Jaaroverzicht 2021

Wat een jaar, wat een jaar. 2021 ligt achter ons, 2022 is inmiddels alweer vier dagen oud. We gaan in volle vaart vooruit, maar dat doen we niet zonder terug te blikken. We nemen u nog één keer mee naar het afgelopen jaar….

JANUARI – 2021 start midden in de coronaperiode. Veel gezelligheid is er niet te beleven. De agenda’s blijven leeg, veel winkels en horecazaken moeten de tent verplicht op slot houden. Feestjes lijken verder weg dan ooit en op de gemeentepagina is voornamelijk coronanieuws te vinden. Burgemeester Klaas Smid had er slapeloze nachten van. Hij vreesde voor onrust en rellen tijdens de jaarwisseling. Grote toestanden bleven, op een paar boetes voor het afsteken van zwaar vuurwerk na, uit. Wel is er babygeluk: baby Jonah uit Tolbert is de eerste! Jumbo Jansema zet een actie op touw om de Noordenvelder horeca te steunen. Daan Nijman neemt officieel afscheid van zijn boekhandel maar het werd een ander afscheid dan hij had gehoopt. Eentje zonder borrel, hapjes en een gezellig onderonsje met de trouwe clientèle. De reguliere scholen zijn dicht , de thuiswerkscholen zijn weer open! Opnieuw moeten leerlingen het doen met online lessen. Ondernemers luiden ondertussen de noodklok en roepen klanten op om zoveel mogelijk lokaal te kopen uit vrees dat lokale helden zullen verdwijnen. Ondertussen houdt het niet op met de coronamaatregelen. Het trieste dieptepunt is voor velen de avondklok die op zaterdag 23 januari wordt ingevoerd. Tussen 21:00 ’s avonds en 4:30 ’s ochtends mag er niemand zonder geldige reden de straat op. Achter de schermen werkt de gemeente Noordenveld hard om zo duurzaam mogelijk te willen zijn en komt met zonneparken bij Zuidvelde en Matsloot op de proppen.

FEBRUARI – Februari start met het nieuws dat het Roder bedrijf Photonis in een overnamestrijd verwikkeld zou zijn en dat er mogelijk zo’n 340 banen op de tocht zouden staan. Oud-Rowolmer Julian Bushoff stelt namens de PvdA Kamervragen. Welzijn in Noordenveld introduceert beeldbellen zodat ouderen gezellig kunnen babbelen terwijl ze elkaar toch zien. Actiegroep ‘Wij’ introduceert wandelen voor de vrijheid. Op iedere dinsdag- en donderdagavond wandelt een groep van zo’n twintig vrijheidsstrijders met fakkels door de straten van Roden. In de tweede week van februari is het dan ein-de-lijk zo ver: sneeuwpret! Het noorden is bedolven onder een dikke laag sneeuw tot groot geluk van heel veel kinderen en zeker ook volwassenen die zich voor even weer kind voelden. Ook wordt bekend dat het politiebureau in Roden definitief verkast naar het inwonersplein. De publieksfunctie van het bureau zal verdwijnen en dienders gaan meer de straat op om zaken af te handelen. Roelof Bouwman uit Norg wint de Oeuvreprijs van het Sportgala Noordenveld voor zijn jarenlange verdienste bij korfbalvereniging DES. Het is ook de maand dat het MFC Zevenhuizen haar hoogste punt bereikt. Leek krijgt een scholencampus. De rsg de Borgen scholen in Leek worden omgevormd tot één grote campus met een breed scala aan onderwijs, laat directeur Margriet van Zonneveld weten. Ondertussen zit ons land nog steeds in lockdown en hoopt Klaas Smid op betere tijden en roept op dat we vol moeten houden. De schaatsen kunnen uit het vet! In het weekend van 13 en 14 februari werd overal in de regio geschaatst! En de spreekwoordelijke kogel is door de kerk: De Tip in Norg wordt omgezet van recreatieve naar permanente bewoning.

MAART – Dorpsbelangen RAS komt in protest tegen de bouwplannen van Aernout Bos. De vastgoedman wil 7 woningen op de plek van het Willem Alexanderhoeve-terrein. Dat vinden omwonenden veel te veel. Willy Schepers wint de vrijwilligersprijs op de bijzondere editie van het Sportgala Noordenveld. Hij kreeg de prijs omdat hij al twintig jaar allerlei klussen bij VV Roden klaart. Noordenveld introduceert de afval kraam waar inwoners van de gemeente kleine hoeveelheden afval naar toe kunnen brengen. De Koperen Pomp in Haulerwijk zette de boel op stelten. Omdat ze het hoog tijd vinden dat de tent weer open mag, zetten de heren het terras buiten. Veel geld brachten de gasten niet in het laatje: het ging om etalagepoppen. De plannen voor het 120 hectare grote zonnepark in Zuidvelde zorgt voor onrust en weerstand bij omwonenden. Tennisvereniging REO mag zich ‘Club van het jaar’ noemen. Ze wisten de top van de top naar Roden te krijgen op het jaarlijkse NRT Open Toernooi. We kunnen weer naar de kapper! De contactberoepen mogen weer open. Wél onder voorwaarden: met mondkap en alleen op afspraak. Er wordt gestemd voor de Tweede Kamer verkiezingen. Om de boel veilig te laten verlopen kunnen kwetsbare inwoners vroegstemmen in het gemeentehuis en met de auto door de verkiezingsstraat. Remo Slotegraaf uit Peize is uitgeroepen tot ‘Sportman van het Jaar’. Ook in Matsloot verzetten omwonenden zich met hand en tand tegen de komst van een zonnepark en Café de Waag in Nietap sluit de tent.

APRIL – Inwoners van Roden zijn kritisch over de woningbouwplannen voor Roden-Zuid. Ook zou er in de politiek onvoldoende draagvlak zijn, laat fractievoorzitter Henk Koekoek van LGN weten. De schademeldingen in Noordenveld en het Westerkwartier door de ondergrondse gasopslag in Langelo rijzen de pan uit. De teller staat voor beide gemeenten op 6450 schades. De IMG concludeerde in een rapport dat er geen verband was tussen de ondergrondse gasopslag en de schade aan de woningen. Volop paaspret op de basisscholen! Kinderen strijden om de meeste walnoten met nootjesschieten. Langzamerhand krijgen we weer een beetje vrijheid terug. Er mag weer geshopt worden, wel met een maximum aantal klanten in de winkel. Het Gevangenismuseum in Veenhuizen wil uitbreiden. Dat is nodig om beter aan de piekvraag te kunnen voldoen volgens directeur Peter Sluiter. Eindelijk is het zover: huisartsen mogen ook een prik zetten tegen het coronavirus. Een fikse domper voor de gemeente Noordenveld: na herijking van het gemeentefonds krijgt Noordenveld jaarlijks 1.1 miljoen euro minder van het Rijk. De organisatie van de Velodroom Veldslag om Norg noteert een recordaantal deelnemers voor de tocht die georganiseerd wordt op 4 september. Lezers van de Krant mogen zich buigen over hun dreamteam van de regionale voetbalclubs. Kinderen vermaken zich kostelijk met de Koningspelen en acht Noordenvelders ontvangen een koninklijke onderscheiding. Na een lange periode van onzekerheid is Veenhuizen verkocht aan een erfgoedconsortium.

MEI –De tulpenvelden tussen Een en Norg staan in bloei en het KY-Hotel in Roden krijgt een andere bestemming. Het voormalige hotel aan de Brink wordt een thuishaven voor inwoners met een beperking. Begin mei komt naar buiten dat de gemeente Noordenveld positief staat tegenover een bussluis ter hoogte van het evenemententerrein om verkeer uit het centrum te weren. De Roder Zakenkring neemt met ontsteltenis kennis van het onderzoeksrapport over verkeersstromen. Wethouder Kosters zegt dat de plannen niet in beton zijn gegoten. De gemeente trekt zich terug als verantwoordelijke voor het openbaar basisonderwijs in Noordenveld.  Twee opties worden onderzocht om OPON te verzelfstandigen. Citymarketeer van Leek Ina Ebbinge is ook benoemd tot nieuwe coördinator Landgoed Nienoord. En peentjes zweten op de schoolexamens! sportcentrum Leek wordt ingericht als examenzaal voor de examens die tot 1 juni duren. De rondweg Roden-Zuid is van de baan en de HOV-werkzaamheden in het centrum van Roden zijn in volle gang! Horecaondernemers en Museum Havezate Mensinge introduceren de Erfgoedroute, een wandelroute langs het fraaie erfgoed van Roden. Het laatste weekend van mei was voor NLDoet. In de hele regio stropen vrijwilligers de mouwen op om ergens een handje te helpen.

JUNI – Jan en Hennie Buiter komen met groot nieuws naar buiten: de Buiter-locatie aan de Kanaalstraat is verkocht . Een projectontwikkelaar heeft de grond gekocht om er woningbouw te ontwikkelen aan de Vrijetijdsboulevard. De zaak zelf stopt niet, daarvoor zoekt het stel nog een enthousiaste ondernemer. CDA raadslid Harm Holman komt met een ambitieus plan als alternatief plan om de verkeersdrukte op de Brink en de Raadhuisstraat in te dammen. Een verdiepte weg onder de Brink zodat er één groot horecaplein ontstaat: de Brinkboulevard. De Oranjekoorts barst los! Voetballiefhebbers maken zich op voor de eerste EK-wedstrijd op 13 juni tegen Oekraïne. Het kabinet maakt bekend dat er 8.5 miljard euro wordt uitgetrokken voor scholen om leerachterstanden door corona weg te werken. Alle scholen moeten met een individueel plan komen hoe ze dat denken te doen om in aanmerking te komen voor de subsidie. De Veenhuizer Boeren is een feit. Via de website kan iedereen rechtstreeks bij de boer bestellen. De vlaggen hangen in de top. En de schooltassen ook. Heel veel leerlingen ontvingen in de tweede week van juni hun diploma. En autonieuws in Roden: bij Liewes Roden staat de vierde generatie officieel aan het roer. Héérlijke temperaturen halverwege de maand. En wat doe je dan? Juist. Lekker zwemmen! Ook op het Ronostrand was het heerlijk toeven. Ondertussen gonst het: zou burgemeester Klaas Smid herbenoemd worden? Het herontwikkelingsplan voor de dorpskern van Nieuw-Roden ligt ter inzage en Reinder Auwema meldt dat het fameuze Norgermarkt Concours doorgaat. Verder is Veenhuizen benoemd tot ‘A Placet o Stay’ en komt er eindelijk een einde aan de wateroverlast in Norg-West. LGN-man Henk Koekoek maakt bekend dat er geen vierde termijn komt.

JULI – Er wordt flink geklaagd over de overlast door wegwerkzaamheden in de gemeente. Op een behoorlijk aantal plekken zijn de wegen opgebroken. Dat zorgt de nodige irritatie bij weggebruikers. Noordenveld zit in de halve finale van de ‘Meest Toegankelijke Gemeente.’ De Jaarbeurs heeft wel weer zin in een feestje en komt met een bruisend programma, vertelt Lucas Schoonbeek aan deze Krant. De gemeente komt met een leuke actie. In ruil voor een steen krijg je een plant in het kader van NK Tegelwippen. Opnieuw aanscherping van de coronamaatregelen: de evenementen staan op nieuw op losse schroeven. De Fietsvierdaagse gaat overigens wel door. Honderden mensen stapten op de pedalen bij startplaats Norg. Natalie Straatman neemt afscheid van Theater de Winsinghhof. Zij gaat een nieuw avontuur tegemoet bij Schouwburg Ogterop in Meppel. Eindelijk dan de verlossende woorden: Veenhuizen heeft de UNESCO Werelderfgoedstatus. Dat is op maandag 26 juli officieel bekend gemaakt.

AUGUSTUS – Het plan voor 99 chalets op boscamping Langeloërduinen valt niet bij iedereen in goede aarde. Veel mensen zijn bang dat het groene karakter van de camping verloren gaat. Die angst is ongegrond volgens de eigenaren die zeggen dat groen juist het uitgangspunt is. Op 2 augustus overleed oud-wethouder van Leek Hans Morssink op 68-jarige leeftijd. Hij stond bekend als een stevig bestuurder. Het kunstfestijn Folly Art in Norg kan weer rekenen op lovende reacties. Mensen uit het hele land lopen de route langs de volstrekt nutteloze bouwwerken. Op vrijdag 13 augustus wordt het prestigieuze MFC in Zevenhuizen onder veel tamtam geopend. Vanaf dat moment heet het multifunctionele centrum MFC de Molenstreek. Jacob Fröhlich volgt Natalie Straatman op als nieuwe directeur/programmeur van Theater & Cinema de Winsinghhof in Roden. Opnieuw waren de velden van VV Roden hét domein van het FC Groningen voetbalkamp. Met 96 deelnemers zat het kamp helemaal vol. Tot veler teleurstelling gaat de zo geliefde Liefair niet door. Door de wegafsluiting moet de bus door het dorp en dat is niet handig, luidt de reden. Jasmijn Gimbrère wint het 19e REO Socie Hypotheek NRT Open toernooi. De broers Sander en Jarno Jans wisten de heren dubbel te pakken. De basisscholen beginnen weer en oud-militair Bart Spandaw laat zich uit over de toestand in Afghanistan. Augustus wordt afgesloten met een schitterend paardenspektakel in de bossen van Norg: Eventing!

SEPTEMBER – Het eerste weekend van september begint met het Wat ’N Kunst-festival rondom Havezate Mensinge. Publiek geniet van schitterende optredens en workshops. De Witte Wieven zijn weer terug in Norg en Petje Af Noordenveld groeit als kool, de organisatie zit te springen om coaches en financiële middelen om nog meer kinderen het programma aan te kunnen bieden. De Veldslag om Norg was een doorslaand succes. Ook wethouders Jeroen Westendorp en Alex Wekema stapten op de pedalen. Bewoners van camping Panda Rosa in Steenbergen krijgen te horen dat ze vóór 31 december het terrein moeten verlaten. De camping wordt ‘teruggegeven aan de natuur’, bewoners zijn aangeslagen. Liewes Roden neemt Autobedrijf H. van Bergen over. Definitief een streep door de Rodermarkt: organisatie Jaarbeurs en Volksvermaken diep teleurgesteld. Op 17 september wordt het Rijksvastgoed van Veenhuizen overgedragen aan het consortium dat bestaat uit het Drentse Landschap, BOEI en de Nationale Monumentenorganisatie. Geen echte Rodermarktparade, maar de versierde scholenparade maakte een hele hoop goed! Roners hadden overduidelijk weer zin in een feestje. Tot twaalf uur ’s avonds werd er gedanst, gesjanst en genoten. Een initiatiefgroep uit de Noordervelder samenleving biedt burgemeester Klaas Smid een manifest aan. De groep maakt zich grote zorgen over verschillende dossiers in de gemeente en het gebrek aan participatie. Wethouder Henk Kosters maakt bekend dat hij stopt in de politiek na de komende verkiezingen. Prinses Laurentien staat in het Roder theater! Ze trad op als gespreksleider tussen jongeren en bestuurders. Betrek jongeren bij besluitvorming was het motto. Tot ieders verrassing tóch nog een paardenmarkt in Roden!

OKTOBER – De Roder scoutingclub Mensinghe vierthaar 60-jublieum. Honderden leden en oud-leden beleven spannende avonturen in het Mensingebos. Ook op het Ronostrand was het genieten van de paardensport. De rij- en menvereniging Mensinge hield namelijk haar jaarlijkse Eventing wedstrijd op het strand tussen Roden en Norg. De gemeente Noordenveld kampt met een personeelstekort op belangrijke posities. Vooral op het gebied van dienstverlening en vergunningen zijn er te weinig vakbekwame mensen. Allemansgoed Terheijl wint de Harry Vroome Penning en GOMOS pakt de derby tegen Roden. En er is onrust op de begraafplaats in Midwolde: de begraafplaats ligt namelijk zo goed als vol. Niet alleen de naam stoot veel mensen tegen het zere been, ook ontbreekt participatie volledig bij de inbreidingslocatie de Oksel, vinden omwonenden. Een paar weken na Eventing rennen windhonden om het snelst over het Ronostrand. De honden moesten een nephaas te pakken zien te krijgen tijdens Coursing.

NOVEMBER – Burgemeester Klaas Smid is op2 november herbenoemd als burgemeester van Noordenveld door Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma. Daarmee gaat Smid zijn tweede termijn in deze gemeente. Een schitterend schouwspel op Landgoed Mensinge; de leden van Jachtvereniging Soestdijk houden een imposante slipjacht rondom Roden. De IJsvereniging Leek viert haar 150e jubileum en de Fietsersbond Kop van Drenthe vindt dat er nog wel wat verbeterpunten zijn als het gaat om fietsveiligheid in de gemeente. Wethouder Alex Wekema krijgt de FietsVisie aangeboden. Bouwgroep Dijkstra Draisma gaat de nieuwe gemeentewerf en brengstation bouwen. Heel Peize loopt uit voor de Lampionnenoptocht op 9 november door de straten van Peize. Het weekend erop komt de oude baas uit Spanje aan in vele plaatsen. Hij reed Roden binnen op zijn paard Ozosnel, vergezeld door een hele schare Pieten. Aangrijpend was het verhaal van de moeder van Fleur Bloemen, die in de week van de Mediawijsheid op obs de Springplank in Marum haar verhaal deed over haar dochter Fleur die zelfmoord pleegde omdat ze aanhoudend gepest werd. Wethouder Kirsten Ipema is unaniem gekozen tot lijsttrekker van Gemeentebelangen. Zij mag de kart trekken bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. De vier Noordenvelder zwembaden organiseren Schoolzwemkampioenschappen. Aandacht vragen voor de zwemvaardigheden is het doel.

DECEMBER – De Roder Avond4daagse en de Klaverbladtocht gaan, nu sportstimulering Noordenveld ter ziele is, verder onder de vlag van Roden Fit & Gezond. Voorzitter Otto Huisman is van plan om van de Avond4daagse een groots evenement te maken. De toekomst van het Sportgala is onzeker.  Vakantiepark Meerzicht aan het Leekstermeer is verkocht en huiseigenaren maken zich zorgen over de toekomst. Het beroemde ondernemers echtpaar Shao Feng Sze en Ming Sze dragen hun Merry Gold over aan hun kinderen. Jan Ketelaar uit Een ziet zijn huis als een dorpsmuseum. Als de baanderdeuren openstaan mag iedereen een kijkje komen nemen. Christmas is coming: Havezate Mensinge is omgedoopt in kerstsferen. Komen we alweer aan bij de laatste en allerdikste Krant van het jaar! Met een stralende Melissa Smilda als kerstengel een prachtige editie. Ook een exemplaar met hartverscheurende verhalen. Roan Bos wenste met de hartenactie van de Krant een grote foto van zijn pas overleden zus Ramona die uit het leven stapte omdat ze gepest werd. Thea Wever uit Leek overleed op 8 november aan de gevolgen van de vreselijke spierziekte ALS. Opluchting bij bewoners Panda Rosa: een half jaar uitstel. 2021 gaat de boeken in als een jaar waarin corona vooral de koers bepaalde. Wethouder Jeroen Westendorp sloot af met een mooie boodschap. ‘Corona heeft voor verdeeldheid gezorgd. Maar ik hoop dat we de kracht van het samenzijn blijven aanboren. Dat we dingen blijven organiseren en dingen samen oppakken. En dat we relaties blijven aangaan. We hoeven niet altijd eens te zijn. Ik hoop dat we elkaar weer de hand kunnen geven en elkaar begrijpen.’ Daar kunnen we het alleen maar mee eens zijn.