‘Is er geen vacature bij het CJG Noordenveld?’

roden klaas smid nw burgermeester 1

roden klaas smid nw burgermeester 2roden klaas smid nw burgermeester 3roden klaas smid nw burgermeester 4roden klaas smid nw burgermeester 5roden klaas smid nw burgermeester 6roden klaas smid nw burgermeester 7roden klaas smid nw burgermeester 8roden klaas smid nw burgermeester 9In het spoor van burgemeester Klaas Smid

RODEN – Ach, die arme Klaas Smid. De nieuwe burgemeester van Noordenveld. Wat had de beste man het druk de afgelopen week. Wat was er een belangstelling voor zijn persoontje en wat schudde hij wat handen. Alsof hij nu nog weet wie waar bij hoort. Want: iedereen wilde de afgelopen dagen wel iets van de kersverse burgervader. Alle verenigingen en organisaties willen hem het liefst persoonlijk ontmoeten en iedereen hoopt op dat witte voetje. Dat witte voetje dat kan helpen bij de verbouwing van het clubhuis en het verstrekken van die zo broodnodige subsidie. De arme man. Wát een gedoe. Alsof hij nu al weet hoe de hazen hier lopen, al is hem door zowel college, raad en andere mensen ongetwijfeld al genoeg informatie ingefluisterd. Woensdag werd Smid officieel benoemd tot burgemeester van Noordenveld. Daarna stond de man, samen met z’n vrouw, anderhalf uur lang handen van voor hem hoofdzakelijk toen nog wildvreemde mensen te schudden en zaterdag was hij te gast op de sponsorbijeenkomst van VV Roden. Klaas Smid dus. De Krant volgde hem de afgelopen week.

Woensdag, gemeentehuis, 15.00 uur
De dag die je wist die zou komen. Ofzo. Klaas Smid wordt vandaag officieel benoemd tot burgemeester van Noordenveld. Opvolger van Hans van der Laan, die de heisa rondom zijn opvolger vanaf het strand in Australië (een beetje, of waarschijnlijk helemaal niet) volgde. Met Van der Laan sprak Smid al een avondje over de gemeente. Hans aan de cassis, Klaas met een biertje. Over de bijzonderheden. De eigenaardigheden en natuurlijk over Veenhuizen. En uiteraard zal Van der Laan ook haarfijn uitgelegd hebben welke wethouder hij vooral in de gaten moet houden. Op wie hij scherp moet blijven, voor ze – uiteraard bij wijze van spreken- weer iets beloven wat ze niet na kunnen komen. Of weer een datum noemen. De mensen die vandaag naar het gemeentehuis zijn gekomen, doen dat hoofdzakelijk uit nieuwsgierigheid. Lijkt Smid op die man op de foto, waar we het zo lang mee moesten doen? Wat droeg hij? Hoe ziet z’n vrouw er uit? Hoe klinkt z’n stem?
Welnu: Klaas Smid lijkt inderdaad als twee druppels water op die man op de foto. Zijn uitkijk zou je olijk kunnen noemen. Wat ondeugend zelfs. Z’n kledingsmaak is die van de standaard burgemeester. Te vinden in de modezaak bij de B van Burgemeester: dus vooral neutraal. Zwart met grijs. Niet te opvallend en vaak gewone zwarte schoenen. Nee, Klaas is geen Peter Rehwinkel. Die wilde nog wel eens met een mantel van hermelijn een vergadering leiden. Zul je Klaas niet zien doen. Die zou – als hij eens gek zou willen doen- eerder een paar klompen aandoen. En dat hebben we ook veel liever, hier in Noordenveld. Ook vandaag is het wat betreft kleding onopvallend. Zwart met grijs. Grijze stropdas, zwarte schoenen. Ook z’n vrouw Evelien is tamelijk neutraal gekleed. De Smidjes kozen voor onopvallend, op deze toch bijzondere dag. Wie dat niet deed was dochter Inez. Ook zij viel op. 26 lentes is ze, en werkzaam bij het CJG. Ook zoon Smid was van de partij, met z’n vriendin. Zoon wil in Hoogeveen blijven wonen, de mannelijke aanwezigen – jong en oud- vroegen zich hardop af of er bij het CJG in Noordenveld geen plekje gecreëerd kan worden voor Inez. Woonruimte is- zo bleek- geen probleem.
Klaas’ eerste speech was prima. Zijn stem is duidelijk. Gelukkig ontbreekt het zo typische Hoogeveense accent. In die contreien, waar de zendamateurs nog steeds de reguliere zenders ongevraagd uit de ether duwen, weigeren ze namelijk pertinent de H uit te spreken, althans als dat gevraagd wordt. Die H zetten ze dan wel weer zomaar voor een klinker. Hanne Doornbos en Ans Schoonbeek. Of: Allo Hans, terwijl Hallo Ans bedoeld wordt. Dat dus. Bij Klaas is dat (gelukkig) niet aan de orde. Wel opvallend: Klaas spreekt met briefje. Dat wordt dus even wennen. Van der Laan deed het – zeker de laatste periode- voor de vuist weg. Alleen de kom met goudvissen ontbrak vaak nog bij de oud-burgemeester, voor wie Klaas uiteraard lovende woorden over had.
Honderden mensen kwamen na de aanstelling Klaas en Evelien de hand schudden. De kersverse burgemeester werd op de schouders geslagen. Kreeg cadeaus en iedereen wenste hem het allerbeste. Hoe anders zal dat straks zijn, als hun club geen vergunning krijgt of er niet langer gemeentelijke subsidie meer beschikbaar is. Dan deugt Klaas niet. Is hij een waardeloze burgemeester. Dat zal Smid bij het schudden van al die handen ongetwijfeld zelf ook in het achterhoofd gehouden hebben. Pal voor de installatie was er op de tribune overigens even commotie. Dat was toen Jan Smid- de broer van- de raadzaal binnenliep. Jan lijkt namelijk op Klaas. Dezelfde snor, zelfde uitkijk. Jan kon vroeger beter voetballen, Klaas is een betere bestuurder. Het grote verschil tussen de broers zit ‘m tegenwoordig in de omvang. Wie Jan Smid woensdag zag, herkende niet de lepe en uitgekookte spits van weleer. Hetzelfde: die vrolijke, olijke en wat ondeugende blik. Zonder ze ooit gesproken te hebben weet je: Jan en Klaas zijn aardige kerels. Gewone mannen. Mannen met wie je best een avondje in het café zou kunnen zitten. Conclusie: de dinsdag verliep vlekkeloos. De familie Smid maakte een leuke indruk. De eerste speech was prima. Klaas zei de juiste dingen en lijkt alles te hebben om één van ons te worden. Daarom ook gaan ze verhuizen. Waar naar toe? Dat weten ze nog niet. Wel hebben ze al genoeg leuke plekjes gezien. Prioriteit is echter de verkoop van hun huis in Hoogeveen. En hoewel ze graag deze kant opkomen, zal het afscheid ze zwaar vallen. Hoogeveen namelijk, betekent heel veel voor de Smidjes.

Woensdag
De eerste raadsvergadering. De eerste echte test. Hoewel. Echt lastig wordt het Smid niet gemaakt, die al om 21.30 uur de vergadering kan beeindigen. Opvallend: zijn kennis. Van zowel de onderwerpen als de mensen, want Smid vergist zich niet in namen. Een prima debuut, al maakte niemand hem het écht moeilijk. Dat komt nog wel.

Zaterdag, 18.00 uur, kantine VV Roden
Om iedereen maar zo snel mogelijk te leren kennen, is Smid vandaag te gast in de kantine van de voetbalvereniging Roden. De club houdt een sponsoravond en de burgemeester is één van de twee sprekers. Smid is mooi op tijd en heeft meteen een vriend en partner in crime: Geert Oosterloo. Geert en Klaas praten alsof ze elkaar al jaren kennen en delen een gezamenlijke passie: roken. Geert de retro, filterloze Caballero (nog steeds), Smid een ander soort filtersigaret. Het merk? Niet te zien, want de burgervader pakt z’n sigaretje handig al uit het pakje in de zak van z’n colbert. Verschil tussen beide heren is wel het tempo. De burgemeester rookt af en toe een sigaretje, Geert rookt af en toe niet. ‘Op het gemeentehuis ken ik ondertussen al de plekjes waar je buiten even een sigaretje kunt roken. Dat heeft Stieneke me al even laten zien’, lacht de burgemeester, die in tegenstelling tot voorganger Van der Laan ook alcohol nuttigt. Vandaag is het witte wijn. Met mate uiteraard.
Smid krijgt van (bijna) voorzitter Hans de Vries een half uurtje om zichzelf te introduceren. Die tijd heeft hij niet nodig. Een kwartiertje, hooguit. ‘Ik kan nu wel van alles gaan vertellen, maar ik heb liever dat mensen me straks gewoon aanspreken. De deur staat altijd open. Ik wil benaderbaar zijn en ben dat ook gewoon.’ Smid krijgt van VV Roden twee seizoenkaarten én een shirt van de club, met achterop zijn naam. Ook krijgt hij inschrijfformulieren mee. ‘Ik twijfel nog of ik ga voetballen. Ik ben blessuregevoelig. En aan een burgemeester die continu op krukken loopt, heeft ook niemand wat. Ik zal regelmatig komen kijken, al wil ik me uiteraard ook bij de andere clubs in Noordenveld laten zien’, zei Smid, die ook nog het eerste flesje VV Roden likeur mee naar huis neemt én het buffet mag openen. Smid werd zaterdag op handen gedragen. ‘Ik merk nu al dat dit een gezellige club is. Dat voel je. De mensen zijn bijzonder gastvrij, zo heb ik dat hier vanaf mijn installatie al gevoeld. Zo zie je, een voetbalclub bindt. Heel belangrijk voor de samenleving.’ Smid steekt er nog maar één op. Geert ook. Ondertussen voert hij met iedereen een gesprek. Gewoon. Over belangrijke en onbelangrijke zaken. De nieuwe eerste burger vindt het echt leuk. Het is niet gespeeld. Arrogant, hautain of blabla? Niks van dat alles. Smid maakt een prima indruk door gewoon zichzelf te zijn. Dat belooft veel goeds.
In schril contrast met de persoonlijkheid van de burgemeester stond de houding van Roelof Luinge, de andere spreker. Hij nam een uur en drie kwartier de tijd om over zichzelf te vertellen. Dat doet ie graag: over zichzelf vertellen. Roelof ratelde maar door en stak niet onder stoelen of banken dat hij best tevreden met zichzelf is. Roelof is – maar dat wisten we al lang- voorzitter van zijn eigen fanclub. Als Roelof genoeg over zichzelf vertelt heeft en wel toe is een aan ovationeel applaus en wat schouderklopjes, gaat Klaas naar huis. Hij rookt nog één sigaretje. Geert kijkt hem na. ‘Leuke man’, zegt Geert. ‘Echt een leuke man.’
Geert sprak niets dan de waarheid.