Indoor Tolbert

Tolbert Sportlight

In de Spo(r)tlight

Hartwig Rohde hoopt op titelprolongatie Indoor Tolbert

TOLBERT – Onder de nieuwe voorzitter Johan Breider gaat Indoor Tolbert een nieuw tijdperk tegemoet. Het vernieuwde bestuur hoopt door nieuwe en verfrissende elementen aan het programma toe te voegen meer toeschouwers naar Tolbert te trekken. Op diverse avonden zijn fraaie shows gepland om het publiek nog meer te vermaken dan dat in eerdere edities al het geval was. Als klap op de vuurpijl zijn de meeste avonden ook nog eens gratis te bezoeken.

“Een bewuste keuze”, volgens de nieuwe voorzitter. “Door een aantal avonden geen entree te heffen hopen we enerzijds in de kosten te snijden en anderzijds op meer publieke belangstelling.” Alleen op de laatste twee dagen en op de speciale tuigpaardenavond wordt er een entree gevraagd aan de bezoekers. “Dat is ook logisch”, vertelt Breider. “Als we volgend jaar wederom een fantastisch concours willen neerzetten zal er ook iets in de pot moeten zitten.” Over deelnemers heeft de organisatie niets te klagen. Alle wedstrijden en disciplines zijn zo goed als vol. “Er zijn nog een paar inschrijving mogelijk voor een aantal onderdelen”, zegt hij. “Dit jaar boden wij de mogelijkheid om je online in te schrijven via de website. Dat was een groot succes en heeft een hoop deelnemers opgeleverd.” In totaal rekent de organisatie op 1700 starts. “Er zijn dit jaar 1500 starts voor de springers en nog eens 200 dressuurstarts”, aldus Johan Breider.

Extra competitie is altijd welkom, vindt ook dressuuramazone Ellen Wynia. Op de belegde persconferentie zei de Drents kampioene uit Steenbergen: “Ik heb elke keer dat ik bij Indoor Tolbert ben begonnen nog gewonnen. Dat hoop ik door te zetten.” Zij ziet de komst van Marlies van Baalen, in 2004 nog lid van het Olympisch Team dat naar Athene ging, dan ook als een welkome aanvulling op het deelnemersveld. “Grote namen zorgen voor meer publieke belangstelling en een spannende wedstrijd. Dat valt alleen maar toe te juichen”, aldus Wynia.

Naast de Drentse topamazone is ook titelverdediger Hartwig Rohde van de partij tijdens Indoor Tolbert. De Duitser zet alles op alles om voor de derde keer in zijn loopbaan de Grote Prijs van Indoor Tolbert mee naar huis te nemen. Dat zal Rohde gaan doen met zijn Amando, het paard dat door Lucas Havinga aan de Duitser is toevertrouwd. “Het is een snel paard”, weet Hartwig Rohde. “Dat bleek vorig jaar al toen wij de prijs wisten te winnen in een sterk deelnemersveld met onder andere Jur Vrieling.” Op de vraag of de titelverdediger ook dit jaar de topfavoriet is, lacht Rohde bescheiden: “Alles ist möglich.” Zijn grootste concurrent Jur Vrieling zal daar ongetwijfeld een stokje voor willen steken. Vrieling is op jacht naar zijn vierde Grote Prijs van Tolbert. Na overwinningen in 2000, 2006 en 2013 wil de springruiter dit jaar ongetwijfeld de felbegeerde paardentrailer mee naar huis nemen. De Nederlandse springruiter gaat dit jaar de competitie in de klasse ZZ aan met zijn paard Flashdance. Een paard waarmee Vrieling al een fors aantal successen heeft geboekt, waaronder zijn laatste overwinning in Tolbert.

Naast de vertrouwde onderdelen introduceert de organisatie dit jaar ook een aantal nieuwe wedstrijden. Eén van die nieuwe onderdelen is Six Bars dat op 1 april staat gepland. Bij deze wedstrijd moeten paard en ruiter steeds hoger wordende hindernissen nemen. Een foutje betekend direct einde wedstrijd. “Bij sommige wedstrijden die in andere plaatsen gehouden zijn, zijn hoogtes van meer dan twee meter gehaald”, weet Breider. Dat het een spectaculair onderdeel beloofd te worden blijkt uit de reactie van paardenliefhebber Lucas Havinga: “Daar zou ik mijn paarden nooit overheen laten springen. Wat een immense krachtsinspanning.” Naast Six Bars wordt er ook met de minimarathon een nieuwe wedstrijd geïntroduceerd. “Het betreft een evenement dat half show, half wedstrijd is”, vertelt Breider. “Wij geloven dat dit een breder aspect aan het concours geeft.” De minimarathon staat voor 30 maart op het programma en is ook gratis te bezoeken.

Net als voorgaande jaren rekent de organisatie van Indoor Tolbert op veel publiek. “Vorig jaar bezochten negenduizend mensen de wedstrijden in Tolbert”, aldus Johan Breider. “Daarvan waren er 2500 op de finaleavond. Maar toen zat het ook echt nokkievol.”

Indoor Tolbert wordt van donderdag 24 maart tot en met zaterdag 2 april gehouden in het paardensportcentrum van Tolbert. Het concours hippique start met de ‘Dressuur Paarden Subtop’ en kent zijn daverende finale op 2 april met de Superfinale. Daar zal blijken wie er met de grote paardentrailer van Eemsned naar huis gaat en zich een jaar lang winnaar van de Grote Prijs van Tolbert mag noemen.

Wat: Indoor Tolbert

Organisatie: Stichting Indoor Tolbert

Wanneer: 24 maart t/m 2 april

Waar: Paardensportcentrum Tolbert

Informatie: www.indoortolbert.nl