Indrukwekkende dodenherdenking in Norg

Afbeelding
actueel

NORG - Afgelopen woensdag heeft bij het monument nabij Bonhagen weer de jaarlijkse dodenherdenking plaatsgevonden. Zoals de afgelopen jaren gebruikelijk is geweest heeft ook een delegatie uit partnergemeente Sögel deelgenomen aan de herdenkingsactiviteiten. De herdenking werd begonnen met het overhandigen van een bloemstuk door leerlingen van groep 8 aan leerlingen van groep 7 van basisschool “de Hekakker”. De school heeft dit monument aan de “Oude Asserstraat” geadopteerd en verzorgd ieder jaar de dodenherdenking op 4 mei. Voorafgaand aan de herdenking wordt tijdens de lessen uitgebreid stil gestaan bij de gebeurtenissen die op 8 april 1945 hebben plaatsgevonden op deze plek. Nadat de twee leerlingen van groep 7 het bloemstuk bij het monument hadden neergelegd heeft Han Kemker, directeur van de school, de in grote getale belangstellenden toegesproken.

Hierna hebben de leerlingen liedjes gezongen, gedichten voorgedragen en de namen van de slachtoffers op het monument voorgelezen. Namens de gemeente Noordenveld heeft burgemeester Klaas Smid het woord gevoerd. Johan Stoffels heeft als nabestaande van één van de slachtoffers gesproken over de gebroeders Zwerver die op deze plaats zijn omgebracht door het Nazibewind. Hij heeft de namen op het monument persoonlijk gemaakt door iets te vertellen over hun leven tijdens de oorlog. Als laatste heeft de burgemeester van Sögel, Irmgard Welling, de belangstellende toegesproken. Hierna werden door beide burgemeesters en aanwezige belangstellenden bloemstukken bij het monument gelegd. ’s Avonds is er in de Margarethakerk een herdenkingsdienst gehouden waarbij de delegatie uit Sögel ook aanwezig was. De leerlingen van de Hekakker hebben kaarsen voor kinderen in onveilige gebieden aangestoken, liedjes gezongen en een gedicht voorgedragen. Tijdens deze herdenkingsdienst hebben Han Kemker en burgemeester Klaas Smid de aanwezigen toegesproken. Na het zingen van het Wilhelmus is in een stille tocht richting het kerkhof gelopen. Hier is bij de graven van de Engelse piloten, na het blazen van de Last Post, twee minuten stilte in acht is genomen. Hierna hebben twee leerlingen het gedicht stilte voorgedragen.

Door vier leerlingen zijn bloemstukken bij de graven van de oorlogsvliegers gelegd ter nagedachtenis aan hun moedige inzet voor de bevrijding van Nederland.

Aansluitend hebben de deelnemers aan de stille tocht bloemen bij de graven gelegd.

Ook werden op het graf van de verzetsstrijder bloemen gelegd door de deelnemers aan de stille tocht. Na afloop was er gelegenheid voor een ieder om koffie of thee te drinken in de Margaretha kerk en om nog even te kunnen napraten.

De delegatie uit Sögel was diep onder de indruk over hoe wij in Nederland op 4 mei onze doden herdenken. Het bezoek van de delegatie uit Sögel is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Noordenveld, de Brinkhof, Rabobank Noordenveld West Groningen en de EmsDollardRegio.

UIT DE KRANT