“Ik wil creatief zijn met mijn handen en keramiek is daarvoor heel geschikt”

Keramiste Elly Schuring wil iedereen wel van haar kunst laten meegenieten

Beetje kinderachtig, vindt de verslaggever zelf ook, maar de reclameslogan ‘Vraag je er een, krijg je er twee’ doet toch ook bij deze Kleintje Cultuur aflevering opgang. Maar, denkt ie er dan meteen als goedmakertje bij: Dat past helemaal bij het onderwerp waarvoor hij bij Elly Schuring (1940, Rotterdam) aan de Achteromweg in Peize langsging. Elly moest even aarzelen toen hij haar belde voor een interview. Van wie we haar adres hadden gekregen?, wilde ze graag weten. Maar daarop moesten we het antwoord schuldig blijven. We wisten het – echt – niet meer, er bereiken ons zoveel tips dat we voor deze Kleintje Cultuurrubriek zelfs een wachtlijst moeten aanleggen. We proberen de onderwerpen zo veelzijdig mogelijk te houden. En Elly kan, ondanks haar aanvankelijke gereserveerdheid – ‘ik ben maar een simpele liefhebber, een amateur’ – echt heel veel op keramisch gebied. Echtgenoot Jan Kruims Schuring – wát een adelijke naam – kan dat nóg beter verwoorden dan zijzelf. Hij is trots op zijn vrouw, die hij jaren geleden in Peize, waar haar dochter paard reed, leerde kennen.

Aanvankelijk is Jan uitvoerig aan het woord. Hij heeft als rustend boer nu geiten- en ezelshouden als passie en daar kan hij boeiend over vertellen. Plakboeken komen te voorschijn, verhalen over verdwenen geitenhoudersverenigingen passeren de revue en dan, opeens, blaast hij de loftrompet over ‘zijn Elly’. Ze is een oorlogskind, in 1940 in het verwoeste Rotterdam geboren en heeft daar, dat herinnert ze zich nog heel goed, de hongerwinter meegemaakt. Haar moeder, vertelt ze haar CV in vogelvlucht, was als  lerares naaldvakken en creatief coupeuse actief. “Een eigenschap en opleiding die ik van haar heb geërfd,”vertelt Elly die in 1947 naar de stad Groningen verhuisde toen haar vader daar een baan als graficus kreeg aangeboden. In noordelijke contreien is ze, ook na haar opleiding als modetekenares – dus toen al creatief bezig – altijd gebleven. Nee, naar Rotterdam heeft ze geen enkele wens, bekent ze lachend. “Dit hier, de plek waar we wonen, de ruimte en de natuur, die vind je in het drukke westen niet.” Een jaar of tien geleden wilde ze buiten het modewerk ook op ander handvaardig gebied creatief bezig zijn. “Ik wilde aards materiaal met mijn handen bewerken, dat werd dus keramiek maken. Het is echt leuk als er gaandeweg iets uit je handen komt dat althans benadert wat je vooraf in je hoofd had. Ik volgde diverse keramiek cursussen onder andere bij het Keramisch Atelier Vuur & Vlam van Lia Vriend in Eelde. Elly is een fenomeen in het je leren van diverse technieken. Ik beheers bijna alle technieken, vanaf het begin tot het eind, heb nu in mijn atelier thuis daarvoor ook alle attributen inclusief ovens. En mijn man helpt me daarbij waar hij kan. Eigenlijk zijn we een creatief duo.” Woorden, die Jan kennelijk goed doen want hij begint meteen omstandig uit te leggen waar de keramische problemen vaak liggen. Vertederend.

Elly vertelt vervolgens hoe ze aan haar vele ideeën komt. Terwijl ze dat doet pakt Jan er door  haar gemaakte keramische creaties bij. Zoals schattige urntjes, bijvoorbeeld voor de as van een overleden huisdier. En huisjes, veel vazen, plaquettes, beelden, dieren, teveel om op te noemen, allemaal erg origineel. Elly en Jan trekken veel de natuur in. Niet alleen om die te bekijken en inspiratie op te doen, maar ook om galerieën te bezoeken. “Ik fotografeer veel en we volgen ook regelmatig kunstroutes,”zegt ze. Een paar keer nam ze aan de route Kunstmomenten Noordenveld deel en vooral de laatste keer kreeg ze het smoordruk met bezoekers. “Het vertelt zich kennelijk door,”constateert ze met genoegen. Een galerie in Zweelo exposeert haar keramiek, maar, lacht ze: “Eigenlijk vinden ze mijn werk te goedkoop als je de prijs afzet tegen de originaliteit en de kennelijk professionele kwaliteit. Leuk toch?”.

Een rondgang door haar propvolle atelier annex galerie en de fraaie beeldentuin geeft een mooie indruk van haar werk en de kwaliteit. Jawel hoor, zegt ze tot slot, mensen mogen haar best bellen als ze een privérondgang willen. “Mensen van mijn kunst mee laten genieten, dat vind ik heerlijk.” Jan lacht. En knikt instemmend.

Elly Schuring is telefonisch te bereiken via 050-5033002.