‘In the middle of nowhere vertelden elkaar onze levensverhalen. Op gitaar maakten we er muziek bij’

RODEN – NNMT staat voor Noord Nederlands Muziektheater. Een uniek project waarvan de oorsprong bij theaterdirecteur Ids Dijkstra ligt, volgens muzikant Axel de Meijer die –net als 8 andere enthousiastelingen- deel uitmaakt van het NNMT. Dijkstra vroeg De Meijer na een optreden met zijn band Cheerz of zij misschien voor één keer het theater konden vullen. Hoe precies, vertelde hij er niet bij. “We hebben anderhalf jaar rondgelopen met het idee. Tijdens een trip met vier vrienden naar Noorwegen kwamen de mooiste ideeën naar boven. In the middle of nowhere vertelden elkaar onze levensverhalen. Op gitaar maakten we er muziek bij. Oké. Dit gaan we doen, besloten we.”

Het lijkt erop dat de wens van Ids Dijkstra uitkomt. Op 15 en 16 juni staat het NNMT op de planken van Theater de Winsinghhof met ‘Niets is wat het lijkt’, een bijzondere voorstelling met veel waargebeurde, autobiografische verhalen, omlijst met passende muziek. De kaarten zijn al bijna uitverkocht. En dat betekent een vol theater. Een debuut waarvan nu al bijna zeker is dat –ie vervolgd wordt.

Terug naar de bergen van Noorwegen. “We kregen het tijdens het hiken en vissen in the middle of nowhere over mannendingen. Iets met midlifetoestanden. En verwachtingspatronen. Een beetje van: ‘is dit alles?’ Maar ook over aannames en oordelen, iets waar we –ook al willen we het liever niet- allemaal wel eens aan meedoen. Beeldvorming. We vertelden elkaar verhalen die we beleefd hebben. Stoere verhalen, verhalen om te gieren, maar ook ontroerende. Situaties waarin iedereen zich wel in herkent, maar toch verschillend beleeft. Moraal van het verhaal: niet is wat het lijkt. Perceptie en perspectief die ogenschijnlijke alledaagse gebeurtenissen in een ander daglicht zetten. En dat is interessant. Want: wat is de waarheid? De enige waarheid is de muziek. Muziek die ieder op z’n eigen manier beleeft. Hoe een liedje bij iemand binnenkomt is puur. Dit werd de bodem voor het theaterstuk.”

Het NNMT bestaat uit 7 muzikanten, een regisseur en een technicus. Eddy Tinge, Michel Tinge, Harry Land en Axel de Meijer (muzikanten van Coverband Cheerz), Minka Zaal (bekend van zangschool Het Stempalet en haar band Vintage Jazz Orchestra), Rob Masseling en Jeroen Jongejan maken de muziek en vertellen de verhalen, Hugo van Meijeren verzorgt de techniek en Ellen Vorenkamp regisseert het hele verhaal. Het genre? Van rock tot jazz. En alles wat daar tussenin zit. Voornamelijk eigen nummers aangevuld met een paar covers. Een ode aan de Beatles en de Eagles, noemen de muzikanten de nummers van hun helden.

Wil jij zeker van een indrukwekkende, ontroerende, hilarische en swingende avond? Zorg dan snel dat je een paar kaarten bemachtigt: www.theaterroden.nl. De show van 15 en 16 juni begint om 20:15 in Theater de Winsinghhof. Meer informatie is te vinden op: www.nnmt.nl En onthoud: Niet is wat het lijkt!