‘Ik trek het niet meer, het kost me energie’

image

Otto Huisman stopt als raadslid

RODEN – Otto Huisman stopt per 13 mei met zijn werk als raadslid voor GroenLinks. Hij diende deze week zijn ontslag in bij burgemeester Hans van der Laan. ‘Ik trek het niet meer. Vroeger gaf me dit werk energie, nu kost het me energie. Ik kan daardoor niet meer de kwaliteit leveren die nodig is’, zegt Otto.

Hij klinkt wat somber. Maar het verhaal van Huisman is vooral reëel. Eerlijk ook. ‘Mijn rol is uitgespeeld. Ik ben al in 1991 begonnen met dit werk. Ik heb het altijd met plezier en passie gedaan. Het bracht me veel en gaf me energie. Ik ben vier jaar wethouder geweest en moest de afgelopen periode echt mijn plek als raadslid weer zien te vinden. Maar ik weet als geen ander hoe het werkt in een college. Dingen die ik als wethouder in gang heb gezet, verdwijnen nu weer. Ik heb niet meer de power om daar – zoals vroeger- met gestrekt been tegenin te gaan. En dus is dit het juiste moment om te stoppen.’ Huisman zal overigens worden opgevolgd door Jan Klinkenberg, die al eerder namens GroenLinks in de gemeenteraad zat. Tineke Veldhuis blijft gewoon fractievoorzitter.

Huisman maakte zijn opwachting in de politiek in 1991. Hij trad aan als opvolger van Johan ten Hove, toen nog in de gemeente Roden. Huisman was het enige fractielid van zijn partij en had toen al bestuurlijke ervaring opgedaan in het bestuur van GroenLinks en in de steunfractie. Naast markant- want dat is ie, nog steeds- was Huisman populair. Hartelijk. Otto was en is een mensenmens. Huisman sprak de taal van het volk. Maakte zaken niet ingewikkeld en paste zich naadloos aan omstandigheden aan. Sommige zaken veranderden nooit. Otto in smoking? Dat was en is ondenkbaar. Het spijkerjasje hoort bij hem, als Ot bij Sien. Successen als politicus waren er zeker. Neem het diervriendelijker maken van de Rodermarkt. Ook het democratischer maken van de regiovisie kan op het conto van Huisman geschreven worden. Daarnaast was hij zeer betrokken bij het gescheiden inzamelen van afval en bleef de kanovijver vooral met dank aan Huisman voor Roden behouden. Tijdens zijn periode als wethouder- waarop hij met genoegen terugkijkt- liet Otto zeker ook van zich horen. Zo zorgde hij er voor dat het duurzaamheidsbeleid in gang is gezet, zijn er zonnepanelen op het gemeentehuis geplaatst en is de afvalinzameling nog meer verbeterd. En wat te denken van het invoeren van het milieuvriendelijk sproeien met pekelwater in plaats van zout. Ook is het openbaar vervoer in overleg met de inwoners onder Huisman’s regime verbeterd.

Uiteraard blijft Huisman zich inzetten voor GroenLinks. Wat meer op de achtergrond, maar daarom niet minder idealistisch. Bovendien is hij achter de schermen van allerlei projecten bezig. ‘We’ zijn dus nog lang niet van Otto Huisman af. Gelukkig niet.