Is een goed paard ook een goede ruiter?

Foto WillemLanjouw18012016

Willem Lanjouw opvolger Frank Konneman bij VV Peize

PEIZE – Het bestuur van voetbalvereniging Peize is trots op de nieuwe trainer. Vanaf volgend seizoen zal niemand minder dan Willem Lanjouw namelijk de scepter zwaaien in Peize. Hij volgt Frank Konneman op bij de Tweedeklasser. Lanjouw is een meer dan bekende naam in de top van het amateurvoetbal. Dat roept ook meteen de hamvraag op: is een goed paard ook een goede ruiter?

Co Adriaanse kwam er ooit mee. Hij verbaasde zich er over dat voormalig topvoetballers zomaar ineens aangesteld werden als trainers bij topclubs. Trainer zijn is – zo vindt Co nog steeds- namelijk een vak. Het feit dat je vroeger een aardig balletje kon trappen, wil niet zeggen dat je later ook per definitie een goede trainer bent. De voorbeelden liggen er. Marco van Basten bijvoorbeeld, dat was toch niet echt een doorslaand succes als trainer, net als Ruud Gullit die er eigenlijk overal een puinhoop van maakte.
Willem Lanjouw werd vooral bekend als doelpuntenmaker bij Be Quick 1887. Voor die Hoofdklasser blonk hij vrijwel wekelijks uit. De spits was razendsnel, sterk in de counter en had dat neusje voor de goal. Talloze keren werd Lanjouw door profclubs bekeken, steeds liep een overstap op niets uit. Op de één of andere manier durfden clubs het toch steeds net niet aan. Net toen iedereen er rekening mee hield dat Lanjouw zijn doelpunten zijn gehele loopbaan zou blijven maken voor Be Quick 1887, vertrok de aanvaller toch nog onverwacht naar SC Genemuiden. Om zo eindelijk ook eens wat centjes te verdienen als top amateurvoetballer. Bij Genemuiden ging het prima, totdat Lanjouw zijn kruisband scheurde. Het weerhield zijn voormalige trainer bij Be Quick – Marcel Groninger- er echter niet van om Lanjouw na zijn revalidatie naar HHC Hardenberg te halen. Lanjouw speelde daar wel, een groot succes werd het avontuur in Hardenberg uiteindelijk niet.
Willem Lanjouw is altijd een voorbeeld geweest. De ideale schoonzoon. Nooit vervelend, altijd hard werkend en prima presterend. Niets op aan te merken. Lanjouw is inmiddels 33 jaar, woont in Groningen en is als docent verbonden aan het CIOS in Heerenveen. Dat was ook de afweging om te stoppen met voetbal, al maakte hij onlangs toch weer zijn opwachting in de hoofdmacht van Be Quick in de derby tegen Achilles 1894. Lanjouw verzorgt daarnaast ook trainersopleidingen voor de KNVB, wat dat betreft heeft hij dus al de nodige ervaring. Behalve dat hij in zijn jeugd zelf voor FC Groningen A1 speelde, liep hij in het kader van zijn eigen trainersopleiding ook stage bij dat team, destijds getraind door Roner Paul Raveneau. Het bestuur van Peize denkt in Lanjouw een prima trainer te hebben aangetrokken die de vereniging op voetbaltechnisch vlak een boost kan geven. Dat zou ook zomaar eens kunnen. Lanjouw zou wel eens die uitzondering op de regel kunnen zijn. Dat paard dat ook een goede ruiter blijkt. De tijd zal het leren.