In de Vijfde Verloting Gebrek aan vrijwilligers: geen straatspeeldag

RODEN – Je hebt straatspeeldagen en je hebt de buitenspeeldag in de Vijfde Verloting in Roden. Althans, dat was altijd zo. Met dank aan loyale sponsoren was de dag altijd geweldig. Van heinde en ver wilden kinderen naar de Vijfde Verloting, simpelweg omdat daar altijd iets bijzonders was. Iets met water, bijzondere attracties. Vorig jaar namen liefst 400 kinderen deel, woensdag bleef het akelig stil bij de ‘witte wokkel’. Vanwege een gebrek aan vrijwilligers ging de dag namelijk niet door.
‘Helaas’, zo liet voorzitter Brouwer namens de wijk weten. ‘Voor een verantwoorde buitenspeeldag zijn ongeveer twintig vrijwilligers nodig. Dat aantal is niet gehaald. Daarom heeft het Buitenspeeldag-team besloten de dag te annuleren. Als bestuur van de wijkbelangenvereniging respecteren we dit besluit en staan we volledig achter deze beslissing. Het moet allemaal wel veilig zijn.’
De reacties op het annuleren van de  middag logen er niet om. ‘Of ouders die niet wilden helpen het zelf even aan de kinderen uit wilden leggen dat de dag niet doorging’, was zo’n reactie. Logisch, want het zijn vaak dezelfde mensen die helpen. Het gebrek aan vrijwilligers is overigens beslist niet alleen het probleem in de Vijfde Verloting. Verre van dat. Overal ontspaan (bestuurlijke) problemen vanwege het feit dat steeds minder mensen vrijwilligerswerk willen doen. Een kwalijke ontwikkeling waarvan nu honderden kinderen de dupe worden.