“In mijn houtskooltekeningen is een fascinatie voor de kleur zwart te zien”

Roden KC Jeffrey Linker-3

Roden KC Jeffrey LinkerRoden KC Jeffrey Linker-2‘Een tast in het duister’ is het motto van beeldend kunstenaar Jeffrey Linker

RODEN – Maar liefst 300 (!) vierkante meter telt de galerie met daarachter enigszins afgescheiden het atelier dat de 31-jarige Jeffrey Linker in het pand, grenzend aan de achterkant van de Aldi (aan de grote parkeerplaats aan de Touwslager), sedert december vorig jaar in gebruik heeft. Het was voorheen magazijn van C-1000. “Ik fungeer hiermee ook een beetje als anti-kraakwacht,” zegt de in Leek geboren maar in Roden opgegroeide beeldend kunstenaar die de gigantische ruimte samen met zijn ‘kunstzuster’, fotograaf en videospecialist Aline de Jonge – ze kennen elkaar van hun studie aan de Academie Minerva- voorlopig als zijn creatieve domein mag beschouwen. “Uiteindelijk zal de ruimte vermoedelijk toch weer voor commerciële doeleinden worden gebruikt,”zegt hij. “Maar voor de komende tijd zijn we hier erg blij mee. We gaan het atelier ook nog verder ‘invullen’, er komt een doka en een video-installatie en we willen er workshops en tekenlessen gaan geven. En wie weet kunnen we in het voorste gedeelte buiten onze eigen exposities in de toekomst ook gastkunstenaars toelaten. Genoeg plannen en ach, we zien verder wel.”

Tekenen en schilderen doet Jeffrey Linker al sinds zijn jonge jaren. “Ik was zo lang ik me kan herinneren altijd creatief bezig; tekenlessen heb ik als kind al gehad van Nel Dekker in Leek. Nee, die creativiteit zit niet in mijn naaste familie, kennelijk ben ik op dat gebied een uitzondering. Na de basisschool ging ik eerst naar het vmbo, ik ben als uitvoerend kunstenaar een laatbloeier. Maar ik wilde creatief verder, vandaar dat ik uiteindelijk koos voor een opleiding aan de Academie Minerva in de stad Groningen. Daar rondde ik de opleiding docent beeldende kunst en vormgeving af. Ik ben nu parttime docent aan de Lindenborg in Leek en werk tevens als stoffeerder annex verkoper bij de woninginrichtingzaak Rodeo in Roden. Want van mijn gekozen kunstenaarschap kan ik niet leven. Nog niet, in ieder geval. Maar het is – ondanks dat ik mijn huidige werkzaamheden best leuk vind – wel mijn ultieme doel om op termijn als autonoom kunstenaar fulltime mijn brood te verdienen. Nu ben ik druk doende om me op dat terrein verder te ontwikkelen.”

Jeffrey Linker licht toe: “Ik ben me vooral gaan focussen op grote houtskool tekeningen. Zwart, dat voor mij een echte kleur is, fascineert me in hoge mate. Ik noem deze ontwikkeling heel toepasselijk ‘een tast in het duister’. Om juist daarmee in al zijn facetten te experimenteren geeft me een kick. Ik ‘verf’ met houtskool soms wel zeven of acht lagen over elkaar, waardoor je een uniek drie dimensioneel effect krijgt. Op sommige plekken is het papier waarop ik werk, (300 grams aquarelpapier; red.) vrijwel geheel verzadigd door het houtskool. Ik houd van grote werken (in de galerie hangen een paar pracht exemplaren; red.) maar schuw ook het kleinere niet. Onderschat mijn stijl niet, met houtskool is het hard werken, hoor,”besluit Jeffrey zijn korte uitleg.

Als tussendoortje meldt Linker nog, dat hij zich ook als jurylid bij de door Volksvermaken georganiseerde Rodermarktparade verdienstelijk maakt, maar al snel vertelt hij geëngageerd verder over zijn werkwijze: “Voordat ik aan het echte werk begin, heb ik thuis al tal van schetsen gemaakt van hoe het er eventueel uit kan gaan zien. Maar als ik vervolgens in het echt bezig ben, komt het regelmatig voor dat ik dan toch nog veranderingen aanbreng. Ik ben perfectionist en niet snel tevreden. Ik streef naar een overweldigend effect.”

Dat is aan het werk dat hij in zijn galerie heeft hangen, goed te zien. “Zwart is voor mij de mooiste kleur om mee te werken,”zegt hij nogmaals. “Je kunt er alle lichtschakeringen in aanbrengen, dat vind ik echt goddelijk, ik heb er een fascinatie voor. Zoals ik nu werk geeft me een vorm van gemoedsrust maar dat heeft met depressiviteit niets te maken. Ik ben juist een optimist. Wie mijn tekeningen bekijkt, zal dat ook kunnen beamen.”

Geïnteresseerd? Kijk dan eens op www.jeffreylinker.nl