‘Ik zie dit als een nieuwe uitdaging’

norg voorzitterswissel mantelzorg

voorzitterswisseling bij Contactpunt mantelzorg

NOORDENVELD – ‘Mantelzorgers, laat je zien’, dat is het thema van de komende maand november, de maand van de mantelzorger. En in dit geval is dat thema ook prima van toepassing op de vertrekkende en komende voorzitter van het contactpunt mantelzorg in de gemeente Noordenveld. Janny Verheijke uit Peize stopt na zes jaar als voorzitter en Hennie Lutjes uit Langelo zal haar opvolgen.

‘Ik zie het als een nieuwe uitdaging’, laat Hennie Lutjes weten. ‘Driekwart jaar geleden ben ik gestopt als voorzitter van de Belangenvereniging in ons dorp. Dat maakt dat er nu weer enige ruimte in de agenda komt om andere werkzaamheden op te pakken. Mantelzorg staat volop in de belangstelling. Met mijn zorg achtergrond en opleiding maatschappelijk werk, ben ik veel met mantelzorgers in aanraking gekomen. In mijn privé situatie heb ik ook een paar keer flink te maken gekregen met het doen van mantelzorg.’

De overdracht van het voorzitterschap is formeel halverwege de maand november. ‘Zo maak ik nog mooi de Dag van de mantelzorg mee op dinsdag 10 november in Hotel Langewold in Roden,’ zegt Janny Verheijke. ‘Het contactpunt bestaat dan precies 10 jaar. Als ik terug kijk zie ik enkele positieve ontwikkelingen. Er is de laatste jaren meer aandacht geschonken aan de mantelzorger. Er is meer waardering gekomen. Niet alleen de zorgvrager staat op de voorgrond. Ook het werk van de mantelzorger wordt meer en meer gezien. Vrienden, familie, buurtgenoten, velen kunnen een bijdrage leveren om de vaak zware last van mantelzorgers enigszins te verlichten. Toon belangstelling en sluit aan bij wat mantelzorgers aangeven nodig te hebben.’

De komende jaren zal de aandacht voor de mantelzorger blijven bestaan. Niet alleen gericht op waardering, maar ook voor informatie en scholing. ‘We zijn ook een belangenbehartiger voor de mantelzorgers. Ook is er blijvende aandacht voor de jonge mantelzorger, het onderwerp respijtzorg en de werkende mantelzorger,’ merkt Janny Verheijke op. Voor Hennie Lutjes zal de Dag van de mantelzorg er één zijn om gewoon even bij te zijn, sfeer te proeven en de eerste contacten te leggen. ‘Ik heb geleerd dat alleen het er zijn en een luisterend oor hebben erg belangrijk is. Deze dag zal ik vooral gebruiken om mijn eerste contacten te leggen.’

Op de foto, links Janny Verheijke en rechts Hennie Lutjes.