“Ik schilder graag op de Waddenzee. Met name ’s ochtends vroeg en bij zonsondergang is de natuur voor  mij een grote uitdaging.”

Voor beeldend kunstenaar Rianne Kooijman moet vooral ‘alles’ een echte uitdaging zijn.

Sedert 1971 woont Rianne Kooijman met haar gezin in Peize, nu in een fraaie woonboerderij aan de Kerkstaat – naast de kerk in het centrum. Ze werd in Wassenaar geboren en verhuisde na haar huwelijk naar Peize, omdat haar echtgenoot bij de RUG in de stad Groningen ging werken. Het drukke westen mist ze niet. “Hoewel,” blikt ze desgevraagd even terug, “ik af en toe wel naar het strand en vooral de zee, waar we thuis in Wassenaar dichtbij woonden, verlang. Het licht is daar opener, lichter. Maar ik heb hier op de Waddenzee een goed alternatief voor gevonden. Vooral ’s ochtends vroeg en bij zonsondergang schilder ik er graag vanuit een boot. Het droogvallen, de getijden, het steeds veranderende licht en weer, de weidsheid en het gevoel van vrijheid dat je op het Wad ervaart maken het voor mij steeds weer boeiend om er te schilderen. We voelen ons in het noorden thuis. Er heerst over het algemeen een relatief goed kunstklimaat; met name de gemeente Noordenveld is nu volgens mij meer met cultuur bezig dan voorheen het geval was.”

Kooijman groeide op in een creatief gezin. “Vader ontwierp meubels, moeder was vooral ‘handvaardig’ creatief. Ons gezin, ook mijn twee zussen, was in één woord samengevat nogal ‘oplossingsgericht’. Het leuke is dat mijn zoon en dochter dat ook in hun genen hebben. En mijn echtgenoot? Die heeft zich als hobby ondermeer op glas-in-lood gericht.” Zelf was Rianne als kind al een fervent tekenaar. “Maar ‘Kunst’ als professie kwam niet aan de orde. Ik volgde een secretaresse opleiding, dat was toch meer voor meisjes.”  Schilderen deed ze echter wel actief in haar vrije tijd. Ze volgde daarvoor ook opleidingen bij Academie Artibus in Utrecht en later bij Kunstacademie Minerva in Groningen. Rianne Kooijman is ook lid van Verkuno, de vereniging van professionele beeldend kunstenaars en vormgevers in de gemeente Noordenveld. Ze is in hun expositie‘home’, Galerie K38 in de Kanaalstraat in Roden, regelmatig bij de organisatie van te houden exposities betrokken. Zoals bij de vrijdag 3 februari te openen tentoonstelling RITME, waarbij specifieke herhaling door middel van accenten die een zeker patroon of regelmaat vertonen, wordt geaccentueerd. Rianne zoekt daarbij met haar schilderijen naar ritme in de beweging van de natuur. “Ritme dat vanzelf ontstond of is aangebracht door de mens. Mijn acrylschilderijen ‘Ritme in Riet’ die ik exposeer vormen met elkaar een nieuw ritme.”

Haar waddenschilderijen maakt Rianne Kooijman in de aquareltechniek, want: “Juist de eenvoud en de eerlijkheid van het materiaal maken het me mogelijk om op een spontane manier te werken met behoud van fijne kleurnuances. Maar de arcryl techniek gebruik ik ook graag. In mijn atelier werk ik thuis een gekozen onderwerp uit door eerst de essentie ervan te ontdekken en er daarna een eigen, soms abstracte, vorm aan te geven. Daarbij gaat het me vooral om het licht, de stilte of juist de beweging uit te drukken. Ik kies bewust voor variëteit door andere materialen aan de acrylverf toe te voegen en afwisselend met spatel, roller of penseel te werken. Soms is het een kleurrijk materieschilderij geworden en dan weer een stil transparant werk. En o ja, ik heb ook wel de zeefdruktechniek toegepast maar vanwege lichamelijk ongemak is dat een beetje verslorderd. Maar ik ben van plan er weer mee te beginnen.”

Organisatorisch heeft Kooijman onder meer aan de basis gestaan van de Open Atelier Route in Peize, waarbij werk van professionele beeldend kunstenaars in deze plaats wordt getoond. “Die routes hielden we altijd begin mei,”zegt ze met wat spijt in haar stem, want:”Maar Kunstmomenten Noordenveld, die vooral de amateurkunst wil bevorderen, houdt nu ook begin mei zo’n route in Peize. Misschien valt zoiets nog met de onze te combineren?”, klinkt het met een sprankje hoop in haar stem.

Voorlopig focust Rianne Kooijman zich op de expositie RITME die vrijdag 3 februari om 20.00 uur in Galerie K38 in de Kanaalstraat 38 in Roden wordt geopend en tot en met 26 februari bekeken kan worden. Openingstijden zijn van woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt  2,–; tot 16 jaar gratis.

Meer info over Rianne Kooijman vindt u op www.riannekooijman.nl