Interactie

Afbeelding
Puur natuur

Eén van de leuke aspecten van het schrijven van deze column is dat het geregeld leidt tot reacties van lezers. Soms kunnen ze me gestolen worden, vooral als ze betuttelend zijn. Daar ben ik gauw klaar mee, want meestal gaat het dan over een verwijt dat ik aan overheden maakte en vindt men dat de benadering wel anders had gemogen. Maar in het algemeen zijn de reacties zeer positief, gaan ze over de natuur en, dat is het leukst, over eigen waarnemingen.

Het zal u niet verbazen dat ik in het najaar nogal eens foto’s van paddenstoelen krijg toegestuurd. Daar zitten ook kiekjes bij van ’die rooie met witte stippen’, de Vliegenzwam, gewoon omdat men het zo’n mooie paddenstoel vindt. Dat is ook zo, maar ik heb daar zelf wel genoeg foto’s van. Ook zit ik niet te wachten op een lange reeks van paddenstoelenfoto’s. Een goede kennis van me kreeg een keer na een door hem geleide excursie van een deelnemer een serie van ongeveer 65 foto’s toegezonden met het verzoek ze ’even’ van een naam te voorzien. Daar gaat nogal wat werk in zitten en dus stelde hij voor dit te doen tegen een tarief van € 1,- per foto. Vervolgens hoorde hij niets meer, hetgeen eigenlijk ook de bedoeling was, hoewel het natuurlijk een leuk zakcentje was geweest. Nou hoef ik geen geld voor mijn inspanningen, maar wil het aantal foto’s wel beperkt houden. Zo kreeg ik van Geke Buist uit Roden een foto van een Lila russula toegestuurd, een uiterst zeldzame soort en dus wilde ik graag de plek weten waar hij groeide. Dat bleek in Duitsland te zijn en ze had daar meer foto’s gemaakt van bijzondere zwammen. Omdat ik het liever beperkt houd tot onze eigen omgeving (de drie noordelijke provincies) en het daar al druk genoeg mee heb, ben ik daar niet aan begonnen.

Afgelopen week kreeg ik van Geke opnieuw foto’s toegestuurd, maar nu van een knotszwam uit haar eigen tuin aan de Postemastraat in Roden. Die zagen er spannend genoeg uit om er werk van te maken en dus ga ik bij haar langs om materiaal mee te nemen om thuis microscopisch te bekijken, want alleen dan kun je deze zwammen van een naam voorzien. Een tijdje geleden schreef ik dat je altijd toestemming moet hebben van de grondeigenaar wanneer je paddenstoelen wilt plukken. Pieter Tonnis de Graaf vatte dat letterlijk op toen hij een toef Geschubde inktzwammen bij de haven van Leek ontdekte. Die wilde hij in een speciaal daarvoor ingerichte studio op een zeer bijzondere wijze fotograferen. Pieter doet namelijk aan kunstfotografie met lichteffecten. Van een ambtenaar kreeg hij echter een verbod opgelegd ze mee te nemen met een verwijzing naar de Flora- en Faunawet. Daar moest ik hartelijk om lachen, want u weet dat de gemeente Leek weinig scrupules kent als het om natuur gaat en zonder meer de meest fraaie bomen velt. Pieter had ze natuurlijk best mee kunnen nemen -het gaat hier om één van de meest algemeen voorkomende soorten van ons land- in plaats van naar deze ’ambtenaar Dorknoper’ te luisteren, want na de fotosessie had hij de pol met zwammen zo weer terug kunnen zetten. Ik heb nog voor hem uitgekeken naar een mooie groep Geschubde inktzwammen, maar vond ze pas toen ik al van Pieter te horen had gekregen dat hij andere zwammen voor de fotosessie had gebruikt. Waar hij deze vandaan haalde vertelde hij niet.

Van een zekere Paul Peters had ik al eerder enkele foto’s van de Geschubde inktzwam ontvangen die hij in het Lauwersmeergebied had gemaakt (te zien op de waarnemingenpagina van de website van IVN Roden). Daarop is goed te zien waaraan ze hun naam ontlenen: Tijdens de aftakeling vallen, door hun donkere sporen, zwartgekleurde druppels van de hoedrand (foto). Bij de familie Snoek in Winde groeiden bijzondere zwammen in de tuin, namelijk aardsterren. Deze door mystiek omgeven paddenstoelen vind je niet vaak. Dit was de Gekraagde aardster, één van de 20 Nederlandse, meestal zeer zeldzame, aardsterren. Heel aardig was de foto die Hennie Ubels stuurde van een Amethistzwam (ook te zien op de website). Vanwege de kleur wordt deze soort in de volksmond ook wel Rodekoolzwam genoemd. Op de foto die Hennie van de hoed maakte lijkt het sprekend een viooltje.

UIT DE KRANT