“In opera zit alles: drama, romantiek, humor, verdriet, kortom het levenslied”

Regionaal operagezelschap Frizzare speelt Mikado in Roderwolde en Roden

Frizzare is Italiaans voor bruisend, sprankelend. Die uitdrukkingen zijn zeker van toepassing op het amateur-operakoor Frizzare, dat enkele jaren geleden werd opgericht door Esther van Dijk, professioneel operazangeres met internationale ervaring en tegenwoordig vooral zangdocent en –pedagoge. Ook verzorgt ze zangworkshops. Een ‘eigen’ operakoor had ze al in haar vorige woonplaats Franeker. Toen ze bij een opera uitvoering in Leeuwarden haar huidige levenspartner en ook zanger Bert Tichelaar leerde kennen en ze zich in Roderwolde gingen vestigen, nam ze ook in deze regio het initiatief een operakoor op te richten. Dat sloeg meteen aan. Twintig zangers en zangeressen telt Frizzare nu en die komen behalve uit Roden en Roderwolde uit de hele regio.

Aanvankelijk oefende men in de grote woonkamer van Esther aan de Hoofdstraat in Roderwolde, maar sedert kort is men uitgeweken naar het Het Muziekcentrum Het Akkoord, in de voormalige school aan de Klimop in Roden. Daar wordt iedere dinsdagavond geoefend. “Dat doen we met veel plezier en inzet,”zegt voorzitter Jan Willem Knoop (foto midden) die in Roden woont. “We zijn nu druk doende om de laatste puntjes op de i te zetten om de uitvoeringen van de komische opera Mikado, waar echt alles inzit, tot een succes te maken. Op zaterdag 12 november treden we op in Het Rode Hert in Roderwolde, aanvang 19.45 uur en op zondag 13 november is er om 14.45 uur matinee in Onder de Linden in Roden. De toegangsprijs bedraagt slechts  12.50, jeugd tot 16 jaar half geld. Dat doen we om iedereen van een echte opera te kunnen laten genieten. We zijn bijna uitverkocht, dus wie er nog heen wil doet er goed aan snel nog even kaarten te halen bij Boekhandel Daan Nijman in Roden of het aan de zaal te proberen. Zoveel belangstelling dat geeft ons een extra kick.”

Terwijl Esther van Dijk ((foto links) glimlachend toekijkt, vertelt de voorzitter gedreven over zijn muzikale loopbaan tot dusver. “Muziek is mijn leven,”begint hij. “Ik ben van oorsprong muzikant, was saxofonist in diverse brassbands en muziekcorpsen. Ik zong toen ook al, vooral in de kerk. Ja, zingen zit in onze familiegenen, mijn moeder was een begaafd mezzo sopraan. Zelf zing ik nu nog in de Cantorij in Op de Helte en ook het toonkunstkoor Bekker is geen onbekende voor me. Maar ik heb, zo vertelden kenners me, een typische operastem. Bij de Cantorij zing ik bas, bij Frizzare tenor. Via via kwam Esther bij me en toen is het operaballetje gaan rollen. Heerlijk vind ik het. Zingen, dat is mijn leven. En Frizzare vult dat helemaal in. Sedert een half jaar ben ik voorzitter van het koor. Wat ik als mijn belangrijkste taak zie? De discipline handhaven en communiceren. Dat klinkt wat streng maar zo bedoel ik het niet. Plezier staat voorop maar je moet met elkaar ook het hoogst haalbare willen bereiken. En daarmee zijn we goed op weg.”

Elly van Pagee (foto rechts) is vanaf de oprichting altzangeres bij Frizzare en is een van de mensen die de PR behartigt. Ze vertelt dat ook zij haar hele leven al ‘van alles’ heeft gezongen. “Vaak heb ik als meisje thuis voor de spiegel gestaan en me ingebeeld dat ik een beroemde zangeres was,”vertelt ze lachend. “Operazangeres worden was mijn ultieme doel. Frizzare heeft die doelstelling verwezenlijkt.” Waarna ze als een echte PR-vrouw nog even de extra plussen van Frizzare bij de uitvoering van Mikado benadrukt. “We zingen allemaal in door ons zelf vervaardigde kleding, kimono’s. Pianobegeleiding krijgen we van Eddy Muntendam uit Leek, Bartele van der Meer uit Roderwolde spreekt de verbindende teksten. Zangondersteuning krijgen we ook nog van 5 zangers van het mannenkoor Zangzaad en van vier operazangers uit Franeker. Het wordt echt allemaal heel groots opgezet.” Slotconclusie: Ze zijn enthousiast, de zangers van Frizzare. Ze kijken uit naar de uitvoeringen. En ze zijn daarna meer van plan. Op tournee gaan door de provincie Drenthe, bijvoorbeeld.

Meer weten? Klik dan www.frizzare.nl aan of bel met Jan Willem Knoop: 050-5010230.