‘Ik snap het probleem, een oplossing heb ik niet’

Foxwolde fietsroutegevaar

Situatie Roderwolderweg niet op prioriteitenlijstje van de gemeente

RODERWOLDE- Het punt is duidelijk, de oplossing niet. Dat is heel kort door de bocht de conclusie van het probleem met Roderwolderweg dat Peter Oosterhof uit Foxwolde aankaartte bij de gemeente. Hij nodigde wethouder Reint-Jan Auwema uit om samen met hem, een aantal andere ouders en iemand van de fietsbond hun kroost langs de Roderwolderweg naar school te rijden. Dat gebeurde afgelopen woensdagochtend. Oosterhof wil aandacht voor de levensgevaarlijke situatie op de smalle klinkerweg. Jakkerende automobilisten en voorbijrazende landbouwmachines die amper van het gas af gaan wanneer ze je passeren, dát is het probleem, volgens Oosterhof. “Er is eigenlijk maar één echte oplossing: een vrijliggend fietspad.”

‘Wat is het toch een pracht van een weg, onze Roderwolderweg… Mooi slingerend tussen prachtige eikenbomen en voerend door een mooi landschap, om lekker op je fiets van te genieten. Gelukkig heeft ook onze Gemeente dit begrepen: zij gaat zelfs zo ver om de gemeente Noordenveld uit te roepen tot fietsgemeente van Nederland! Fietsers voorrang! Noordenveld op fietse! "Voor iedereen een dagelijks geluksmomentje op twee wielen", twittert de wethouder’. Ook vinden we het als gemeente heel belangrijk dat er meer mensen op fiets naar het werk gaan.. en last but not least… onze kinderen moeten op fiets naar school!’, citeerde Peter Oosterhof de gemeente in een brief die hij schreef aan zijn medebuurtbewoners. Om te vervolgen dat dat ‘dagelijks geluksmomentje’ waarover Auwema spreekt voor Oosterhof en zijn kroost iedere dag opnieuw ruw verstoord wordt door voorbij jakkerend verkeer. Van lieverlee moet -ie soms de berm induiken met zijn dochter van vijf.

‘Geluksmomentje op twee wielen’ ruw verstoord

En dat is ook meteen het tweede probleem: de slechte conditie van de bermen. “Doordat de Roderwolderweg zo smal is, 4 meter 30, moeten we regelmatig uitwijken naar de berm. Dat moeten auto’s en ander verkeer ook wanneer ze elkaar passeren. Er zitten er zitten op veel plekken behoorlijk diepe gaten en kuilen in. Wat denk je dat er gebeurt met een klein fietswieltje?” En dat moest de wethouder zelf maar eens ervaren. Klokslag acht uur sprong Auwema samen met een behoorlijk peloton ouders en kinderen op de fiets. Zoals verwacht was het druk. Veel auto’s, veel tractoren. “Auwema snapt het probleem, zei hij. Hij kan er alleen niets aan doen. De Roderwolderweg staat niet op de prioriteitenlijst van de gemeente, liet hij weten. Hij opperde dat we er zelf iets aan kunnen doen door gele hesjes te dragen. Daar heeft hij natuurlijk gelijk in, sowieso slim om te doen. Maar een echte oplossing is het niet. Net als de zijkanten van de bermen rood verven, want dat zou ook een mogelijkheid zijn. Dat ziet natuurlijk helemaal niemand die op een tractor rijdt. Ook voor de vele gaten in de bermen heeft Auwema geen oplossing. Het zou overal een probleem zijn en er is geen budget voor om het op te lossen, zei hij. Echt een sympathieke vent, heel welwillend ook, maar een oplossing is er (nog) niet. Eigenlijk is dat er maar één: een vrijliggend fietspad. Maar wie weet, de eerste stap is hiermee in ieder geval gezet.”