“Ik wil mijn talenten ook in deze regio laten branden en razen!”

Roden KC Kes Aerts

Laat Kés Aerts in Roden een kunstexplosie plaatsvinden ?

Deze regio is sedert kort een letterlijk en figuurlijk opvallende kunstenaar rijker. Kés – spreek uit: Kees – Aerts. Hij is, even diep ademhalen, namelijk kunstschilder, beeldhouwer, stedenbouwkundig adviseur, kunst-coördinator en docent bouwtechnieken. Maar ook exposeerde hij wereldwijd, is hij daarnaast zanger bij gelegenheidsbandjes, exploiteerde hij een theater, geeft ie schildercursussen en workshops en was hij organisator van culturele landenweken. Hierbij zullen we het, in de overtuiging dat we vast nog wel iets vergeten zullen zijn, laten. Maar o ja, vermeldenswaard is dat hij ook nog kraakwacht met een plus is, want hij ‘bewaakt’ niet alleen leegstaande panden, hij upgrade ze ook. Zoals het leegstaande voormalige postkantoor- en PTT-sorteer- en expeditiecentrum aan de Wijnbergstraat in Roden, waar hij die gigantische leegstaande ruimte benut als atelier en cursus-locatie.

Kés Aerts, kortom, is een bijzonder mens. Een levensgenieter voor wiens talenten de ruimte in deze rubriek veel te klein is om alles tot in detail te registreren. Daarom beperken we ons hier tot zijn schilderkunst. Daarover spraken we met hem in het pand aan de Wijnbergstraat in Roden, waar hij als beeldend kunstenaar en kunstcoach regelmatig is te vinden. Daarvoor moet je overigens achterom gaan, bij de voormalige expeditie ingang. Als je Kés op zijn mobieltje belt als je ervoor staat, komt hij je halen om je, na een allerhartelijkste begroeting door de immense ruimten die tijdelijk – want je weet het als kraakwacht natuurlijk nooit – zijn atelier cursus- en expositiedomein zijn, rond te leiden.” Iedereen is altijd van harte welkom,”benadrukt hij.

Opvallend zijn de verschillende schilderstijlen, die Kés heeft beoefend. Tegenwoordig is dat vooral het magisch realisme, maar ook het surrealisme is hem niet vreemd. Al vanaf zijn vijftiende is de nu 62-jarige in Haastrecht geboren Aerts bezig om zijn blikvelden te verruimen. In Utrecht kreeg hij aan de kunstacademie zijn opleiding en sindsdien is hij bezig om zich als kunstschilder te uiten. Zo had hij onder andere ateliers in Amsterdam, Amersfoort, Bunschoten-Spakenburg en Appingedam. In deze laatste plaats is hij ook nu nog druk doende om zich te manifesteren. Sedert hij met zijn partner in het noorden zijn rustpunt en maatje heeft gevonden, woont hij samen met haar in Tjuchem.

Kés Aerts: “Weg van de randstedelijke hektiek. Ik kom hier tot rust en ontplooiing. Ik zocht buiten Appingedam nog naar een locatie dichter bij de stad Groningen. Die heb ik in Roden nu gevonden. Dit pand is ideaal voor wat ik wil: zelf schilderen en anderen bijstaan in hun schilderpogingen. Weet je, ieder mens heeft creativiteit in zich, die wil ik samen met hen vinden en verder ontwikkelen. Ik geeft groepslessen en workshops, maar ga daarbij uit van een individuele benadering. Samen zoeken en vinden waar je kracht ligt.”

Zijn eigen werk laat Kés in de enorme ruimten voor zich spreken. Kleuren zijn prominent in al zijn schilderijen aanwezig. Hij vindt het, zegt ie, “heerlijk om met verf te stoeien. Creëren is voor mij een fantastische bezigheid. Het is fascinerend om de afstemming te ervaren van vormen en kleuren. Ik kijk, voordat ik begin te schilderen, de schilderijen waaraan ik werk altijd eerst ‘diep in de ogen’. Ik zit er soms uren naar te staren en maak dan wat notities op kleine papiertjes die ik her en der op het doek aanbreng. En daarna begin ik te schilderen. Vaak werk ik naar een climax toe om daarna het resultaat weer af te zwakken. Tegenwoordig schilder ik vooral abstract expressionistisch. Maar ik schilder vooral wat uit mezelf komt en dat is wel eens doordrukken tot ik er bij kan. Ik wil alles er uit halen wat in me zit. Die confrontatie heb ik nodig. Het is, dit korte relaas afsluitend, wat het is. En dat is genoeg.”

In de door hem gecreëerde ‘koffiekamer’ praten we nog even na. Kés wijst daarbij op het schoolbord waarop hij met krijt teksten heeft geschreven als: ‘Er gaan nog grote dingen gebeuren.’ En: ‘Ik wil branden en razen in Roden.’ Met als uitsmijter: ‘In Roden komt een kunstexplosie’. Dat is een mooi vooruitzicht, toch?

Meer weten? Klik dan www.kesart.nl aan. U kunt Kés Aerts ook bellen onder 06-21564427.