“Ik maak vooral graag schilderijen waar je blij van wordt”

Roden KC Gonda de Boer

Kunstschilder Gonda de Boer is een vrolijk-creatieve laatbloeier 

RODEN – Stap de woonkamer van Gonda de Boer aan het Bremerland binnen en je staat meteen pal voor een kleurig tweeluik van vrolijk geschilderde schippers- en studentenhuisjes. Het is, vertelt de veertigjarige in Ureterp geboren, maar al op heel jonge leeftijd naar Leek en Tolbert verhuisde De Boer, een impressie van woninkjes in de stad-Groningse Westerhavenwijk waar ze ook jarenlang heeft gewoond. Beetje Bernard Buffet-achtig, zegt de interviewer op quasi-gewichtige toon. Maar dan kleurrijker. Gonda kent deze in 1999 overleden Franse figuratieve schilder, destijds een veelverkopende beroemdheid, niet. “Maar ik beschouw het als een compliment en zal het na ons gesprek meteen opzoeken,”zegt ze kordaat. Want kordaat en aanpakkerig is ze zeker, de moeder van twee kinderen – ‘jongens, die net als mijn echtgenoot Martijn Stenvert bij de vv Roden voetballen.’ Zelf is ze als kantine-planner bij de club betrokken, terwijl ze naast haar schilderactiviteiten  ook nog ruim drie dagen per week in de civiel-technische sector werkzaam is.
“Ja, mijn weken zijn goed gevuld,”geeft ze lachend toe. “ Eerlijk gezegd schilder ik ook nog maar een jaar of vijf serieus. Als kind was ik best fantasierijk en creatief, maar dat ik op school nou echt uitblonk in tekenen en andere creatieve vakken, nee. Maar toen een vriendinnenclubje me in 2009 vroeg of ik niet een keer, op proef eigenlijk, wilde komen schilderen in het groepje van Tiny Menninga in Tolbert, heb ik dat ‘voor de grap’, gedaan. Het leek me leuk en ook: zou ik het echt kunnen? Inderdaad: het wás leuk, heel leuk zelfs. En ik kon het ook, werd door Tiny en mijn vriendinnen meteen al bij mijn eerste werkstuk geconstateerd. Een tot dan goed verborgen creatief talent dus,”zegt ze nog steeds lacherig.
Gonda kreeg direct de smaak te pakken. Ze schilderde eerst thuis in de woonkamer, niet helemaal tot plezier van haar voetbalminnende familieleden, want ze was vaak avonden achtereen achter haar schildersezel bezig om zich – ook buiten de wekelijkse lessen bij Tinie Menninga die ze nog trouw bezoekt – in allerlei technieken, perspectieven en kleurencombinaties te bekwamen. “Daarom richtte ik ook al gauw een slaapkamer als atelier in. Daar breng ik nu avonden in zoek, ja ik ben daar behoorlijk fanatiek in. Want ik wil mijn  eigen stijl verder ontwik kelen. Hoe je mijn werk kunt noemen? Happy art, zeg ik altijd, kleurige creaties op doek, van bloemen, dieren, maar ook van stillevens. Ik verwerk daarin bij voorkeur grappige elementen. Bij een persoonsgebonden opdracht wil ik ook altijd weten voor wie ik het schilderij maak, wat diens eigenschappen en eigenaardigheden zijn. Ik verdiep me terdege in alle objecten die ik ga schilderen, dat doe ik ook bij mijn vrije werk. Je moet, zeg ik nogmaals, je er gelukkig bij voelen.”
Schilderen doet Gonda de Boer in acryl. “Omdat ik daarmee het beste overweg kan en je er snel mee kunt werken. Maar ik neem altijd wel ruim de tijd, ik ben een perfectionist die niet snel tevreden is. Het schilderij moet in alle opzichten echt áf zijn, anders begin ik liever opnieuw. Schilderijen waar je blij van wordt zijn bij mij dus echt geen rauschwerk, integendeel.” Het nu echt serieus, op professioneel niveau, schilderen heeft Gonda ook meer inzicht in alle andere stijlen gegeven. “Natuurlijk vind ik niet alles maar mooi, maar ik krijg wel steeds meer inzicht in de beweegredenen en bedoelingen van een schilder.”
“Ik krijg steeds meer opdrachten,”constateert Gonda de Boer tot slot. “Ik zou wel graag meer willen exposeren, want ik zie mijn toekomst echt in het schilderen. Dat is heel snel uitgegroeid van hobby tot passie en het wordt, wie weet, straks mijn fulltime beroep. Heerlijk lijkt me dat.”
Meer weten? Gonda de Boer is telefonisch bereikbaar onder 06 57592987 of e-mail: gonda1010@gmail.com