In Nuis/Niebert gebeurt hét!

roodzwart3

Carbidclub Rood-Zwart

NUIS/NIEBERT – Traditiegetrouw staan ze er weer. Met z’n allen knallen ze richting het nieuwe jaar. Wind of regen, niemand houdt ze tegen, Ouderwets knalt het op 31 december weer knalhard met de heren van Carbidclub Rood-Zwart.

Vanaf 10.00 uur donderen de knallen weer als vertrouwd door het Westerkwartier. Gehoorbeschermers zijn dan ook geen overbodige luxe bij een bezoek aan de mannen. De bussen zijn ondertussen gepoetst en voorzien van de clubkleuren. De club van 32 leden bestaat ondermeer uit beveiligers, kraanmachinisten, verkopers, studenten, truckchauffeurs en boeren. Jaarlijks slaan ze de handen ineen. Want deze traditie mag niet verloren gaan, Zwarte Piet dreigde even uit de vaderlandse geschiedenis te verdwijnen, maar we zijn nog lang niet af van carbidschieten, in 2014 officieel vernoemd tot nationaal erfgoed. ‘En als het aan ons ligt, houden we het in Nuis-Niebert ook nog jaren vol’, zegt Sip Ausma, lid van de club. Het carbidschieten lijdt niet onder de economisch zware tijden. ‘Het is mooi om te zien dat de lokale ondernemers ons elk jaar weer een warm hart toedragen om er samen een groot feest van te maken’, zegt Marcel Bakker.

Carbid wordt in een melkbus, verfbus of (aangepaste) gasfles gelegd en enigszins natgemaakt. Daarna wordt de bus afgesloten met het deksel of een plastic bal. Het zich vormende ethyn wordt door een klein zundgat (of met een bougie) ontstoken en ontploft met een dreunende knal, waarbij deksel of bal uit de bus schiet en tientallen meters verderop terechtkomt. De uitdaging van carbidschieten ligt hem vaak in de moeilijkheid van het timen. Door de hoeveelheid carbid en water en de tijdsduur tot ontsteking te variëren, is het een sport een optimale knal te veroorzaken.

In de middag wordt het podium gevuld met bekende artiesten. Zo is de zingende visboer Bert Zwier weer aanwezig. Niet alleen om zijn zalmsalade of verse kibbeling te verkopen, maar om luidkeels het Nederlandse lied te vertolken. Vaste gast Rene Becker komt uiteraard ook weer langs en ook lokaal talent Chriztiaan is van de partij. Als klap op de carbidbus contracteerde Rood-Zwart Burdy, die al zijn bekenden nummers ten gehore zal brengen. De (voormalig) zingende melkboer is vooral bekend geworden van ‘Met mien ogen dicht.’

Op de achtergrond knisperen de houthaarden weer vredig en de live muziek draait weer op volle toeren In de tussentijd worden de bussen gevuld met een klont carbid en een schutje water: het perfecte mengsel voor een knallend uiteinde. Bezoekers zijn vanaf 10.00 uur welkom aan de Nieuweweg 120C (tegenover Taxi Nuis) om het spektakel te aanschouwen. De mannen van Rood-Zwart hebben er zin in en zijn er ondertussen helemaal klaar voor.

Om eventuele verkeershinder te voorkomen worden de bezoekers gevraagd te parkeren bij wegrestaurant In de Klaver of bij brede school ’t Sterrepad. Verder wordt er uiteraard gezorgd voor warme en koude versnaperingen. Het eerste schot klinkt om 10.00 uur en rond 14.30 uur zijn de artiesten te zien en te horen.

Carbidclub Rood-Zwart
Opgericht: 2000
Wanneer: 31 december
Aanvang: 10.00 uur
Aanvang optredens: 14.30 uur
Locatie: Nieuweweg 120C, Nuis
Entree: gratis
Info: www.carbidclubroodzwart.nl

roodzwart2