Inwoners hekelen het ontbreken van een stemwijzer

Ik geef toe dat het redelijk spannend was afgelopen donderdag. We konden maar lastig inschatten of er veel mensen op het lijsttrekkersdebat af zouden komen. Aan de ene kant waren de berichten vooraf positief. Veel onderwerp-inzendingen en belletjes vooraf. Aan de andere kant stemden de voorgaande debatten mij niet zeer positief. In Norg zat de zaal weliswaar vol, maar was die vooral gevuld met de achterban van de verschillende partijen. In Nieuw-Roden was de opkomst bijzonder tegenvallend. Het sportdebat in de Pompstee in Roden werd gelukkig al beter bezocht, maar het was zeer de vraag of de opkomst in Snow&Co aan de verwachtingen kon voldoen. Uiteindelijk heeft de opkomst onze verwachtingen juist overtroffen. Het gezellige café van Snow&Co stond stampvol. En, dat is misschien nog wel belangrijker, de ‘gewone, normale Noordenvelder’ – zoals Peter Vegter ze noemt – was wel degelijk aanwezig. Een aantal zwevende kiezers heeft zelfs een keuze kunnen maken tijdens het debat, waarmee voor ons de avond natuurlijk al geslaagd is.
Een dag voor het lijsttrekkersdebat, stond er nog een gemeenteraadsvergadering op het programma. Ik heb mij wekelijkse dosis gemeentepolitiek dus wel gehad. En het was nog een belangrijke vergadering ook. Niet alleen werd er definitief een beslissing genomen over Mensinge, ook werd er gesproken over de Health Hub. Toen het even over Mensinge ging, ontstond er enige hilariteit in de zaal. Lijst Groen Noordenveld stelde bij monde van Pierre Baas voor, om duidelijke financiële kaders mee te geven aan het bestuur van Mensinge voor de komende jaren. Het doel hiervan is dat het bestuur dan weet hoeveel de gemeenteraad nog van plan is te investeren. Anne Doornbos (PvdA) liet blijken hier niets voor te voelen en haalde een vergelijking uit zijn privéleven. ‘We gaan ieder jaar met het gezin en de aanhang naar Gorredijk te winkelen’, vertelde Anne. ‘Ik geef dan ieder jaar kaders mee, zodat zij weten wat ze ongeveer mogen uitgeven. En toch sta ik ieder jaar weer met mijn mond vol tanden als ik moet afrekenen’, sprak Doornbos. Henk Koekkoek reageerde gevat: ‘Ik heb schijnbaar meer vertrouwen in de vrijwilligers van Mensinge, dan de heer Doornbos in zijn familie heeft.’
Ja, humor alom in de raadszaal. Twee dagen later zat ik er opnieuw, nu vanwege de eerste officieuze bijeenkomst van de jeugdraad. Deze werd door CDA en ChristenUnie georganiseerd. Dat dit vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen werd georganiseerd, mocht geen verrassing heten. Desondanks was het zeker de moeite waard om even een kijkje te gaan nemen. Niet in de laatste plaats vanwege het enthousiasme van de jeugdraad. Daar kan de echte raad nog een puntje aan zuigen. Ook afgelopen week was het tempo weer ver te zoeken, waardoor burgemeester Smid vaak verwoede pogingen ondernam om toch nog een beetje gang in de vergadering te houden.
Goed, deze week mogen we dus stemmen. Niet alleen over de toekomst van onze gemeente, ook over de toekomst van onze privacy. Vergeet vooral de sleepwet  (beter bekend als de aftapwet en bij sommigen zelfs als ‘gluurwet’) niet. Daar valt nog een hoop over te schrijven, maar ik zal me beperken tot de gemeenteraad. Of ik al weet wat ik ga stemmen? Ja, dat weet ik inmiddels een paar weken. Lang was ik een zwevende kiezer en stond ik in principe open voor alle partijen. Dat sta ik nu nog, maar de kans dat ik mij zo kort voor de verkiezingen nog bedenk is niet heel groot. Het voordeel aan mijn werk is dat ik mij uitgebreid heb kunnen laten informeren door de verschillende partijen. Ik heb raadsvergaderingen bijgewoond, debatten bezocht en bijeenkomst meegemaakt. Dat is iets wat in principe iedere Noordenvelder kan doen, maar ik begrijp heel goed dat ze hier niet voor kiezen. Vandaar dat het logisch is dat veel Noordenvelders nog geen idee hebben wat ze moeten stemmen. Bij de oudere inwoner is het dan logisch om te kiezen voor iets vertrouwds. Dat kan zijn een landelijke partij zoals de PvdA of een de buurman/buurvrouw die op de lijst staat. Van enkele inwoners kreeg ik te horen dat zij het ontbreken van een stemwijzer een gebrek vinden. Lijst Groen Noordenveld speelde hierop in door een eigen stemwijzer te brouwen, maar ik hoef u niet uit te leggen bij welke partij u dan uit zou komen. ‘Wij van WC-eend…’
Woensdag is het dus zover. Dan mogen we naar de stembus en zal blijken of Gemeentebelangen wederom de grootste wordt, of dat de enthousiaste Robert Meijer van de VVD gelijk zal krijgen. In zijn ongeremde vrolijkheid durfde hij zowaar te stellen dat VVD nog wel eens een verdubbeling van het aantal zetels kon krijgen. We gaan het zien. Om op de hoogte te blijven van de verkiezingen in Noordenveld, zal de Krant u in ieder geval blijven informeren. Via Twitter (@dekrantnieuws) zullen wij u de hele avond op de hoogte houden, en natuurlijk komen er een aantal updates op onze site (www.dekrantnieuws.nl). Zo hoeft u niets te missen van de verkiezingen en niet tot volgende week dinsdag te wachten op de uitslag. Uiteraard zullen wij aanstaande dinsdag een uitgebreider verslag in de Krant plaatsen, met de cijfers en statistieken. En dan kan het grote speculeren over mogelijke coalities weer beginnen. Ik heb er zin in.
Meepraten? Twitter: @MathijsRenkema