anders hoor. Vooral de grote machines. Toen ik die voor het eerst zag, keek ik mijn ogen uit. Die hebben we in Syrië niet. Die wil ik allemaal leren bedienen!” De werkzaamheden zijn voor Ali niet het moeilijkste om onder de knie te krijgen, maar de taal. “Ik begrijp de Nederlandse taal, maar het spreken en de tekeningen lezen vind ik heel lastig. Het is heel goed voor mij om hier te werken. Elke dag kom ik weer met nieuwe woorden thuis bij mijn gezin. Zij zijn trots op mij dat ik aan het werk ben. En ik zelf ook!”

Harryvan Kozijnen, ietwat verstopt in het Groningse Slochteren, is sinds 1930 een familiebedrijf en ontwikkelt én produceert houten kozijnen. “Wij verkopen onze kennis en expertise en daarmee helpen we onze klanten het probleem van het gat in de gevel op te lossen”, aldus Romijn. Volgens Marcel is Ali van grote toegevoegde waarde voor zijn bedrijf: “Ali levert honderd procent vakwerk. Alles wat uit zijn handen komt is perfect. Maar niet alleen qua werk is hij een aanwinst, ook voor de sfeer van het team. Hij brengt nieuwe energie. We komen in contact met een andere cultuur en dat geeft inzicht in wat er speelt in de maatschappij. Ali leert van ons, maar wij leren ook veel van Ali.”