‘Ik zie het als een verrijking’

humanitas

Vriendschappelijk Huisbezoek Humanitas

NOORDENVELD – Wigbold Groeneveld uit Peize krijgt al meer dan een jaar bezoek van een vrijwilligster verbonden aan het project Vriendschappelijk Huisbezoek van Humanitas. Coördinator van dit project is Yolande Wolters. Samen (foto) trekken ze de conclusie dat deze activiteit naar volle tevredenheid loopt.

Als coördinator zorgt Yolande Wolters voor een geschikte match. ‘Wanneer er een verzoek komt voor een regelmatig bezoekje aan huis, dan ga ik eerst een kennismakingsgesprek houden. Ik kom dan langs en samen bespreken we de mogelijkheden en de wensen. Soms is dat een wekelijks praatje, maar het kan evengoed een wandeling zijn, samen fietsen, een spel doen of het doen van een boodschapje. Het gaat er ons om dat de wens van diegene die om deze activiteit vraagt, goed wordt opgepakt.’

In ieder geval is Wigbold Groeneveld enorm tevreden over de gang van zaken. ‘Het kennismakingsgesprek was al heel gezellig. We hebben de hele avond leuk zitten babbelen. Met de vrijwilligster, die nu regelmatig bij mij over de vloer komt, praat ik over allerlei onderwerpen, behalve over politiek, daar wil ik mijn handen niet aan branden. We drinken een kop koffie met iets erbij en na twee uur zeggen we ‘tot volgende week’. Ik woon nu 30 jaar in Peize. Mijn vrouw heeft door omstandigheden een tijd in De Hoprank gewoond en is iets meer dan een jaar geleden overleden. Door mijn overbuurvrouw ben ik gewezen op dit project van Humanitas. En zo zijn de eerste contacten dan ook tot stand gekomen. Ik ervaar het als heel plezierig. Ik zie het als een verrijking. Op deze manier kan kom ik in contact met de samenleving, blijf op de hoogte en helpt het mij om langer zelfstandig thuis te blijven wonen, want dat wil ik heel graag,’ laat de binnenkort 87 jaar wordende Wigbold Groeneveld weten. ‘Overigens heb ik ook goede buren om mij heen en dat is ook gloeiend belangrijk.’

Yolande Wolters ziet een toename in het aantal huisbezoeken. Aanmeldingen komen via diverse kanalen binnen, zoals bijvoorbeeld door de huisarts, een mantelzorger, een goede buur, via het Vrijwilligers Informatie Punt van Welzijn in Noordenveld of men belt zelf met Humanitas. ‘Door de toename van het aantal aanvragen zijn we tegelijkertijd ook op zoek naar meer vrijwilligers. Wie denkt dat dit een leuke activiteit voor hem of haar is kan gewoon even met ons bellen of mailen. Dan nemen wij contact op en maken een afspraak voor een informatief gesprek,’ zegt Yolande Wolters. Mail naar noordenveld@humanitas.nl, kijk op de website of bel 050 5033301.