Iris Groenewold uit Veenhuizen schildert graag dierenportretten

image

Kleintje Cultuur (voor 07.07.15)

“Vooral de uitdrukking in de ogen fascineert mij elke keer weer”

Iris Groenewold (1960, Amsterdam) woont sedert 2007 in Veenhuizen. Op een daalders plekje: Schuin tegenover de entree van het drukbezochte Gevangenismuseum maar dan wel zó, dat ze van de drukte daar geen last heeft, want aan het einde van het doodlopende stukje van de Generaal van den Boschweg. Voor kenners nog nader gedefinieerd: In het pand, waar zij eerst samen met haar moeder een pannenkoekenrestaurant exploiteerde. Nu woont haar moeder in het ene gedeelte en huist Iris met echtgenoot in het royaal en sfeervol met schilderijen van haar hand ingerichte andere deel. Die sfeer ‘overvalt’ je overigens meteen al bij de entree. En ook de grote woonkamer annex atelier hangt vol met schilderijen van haar hand. Voor negentig procent zijn dat portretten van dieren. Want behalve schilderen zijn ook dieren haar passie. Pony’s, paarden, honden, kippen, ze scharrelen schilderachtig rond haar locatie.

“Als kind al hield ik me veel bezig met tekenen en schilderen,”vertelt Groenewold gedreven te midden van haar schilderijen. “Mijn eerste olieverfschilderij maakte ik toen ik negen jaar was. En rond die leeftijd volgde ik ook al schilderlessen, in Den Haag, waar ik toen woonde.” De woordjes ‘toen woonde’ kun je interpreteren als ‘we verhuisden als gezin, maar ook later in mijn huwelijk’ nogal eens. Op al die locaties kon ze haar hobby’s – ‘noem het maar passies’- schilderen en dieren uitleven. En combineren. Iris Groenewold heeft ook lang in dubio gestaan of ze dierenarts wilde worden. “Maar daar heb ik toch maar van af gezien.” Maar ze heeft, het bloed kruipt immers waar het niet gaan kan, op veel van haar woonlocaties paardrijlessen gegeven. Het schilderen heeft nu echter toch de overhand gekregen.

De technieken daarvoor leerde ze van diverse docenten. De technieken die ze tegenwoordig het meest toepast zijn olieverf met acryl als ondergrond en puur met acryl. Iris vertelt verder : over haar nog steeds groeiende schilderpassie: “Ik ben in veel van mijn toenmalige woonplaatsen lid van schilderclubs geweest. Van iedere docent leer je vaak weer iets anders, waardoor je blik heel breed wordt; dat geldt ook voor je technieken. Ik ben nu lid van de Teken en Schildergroep Roden (TSR), waar ik zelfs twee dagdelen schilder. Op de dinsdagochtend met Jan Houwing als leraar en op de donderdagmiddaggroep is Jan Kenter mijn docent. Ik ervaar dat iedere keer weer als erg inspirerend. Ook volg ik regelmatig workshops, je leert steeds weer bij en ik ben nu ook zover dat ik zelf workshops kan geven. Weet je, er is in deze regio zóveel talent dat ik graag verder wil helpen. ”

Groenewold werkt veel in opdracht en doet dat dan meestal vanaf foto’s. “Die kan ik zelf ook maken,” licht ze haar werkwijze toe. “Vooral de uitdrukking in de ogen fascineert mij elke keer weer. Je kunt, als ik mezelf mag aanprijzen, dit ook een kenmerk van mijn geschilderde portretten noemen. Ik schilder op board, mdf of doek. En vooruitbetaling hoeft niet. Wie niet gemotiveerd tevreden is met het uiteindelijke resultaat, hoeft het schilderij niet af te nemen. Maar dat is nog nooit gebeurd. En o ja, ik beschilder in opdracht ook wijnkisten met vrij werk. Ja hoor, op verzoek ook met een dier er op,” zegt ze lachend.

Iris Groenewold heeft op diverse locaties geëxposeerd. “In april, tijdens het weekend van Kunstmomenten Noordenveld, heb ik hier in huis ruim honderd bezoekers gehad. Fijn, dat kunst en cultuur in deze regio zo leven.Van buitengewone drukt heb ik hier geen last, Veenhuizen als kunst enclave promoten vind ik persoonlijk prima, maar je moet bij alles wat je doet er wel rekening mee houden dat in het dorp ook veel ‘autochtone’ bewoners, zoals personeel van de voormalige strafinrichting, wonen. Ik vind oprecht dat je daar heel goed rekening mee moet houden.”

Werk van Iris Groenewold is momenteel te bezichtigen in het kerkje van Roderwolde. En vanaf 11 juli exposeert ze in Galerie K38 in Roden. Meer weten? Klik dan haar website www.atelier-iris.nl aan.