“Ik wil vooral anderen graag helpen het maximale uit hun zangtalent te halen”

Minka Zaal KC

Zangcoach Minka Zaal is een multi-talent op velerlei gebied 

PEIZE – Veertig duizend kinderen meldden zich dit jaar aan voor audities voor een zangplekje in het populaire tv-programma Voice Kids. Daarvan vielen er direct al duizenden af, want de normen liggen hoog. In vijf grote landelijke rondes werd daarna de keuze bepaald, wie tot de vijftig ‘overblijvers’ behoorde, die op de tv hun zangkunst mogen vertonen. Onder die vijftig zijn er twee uit de ‘stal’ van zangpedagoog Minka Zaal uit Peize. De finales zijn inmiddels opgenomen en worden in januari volgend jaar uitgezonden. Wie die twee pupillen van haar zijn en hoe hoog ze zijn geëindigd, mag Minka echter nog niet zeggen. “De spanning moet er in blijven,” zegt ze geheimzinnig lachend. En nuchter: “Als ik er ook maar iets over vertel, kost me dat 10.000 euro boete.”
Kijk, met zo’n introductie zit de spanning meteen al in dit Kleintje Cultuur-verhaal. Maar om die spanning is het de 32-jarige geboren Friezin, die sedert 2010 haar inmiddels regionaal  bekende Stempalet met als specialiteiten workshops & coaching in Peize uitoefent, geenszins te doen. “Zingen is ook geen tv-hype,”zegt ze serieus,”zingen is van alle tijden. Waar het in de allereerste plaats om gaat is het plezier dat je er aan beleeft. Niet om te winnen en de beste te zijn. Want zingen is gewoon heerlijk, voor iedereen, ongeacht talent of ervaring. Die boodschap draag ik met mijn Stempalet-praktijk met passie uit.”
En met veel succes, zou je daar aan kunnen toevoegen. Recent heeft Zaal weer twee Zangmakers zangworkshops gestart. Een daarvan is een Groepsworkshop voor kinderen uit de basisschoolgroepen 1 tot en met 4. Daarin wordt in kleine groepjes gewerkt, waardoor iedereen maximale aandacht van de conservatorium-gediplomeerde docent krijgt. In acht lessen van een uur gaan ze aan de slag met de verschillende facetten van het zingen, zoals houding, ademhaling, presentatie, samen- en solozingen. “Dat gebeurt allemaal spelenderwijs,”zegt Minka, “waarbij er veel aandacht is voor de persoonlijkheid van het kind. We sluiten de acht workshops altijd af met een zaaloptreden in café Boonstra, hier in Peize. Dat is één groot feest.”
Daarnaast organiseert ze Solistenworkshops voor kinderen vanaf groep vijf tot en met jeugd tot 18 jaar. Deze workshops bestaan eveneens uit acht zanglessen van een uur. “Uitgangspunt daarbij is, dat de deelnemende jeugd van begin tot eind door mij gecoached wordt om als afsluiting een spetterende gala-voorstelling in het theater De Winsinghhof in Roden te kunnen geven. Alle facetten komen daarbij weer aan bod, zoals het kiezen van een geschikt lied, de juiste zangtechniek, samenspel met de begeleidende live-band, het werken met een microfoon en een passende choreografie. Kortom: alle disciplines die nodig zijn voor een leuke en ontspannen presentatie.” De workshops worden in het dorpshuis De Essen in Peize gegeven; thuis coacht Minka Zaal ook volwassenen in de opbouw van een zangcarrière of gewoon voor hun plezier. “Want wat ik voor mijn cursisten het liefste wil, is dat ze zich met het zingen happy voelen en daarmee hun persoonlijkheid verder ontwikkelen. Daarbij wil ik graag de inspirator zijn die mensen het maximale uit hun zangtalent doet halen.”
De talenten van Minka Zaal zijn overigens veelzijdiger dan alleen die van zangcoach. Ze is ook stemactrice die landelijk optreedt, ze presenteert bedrijfsreportages bij RTV Noord, ze is jazz-zangeres en ze gaat, als alles meezit, ook volgend jaar weer op liedjestournee met cabaretier Bert Visscher en mede-zangeres Sanneke van der Meulen uit Roden, begeleid door het 45 professionele musici tellende Noordpoolorkest. Afgelopen seizoen werd in de noordelijke regio met veel succes opgetreden. “En misschien gaan we volgend jaar landelijk,”zegt ze. “Heerlijk!”
Meer info? Klik dan www.stempalet.nl aan.