‘Ik vertel je hoe je hem vast moet houden’

roden jaarbeurs golfclinic

Golfen is niet eenvoudig

RODEN – Wat doe je als je je sponsors dankbaar bent dat ze jaarlijks een mooi bedrag naar je overmaken? Dan ga je een avondje met ze golfen en bied je ze na afloop een borrel aan. Zo moet het bestuur van de Jaarbeurs van het Noorden- over een dikke week toe aan alweer editie 62- gedacht hebben. En dus verschenen zo’n veertig trouwe geldschieters afgelopen dinsdag op de golfbaan in Roden. Het niveau? Dat was pover. Maar de sfeer, de humor en de gezelligheid vergoedde veel, zo niet alles.

Over golf gesproken. Het vooroordeel dat het een sport is en blijft van de welgestelden onder ons, gaat nog steeds op. Althans; als je naar het wagenpark op de parkeerplaats kijkt. Dinsdagavond rond 19.00 uur staan er zomaar vijf BMW’s (en geen kleintjes), zes Volvo’s en vijf Audi’s. En bepaald geen afdankertjes. De Renault Traffic (een busje) detoneert dan ook volledig tussen de PC Hooft-wagens. Maar goed; zijn we niet voor. De Krant is er om te zien of succesvolle zakenmensen ook een balletje kunnen slaan.

Wie niet meedoet is Sandra Jansen-Boonstra, bestuurslid van de Jaarbeurs van het Noorden. Ze is vooral verantwoordelijk voor Miss Noord. Ze zou nog steeds zo in kunnen vallen, mocht een dame afhaken. En toch ziet ze er iets ‘anders’ uit. ‘ Ik ben afgevallen. Ik sport wat meer, let wat op mijn eten. Ik voel me prima zo’, zegt ze. Wie bepaald niet minder eet maar daar niet van lijkt te groeien is Jan Dirk Zwerver, sinds kort stagiair bij het bestuur van de Jaarbeurs. Stagiair houdt in dit geval in dat je een jaar meeloopt aan de hand van een ervaren rot. In geval JD is die ervaren rot Geert Rijpma (afdeling standwerving), die tot veler verrassing ook gewoon op de golfbaan is. Eerder op de dag had ie namelijk laten weten geen golfer te zijn. ‘Bovendien heb ik daar normaliter ook helemaal geen tijd voor.’ Die Zwerver trouwens, die slaat een heel aardig balletje, net als Philip Huisman. ‘Een mooie kromme’, zegt de uiteraard aanwezige Lucas Schoonbeek, als een hoge bal – heeft Huisman patent op- licht afwijkt. Schoonbeek durft wel. Zijn prestaties zouden wellicht beter bij het onderdeel midgetgolf tot uiting komen, hoewel hij – aldus beweert hij- met enige regelmaat golft. Het zal.

Terwijl op het terras een mevrouw ‘Rupsen horen poepen’ van schrijver J.Boogmans (een aanrader overigens) leest, doet ook Leekster Dennis Dousma zijn uiterste best. De resultaten zijn wisselend. Die van Zakenkring voorman Jan Post– hij kwam gewoon op de fiets, zo kan het dus ook- zijn dat eveneens. Maar Post redt zich best, zoals hij zich als roerganger van de Zakenkring ondertussen ook als een vis in het water voelt. Notaris Bert Rijks sport als een notaris: in pak. Onberispelijk dus. Geert Wolters is voor zijn doen opmerkelijk kalm, terwijl de mevrouw van Prima Personeel naar de mooiste naam van tenminste deze avond luistert: Rumet van het Maalpad. Rumet golft voor het eerst. Het zou te gemakkelijk zijn om te zeggen dat je dit ook wel ziet. ‘Maar dit is een begin’, zegt ze. Ondertussen staat haar kompaan- Bastiaan Last– elders op de golfbaan. Hij mag dat, hij kán golfen. Samen met ondermeer Jelle Haisma en Herman Smits gaan zij ‘echt’ aan de slag. Vier holes om precies te zijn. Man met de mooiste baard is John Sportel vanavond, Bas Feenstra van de Zuivelhoeve kan aardig putten. Over putten gesproken: bij dat onderdeel krijgen de deelnemers tekst en uitleg van Ton. Ton windt nergens doekjes om. ‘Ik zal uitleggen hoe je hem vast moet houden’, is zijn – best originele- openingszin. Het levert hilariteit op. Alsof mannen niet zelf weten hoe ze hem vast moeten houden. Een andere deelnemer schampert of Ton misschien een keer aan zijn vrouw wil uitleggen hoe je hem precies vast moet houden. En zo was er in elk geval een hoop lol, dinsdagavond. Zoals een sponsoravond moet zijn.

Paulus Flokstra is namens VDH Products te gast, terwijl Janet Dijkshoorn– een van de weinig vrouwelijke deelnemers- best aardig kan golfen, zo blijkt. Anne Rozema van Al-Ko is er ook, net als ‘Lex van TPS’. ‘Mannetje of veertig’, zegt Jan Dirk Zwerver, expert op het gebied van netwerkbijeenkomsten. ‘Een mooi groepje’, zegt Sandra Jansen, die op het terras van GC Holthuizen gewoon verder gaat waar ze elke dag mee bezig is: het organiseren van Miss Noord. ‘Druk hoor’, zegt ze. ‘Een van de finalisten, zo hoor ik net, kan er wellicht niet bij zijn. Ze zou eventueel naar het buitenland kunnen, om daar mee te doen. In dat geval moet ik een vervanger regelen.’ En zo heeft iedereen het razend druk in aanloop naar de Rodermarkt. De één met de organisatie, een ander met het regelen van oppas voor de kinderen en nog een ander met het opsporen van overgebleven munten van vorig jaar. Rodermarkt komt er aan. De Jaarbeurs deed dinsdagavond aan klantenbinding. Zoals het ‘heurt’.