Westerkwartier investeert stevig in duurzame ontwikkeling

LEEK – De colleges van de vier Westerkwartier gemeenten hebben onlangs ingestemd met een vooruitstrevend Jaarplan Duurzaamheid. Het jaarplan is een belangrijke, volgende stap in de vergroening van het Westerkwartier en de nauwe samenwerking tussen onze vier gemeenten. Er ligt een stevig investeringsbudget van 1 miljoen euro. Hans Morssink licht toe: “Dat is overigens exclusief de verbetering van onze gemeentelijke gebouwen, openbare verlichting en het gemeentelijke wagenpark.”

Waar wordt dit geld onder meer aan besteed?

  • ondersteuning van uiteenlopende duurzame initiatieven;
  • het stimuleren van laadfaciliteiten elektrisch rijden;
  • pilots met duurzame dorpshuizen;
  • toezicht bij energiegrootverbruikers;
  • verduurzamen van enkele zwembaden;
  • de ruimtelijke ontwikkeling van zonneweides en aanvullende visie.

Van het aardgas af

Vooruitlopend op toekomstig kabinetsbeleid wordt nieuwbouw aardgasvrij. Toekomstige bewoners krijgen voorlichting over de alternatieven. Voor bestaande woningen verstrekken de vier gemeenten in 2018 een aantrekkelijke subsidie voor isolatie en warmtebronnen. Morssink vult aan: “Met onze woningcorporaties hebben we in 2018 nóg ambitieuzere afspraken, waarbij bestaande huurwoningen in één keer naar nul energieverbruik gaan. ”

Hans Morssink en zijn collega-bestuurders zien duurzame ontwikkeling als een continu proces. Voor de nieuwe gemeente liggen straks grote opgaven te wachten. Voor inwoners en bedrijven wordt het dadelijk een flinke klus om volledig afscheid te nemen van aardgas. Wethouder Morssink: “Voorlopig kampen we als organisaties met een groeiende CO2-uitstoot door het toenemend aantal autokilometers van ritjes tussen onze werklocaties. Afgelopen maand zijn daarom vier elektrische dienstauto’s in gebruik genomen.”