‘In de watten leggen’

Roden voorzitter mantelzorg

Maand van de Mantelzorg

PEIZE – Janny Verheijke (foto) is voorzitster van het Contactpunt Mantelzorg Noordenveld. Een drukke vrijwilligersfunctie en dat spits zich vooral toe in de maand november. Dan namelijk staat mantelzorg in haar facetten centraal in de gemeente Noordenveld. Er zijn informatieve activiteiten en op maandag 10 november was er de Dag van de Mantelzorg.

‘Ditmaal was de feestelijke bijeenkomst in café Ensing in Peize. Wethouder Gerrit Alssema van de gemeente Noordenveld was 1 van de sprekers , er was een stamppotbuffet en een muzikaal optreden van twee artiesten onder het motto ‘zingen bij de afwas’. We willen met deze dag vooral mantelzorgers een hart onder de riem steken. Laten zien dat ze er niet alleen voor staan, maar ook gewaardeerd worden door de samenleving. Want, ik geef je het te doen. Mantelzorger zijn is geen vrijwilligerswerk. Het overkomt je door een ongeluk of een ziekte van bijvoorbeeld een partner, kind of buurman. Plotseling komt dit op je pad en je hebt geen keuze meer. Je staat voor de zorg van een andere of je dat nu wilt of niet. Een mantelzorger is er vaak 24 uur per dag en dat 7 dagen per week.’

Janny Verheijke voorziet met de omslag van Wmo taken van het Rijk naar de gemeente de nodige hobbels. ‘Op voorlichtingsbijeenkomsten zie je dat er veel persoonlijke vragen op de gemeente afkomen. De mensen hebben nog lang niet alle gevolgen van de veranderingen in het vizier en weten dus ook niet wat dat persoonlijk voor hen betekent. Blijft de zorg van nu bestaan? Moet de familie of buurt inspringen? Blijft het betaalbaar? Verdwijnt de professional? Het zijn zomaar vier vragen die de mantelzorgers erg bezig houden. Mooi is dat de gemeente Noordenveld al wel heeft laten weten dat mantelzorg niet verplicht wordt. Dat is heel belangrijk. Een ander punt is die van de hulpverleners. Die moeten vooral luisteren naar de mantelzorgers, want zij zijn tenslotte de deskundigen. Het gaat om maatwerk en niet om algemene maatregelen,’ laat zij weten.

Janny Verheijke wil nog meer kwijt, veel meer, want er is veel te vertellen over mantelzorg. Wat kunnen ondernemers doen? Respijtzorg organiseren, hoe doe je dat? Er is een film voor mantelzorgers in De Winsinghhof op zondag 30 november en leerlingen van de Esborg organiseren nog een ontbijtactie. Ook was er al eerder een Rozenactie. Alle activiteiten tijdens deze maand geven een beeld van de problematiek van en over de mantelzorger. Welzijn in Noordenveld geeft ondersteuning aan het Contactpunt Mantelzorg Noordenveld en heeft een mantelzorgondersteuner in dienst waar men voor raad en daad terecht kan. Inwinnen van informatie kan op telefoonnummer WiN 050 317 65 00 of kijk op www.mantelzorgnoordenveld.nl .