‘Ik noem nooit meer data’

Reint jan auwema 2014

Wethouder Auwema:

RODEN – Het is wennen voor het nieuwe college. Nog steeds. Ook na acht maanden. De eerste indrukken zijn prima. Makkelijk in de omgang vooral. Heel benaderbaar. Ambitieus, verfrissend en ondernemend. Maar: wennen aan het politieke spel is het nog steeds.
Neem wethouder Auwema, die afgelopen donderdag voor het ‘vuurpeloton’ in Nieuw Roden verscheen. Punt van discussie was het openbaar vervoer. Auwema kweet zich meer dan uitstekend van zijn taak. Zei –dit keer- niet teveel en zeker geen dingen die hij niet waar kan maken. Met andere onderwerpen lag dat toch wat anders. Neem de Albertsbaan. Henk Koekkoek, de grote man van Lijst Groen Noordenveld bijvoorbeeld, wees deze week even fijntjes (en terecht) op de datum van 1 december. Dan namelijk zou –zo liet Auwema eerder weten-  dan eindelijk een begin gemaakt worden met het aanpakken van de Albertsbaan. Hoe anders is echter de realiteit. Het is namelijk nog lang niet zover. Naar verluidt moeten eerst weer externe bureaus ingeschakeld worden (de Albertsbaan zou zomaar weer eens een regionaal prestigeproject kunnen worden) en kan het nog wel maanden duren voor er daadwerkelijk iets gebeurt. Het noemen van data is iets dat Auwema zich dus af moet leren. ‘Klopt’, liet hij donderdag weten. ‘Ik heb daar ook met mensen binnen mijn partij over gesproken. In plaats van data zou ik ‘op korte termijn’ moeten zeggen. Maar weet je, ik wil graag. Ik ben iemand die snel wil handelen. En ik had gehoopt dat we op 1 december los zouden kunnen gaan.’ Auwema was ondernemer. Zo spreekt hij nog steeds. Hij is adrem en zit nooit om een antwoord verlegen. Wellicht dat hij nu in veel gevallen te snel is, althans voor een wethouder. Soms even op de tong bijten zou beter zijn. Want: de afrekening volgt. Net als met uitspraken over de Jaarbeurs en camping Ot en Sien. Want zo gaat dat in de politiek. Zeg je iets, dan moet je het waarmaken ook. Anders deug je niet. Ben je ongeschikt.
Wethouder Auwema deugt wél. Hij is verfrissend. Ambitieus. Legt supersnel verbanden en vormt een hecht collectief met zijn collega’s Alssema, Kosters en Wekema. Beginnersfouten horen er nu eenmaal bij. Ook bij wethouders. En bovendien: Auwema is geen ezel. Een tweede steen zal er dus ook beslist niet komen.