“In muziek kun je je gevoel kwijt, het is als spreken zonder woorden”

Afbeelding
actueel

Bijzondere voorstelling Muziekschool Kunstbedrijven Westerkwartier op het programma
ZUIDHORN – Mirjam Kok en Klaas Stallmann van Muziekschool Kunstbedrijven Westerkwartier organiseren op 16 april een hele bijzondere muziekvoorstelling: ‘Meesterwerken’. Bijzonder omdat er niet één, maar zes piano’s tegelijk op het podium staan. Bijzonder omdat er ook nog eens een dwarsfluitorkest van vijftig man sterk op de planken staat. Bijzonder omdat de krachten tussen deze twee instrumenten gekoppeld worden en er meesterwerken van Beethoven, Bach, Brahms, Verdi, Moussorgsky, Mendelssohn en Dvorak gespeeld worden.

De twee enthousiaste en ervaren docenten – Kok geeft dwarsfluitles sinds 1984, Stallmann pianoles sinds 1978 – laten enthousiast de muziekschool zien, die gevestigd zit in het Cultureel Centrum Zuidhorn. Slechts één van de drie locaties waar de in totaal dertig docenten van Muziekschool Kunstbedrijven Westerkwartier lesgeven. Lokalen vol met keyboards, piano’s en slagwerkinstrumenten. Ondertussen vertellen ze over de bijzondere uitvoering die op het programma staat.

“Het wordt een grote uitvoering”, begint Stallmann. Er doen in totaal 75 leerlingen aan mee, en “er spelen maximaal vijftien pianisten tegelijk op zes piano’s samen met vijftig fluitisten! Dat is heel bijzonder, want normaal gesproken heb je één pianist en is de piano een begeleidend instrument.”
De pianisten rouleren in dit concert per muziekstuk, zodat ze allemaal een aantal keren aan de beurt komen.

De voorbereiding voor het grote muziekevenement is al ruim een jaar bezig, vertellen de docenten. “Met het idee lopen we al een jaar rond”, lacht Kok. “Klaas is toen begonnen met het arrangeren van de werken en we zijn nu een paar maanden bezig met instuderen. De leerlingen krijgen allemaal een eigen gedeelte wat ze moeten leren, en dat resulteert uiteindelijk in een optreden van bijna twee uur. Petje af voor de concentratie van de leerlingen, want het zijn hele intensieve weken geweest!”

De docenten zijn de afgelopen maanden druk bezig geweest met het inventariseren van de niveaus van de leerlingen. “Dat is het mooie aan deze voorstelling, alle leerlingen kunnen hieraan meedoen omdat de arrangementen van Klaas speciaal voor elk niveau op maat zijn gemaakt .”

Dat muziek belangrijk is voor Kok en Stallmann, blijkt uit het enthousiasme waarmee ze vertellen over de manier waarop muziek invloed heeft op mensen. “Muziek verbindt mensen”, vertelt Kok. “Door muziek hebben ze iets met elkaar gemeen. Dat blijkt maar weer uit deze voorstelling, waarbij verschillende niveaus, leeftijden en instrumenten bij elkaar komen. Tijdens de voorstellingen staan er beginners op het podium, maar ook vergevorderden. De jongste leerling is 6, maar we hebben er ook 50-plussers tussen zitten. Het is geweldig om te zien hoe zij samen zoiets moois neer kunnen zetten.”

Stallmann vult aan: “Muziek leeft bij veel mensen, eigenlijk wel bij iedereen. We leven ook in een cultuur waarin muziekeducatie belangrijk gevonden wordt”, lacht hij. “Het is een stukje culturele ontwikkeling”, merkt Kok op. “Het is goed voor je motorische ontwikkeling en je kan door middel van muziek jezelf uitdrukken. Je kan er je gevoel in kwijt en op een bepaalde manier met elkaar spreken zonder woorden”, besluit ze.

Tijdens de lessen en de groepsrepetities wordt er momenteel druk geoefend voor het komende optreden. “We hebben zelf een aantal stukken ingespeeld, ter begeleiding van de lessen, zodat de leerlingen waarmee we op dit moment oefenen kunnen horen hoe het klinkt als er meerdere, verschillende instrumenten spelen”, vertelt Kok. “En tijdens mijn groepsrepetities is er een gevorderde leerling van Klaas aanwezig, die ons begeleidt op de piano. Tijdens Klaas zijn groepsrepetities komt er een gevorderde dwarsfluitleerling van mij bij, zodat die de pianisten kan begeleiden.”

Hoewel in de voorstelling vooral klassieke werken ten gehore worden gebracht, richten Kok en Stallmann zich tijdens hun lessen ook op popmuziek. “Je moet toch met de tijd meegaan”, lachen ze. “Vroeger leerde je alles uit een boekje”, vertelt Stallmann. “Dan kreeg je een boekje voor je neus en moest je dat maar spelen. Er wordt nu veel meer gekeken naar waar de belangstelling van de leerlingen ligt, wat ze leuk vinden en welke normen zij hanteren. Er zijn heel veel ontwikkelingen geweest in muziekland de afgelopen jaren”, lacht hij. “En daar gaan wij als docenten in mee.” Maar tijdens deze voorstelling willen ze vooral de melodie van klassieke muziek overbrengen, vertellen ze. “Dat is het leuke aan dit project, dat leerlingen ook werken leren spelen die ze normaal misschien niet zelf uit zouden kiezen. We laten ze op deze manier zien dat klassieke werken ook heel erg mooi zijn.”

De voorstelling vindt om 19:30 uur plaats in de Gereformeerde Kerk in Leek, aan de Tolberterstraat 24. “Met zoveel leerlingen op het podium hebben we natuurlijk een grote ruimte nodig”, lacht Kok. “En daarnaast is de akoestiek in een kerk geweldig.” De leerlingen komen zowel uit Leek als Zuidhorn, de twee locaties waar de docenten lesgeven. “Dit jaar hebben we een locatie in Leek gekozen, maar de vorige voorstelling, twee jaar geleden, was in Zuidhorn. Zo proberen we tussen die twee locaties een balans te vinden.”

De voorstelling zal afgewisseld worden met meer solistische stukken, waarin een paar leerlingen samen spelen, en stukken waarin iedereen tegelijk speelt. “Anders blijf je het publiek zo overdonderen de hele tijd”, lacht Stallmann. Pas tijdens de generale repetitie gaan alle in totaal vijfenzeventig leerlingen voor het eerst samen spelen. “Dat nemen we dan op en dan maken we er een cd van”, vertelt Kok. “Zodat ze het terug kunnen luisteren en kunnen horen hoe geweldig het klinkt.”

Aan het enthousiasme ontbreekt het in ieder geval niet bij de twee. “We hebben er onwijs veel zin in!”, lachen ze. “Het wordt een geweldige avond.”

UIT DE KRANT

Lees ook