Inwoners De Hunenborg maken zich zorgen

Roden verkeerssituaties-2

‘Bovendien is dit een verkwisting van middelen’

RODEN – Het dossier HOV (Hoogwaardig Openbaar Vervoer) wordt dikker en dikker. In de notendoop gaat het er straks om dat bussen vanaf Roden binnen 27 minuten in het centrum van Groningen moeten zijn. En dus moeten er aanpassingen gedaan worden. In Roden bijvoorbeeld, zullen haltes verdwijnen. Die aan de Kastelenlaan ondermeer. Bovendien moeten een aantal mensen straks wat verder lopen voor ze de bushalte bereikt hebben.
In aanloop naar de veranderingen werden tal van informatieavonden gehouden. Bewoners mochten hun mening geven en de gemeente lanceerde een aantal varianten waarop inwoners mochten schieten. Ondertussen zijn de contouren van de nieuwe situatie wat betreft het openbaar vervoer in Roden duidelijk. En die veranderingen vallen bepaald niet bij iedereen in goede aarde. Integendeel. Neem bijvoorbeeld de inwoners van de Hunenborg.

‘Wij zijn onaangenaam verrast door ineens een nieuw alternatief in het HOV-dossier’, zegt Jeroen Huisman namens de bewoners. ‘Het gaat ons volledig waarom er een variant is benoemd die onveilig is en nota bene acht ton moet kosten om een bestaande bushalte honderd meter te verplaatsen. Wat ons betreft een gotspe. Een verkwisting van middelen.’ De bewoners schreven ondertussen een brief naar de gemeente.

‘Op de voorlichtingavond eind maart in Nieuw Roden zijn we als bewoners van De Hunenborg onaangenaam verrast door het alternatief ‘De Akkers’. Wij vinden dit een ongeschikte optie. De oversteekplaats voor fietsers en voetgangers wordt namelijk dicht bij een onoverzichtelijke flauwe bocht in de Kastelenlaan aangelegd. Er ontstaat daardoor een gevaarlijke situatie voor fietsers en voetgangers die ondermeer van en naar basisschool de Hoeksteen moeten. Daarnaast zullen de meeste passagiers vanuit de Vijfde Verloting schuin lopend de Kastelenlaan oversteken, een uitermate gevaarlijke situatie. Tot slot lijkt het ons zeer vreemd om 800.000 euro uit te geven om een bushalte honderd meter te verplaatsen. Duidelijk een verkwisting van middelen. Wij vinden dat de gemeente een andere variant moet kiezen’, besluit Huisman. En dus wordt ook deze zaak ongetwijfeld weer vervolgd.