Inschrijving 5e editie Roder Avond4daagse geopend!

Vier dagen wandelplezier en leuke gesprekken! Doe je mee?

RODEN – Alweer 5 jaar een vaste waarde in Roden: de Roder Avond4daagse. Zo snel gaat dat dus. Vroeger, héél vroeger zelfs, hoorde de Avond4daagse bij Roden als de kalkoen bij de kerst. Daarna is –ie decennialang van de radar verdwenen. Tot 2015.  Toen besloten Stichting Sportstimulering Noordenveld (SSN) en de sportcoaches Tessa Steghuis en Wouter Meertens (namens WiN) om de Avond4daagse opnieuw in te voeren in Roden. Met succes. Het aantal deelnemers groeit ieder jaar opnieuw. Nu is de populaire vierdaagse alweer toe aan haar vijfde editie. De jubileumeditie wordt op 21 mei gehouden. En de inschrijving? Die is vanaf vandaag, dinsdag 2 april, geopend!

Voorzitter Arno Kakkenberg voorspelde een recordaantal deelnemers vorig jaar. De magische 1.500 moest lukken, gezien de enorme groei die de avond4daagse doormaakte. Helaas gooide het slechte weer roet in die voorspelling. Pijpenstelen regende het. Hoosbuien met onweer. Dus werden het iets minder deelnemers aan de start. Iets. Want ondanks het slechte weer trokken nog ruim 1.200 verwoede wandelaars de wandelschoenen aan. Net zoveel als het jaar ervoor, toen verschenen er ook zo’n 1.200 aan de start. In 2016 waren dat er ruim 800 en tijdens het debuut in 2015 ongeveer 600. Het is duidelijk: de Avond4daagse zit in de lift. Is enorm populair. Weerman Piet Paulusma kwam er zelfs al eens voor naar Roden. Voorspelde op de tweede dag van de vierdaagse het weer in de achtertuin van Zwembad de Hullen. “Wandelen is niet alleen gezond maar vooral ook heel gezellig. Het levert leuke gesprekken op.”

Calamiteitenplan

Het weer is een grote speler voor een evenement als deze, weet Kakkenberg. “Als het weer goed is, ben ik er zeker van dat we dit jaar een record gaan breken. Regent het, tjaa…, dan is het een ander verhaal. Laten we positief zijn. We rekenen gewoon op een lekker zonnetje, haha. Maar mochten de weergoden ons tóch niet goed gezind zijn, hebben we een calamiteitenplan opgesteld. Dat hebben we dan weer geleerd van vorig jaar. Tijdens de jubileumeditie gaan we routes uit voorgaande jaren lopen. Uit ieder jaar pakken we de mooiste route. De ‘walk through’ (de route door het centrum van Roden waarbij we ook door een aantal gebouwen lopen) kon vorig jaar wegens onweer niet doorgaan. Die staat voor dit jaar opnieuw op het programma. En op de 10 kilometer komt er dit jaar, net als bij de 5-klilometerroute, ook een stempelpost. Het leuke is dat het aantal deelnemers van de 10-kilometerroute blijft stijgen.

Scholen

Net als afgelopen jaar gaan we de Avond4daagse fanatiek onder de aandacht brengen bij de scholen in Roden. Daar gaan de JOGG-stagiaires mee aan de slag. Ze proberen meer schoolklassen op de been te krijgen. Gbs de Rank in Roden is daar behoorlijk fanatiek in. Dat proberen we ook op andere basisscholen te bereiken. ‘Jongeren op Gezond Gewicht’ is een thema dat we belangrijk vinden als organisatie. Daar willen we iets mee doen. Noordenveldse JOGG-studenten gaan op bezoek bij de scholen en dagen de kinderen uit om mee te lopen. Niet dat het een competitie moet worden. Juist niet. Het gaat erom dat zoveel mogelijk kinderen meedoen. Gezellig met vrienden en vriendinnen of de hele klas meewandelen. Het is behalve een sportief ook een heel gezellig evenement. ‘De ervaring van vroeger als kind kan ik nu delen met mijn eigen kind’, is iets dat we veel horen van ouders die de routes samen met hun kind lopen. De JOGG-studenten zullen de komende tijd de scholen bezoeken om te vertellen over de Avond4daagse. We gaan er vanuit dat er daardoor nóg meer kinderen meedoen. En voor wie alleen één of twee avonden mee wil doen: dat kan ook! Je kunt net als vorig jaar ook per avond inschrijven. En al doe je maar één avond mee, je krijgt een blijvende herinnering aan de vierdaagse. Voor slechts 3 euro krijg je een medaille, polsbandje, een keycord én iets lekkers voor onderweg.” Net als vorig jaar zullen de fruitpakken zorgen voor animatie en Albert Heijn voor een gezonde versnapering voor onderweg.

Routes

Zoals gezegd, uit iedere editie de mooiste route. De organisatie ligt in handen van Anita van Hulst, Bea de Haan, Liesbeth Grote Schaarsberg, Harrie Maat, Wouter Meertens en ik zelf. Ieder heeft z’n eigen ideeën en inbreng. Het is een hele organisatie, zo’n vierdaagse, maar het leuke is dat iedereen een onderdeel oppakt. De een bemoeit zich met de routes, de ander zorgt dat vrijwilligers bij elkaar komen, weer een ander regelt een versnapering en  iets te drinken. Dat werkt super. De opening wordt verrassend dit jaar. Wat precies kan ik nu nog niet vertellen, daarover zijn we nog in gesprek. Op de laatste avond, vrijdag, hopen we dat wandelaars verkleed meelopen. Uiteraard sluiten we de vierdaagse feestelijk af. En bij goed weer is de brandweer van de partij!” Nieuw dit jaar: bij de sporthal komt een mobiel waterpunt te staan waar wandelaars hun bidon kunnen vullen. Dansschool Dance Devotion is ook van de partij tijdens de vijfde avond4daagse. Hoe precies is nog niet bekend, maar dat wordt vervolgd!

Start- én finishplaats is net als voorgaande jaren Sportcentrum de Hullen. “De omgeving bij de sporthal zal er iets anders uitzien. We willen gekrioel bij de balie voorkomen. Daarom zal de intocht iets anders verlopen. We finishen dit jaar bij de Borglaan, waar de Marke gevestigd is. Parkeren is met de komst van de Marke nog wel even een uitdaging, maar ook dat lossen we op!”

Inschrijving geopend

Vanaf vandaag (2 april) kan iedereen zich inschrijven voor de vierdaagse. Voorinschrijven levert een eurootje op. Meedoen kost vier euro voor vier dagen. Schrijf je je op de dag zelf in, betaal je vijf euro. Een dag meelopen kost 3 euro, inclusief blijvende herinnering. Handig: er kan gepind worden. Aanmelden kan via de website www.avondvierdaagse-roden.nl. En houd ook de Facebookpagina van de Avond4daagse in de gaten voor updates. Tot slot laat de voorzitter nog weten dat ze de organisatie op zoek is naar verkeersregelaars. Dus wie zich geroepen voelt om verkeerschaos te voorkomen tijdens de vierdaagse: even melden bij de organisatie. Je kunt een mailtje sturen naar: info@avondvierdaagse-roden.nl. De vierdaagse start op 21 mei en duurt tot en met 24 mei.