Jan Smit geëerd met Koninklijke onderscheiding

Buurtschap Nietap- Terheijl moet het doen met ‘Smexit’

NIETAP – Je zal het maar te horen krijgen: dat het de koning heeft behaagd dat je je volstrekt belangeloos verdienstelijk hebt gemaakt voor de maatschappij en dat je daarom benoemt wordt tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Jan Smit (71)uit Nietap overkwam het. Bijna 29 jaar paste hij op de kas van het buurtschap Nietap- Terheijl. Denk maar niet dat de euro’s zomaar uitgegeven werden onder het bewind van Smit. Jan was ‘zunig’. Maar dankzij die ‘zunigheid’ staat de financiële toestand van het buurtschap er rooskleurig voor, liet wethouder en locoburgemeester Henk Kosters (burgemeester Klaas Smid was in verband met een raadsvergadering zelf verhinderd) weten tijdens zijn speech in Café De Waag in Nietap.

Kosters was nog wel even bezig met de benoeming van de activiteiten van Smit. Moest een stuk of wat A-viertjes door. Smit zorgde voor de opmaak van het Buurtschapnieuws, wist een website voor het buurtschap te realiseren, was betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse kermis, was actief bij de wagenbouw van Nietap-Terheijl en zorgde als lid van shantykoor de Zulthesingers ervoor dat de repetitieruimte klaarstond en regelde het geluid. En dat is nog lang niet alles. Maar liefst 10 jaar lang was hij penningmeester en lid van de ouderraad van basisschool De Flint in Nietap. En alsof dat nog niet genoeg was kon de school rekenen op assistentie bij projecten, excursies en schoolreisjes. Nog iets: Smit was aanspreekpunt van de kermis. En hoe rustig, goedgemutst en loyaal als Smit altijd is, liet hij zich ook eens van een andere kant zien, toen een dame van de schiettent niet van plan was haar wagen twee meter te verplaatsen.

Archief Nietap – Terheijl

Dankzij Smits liefde voor de streekgeschiedenis zal de historie van Nietap-Terheijl voor eeuwig bewaard blijven. Hij verzamelde honderden documenten en oude foto’s over het gebied en legde een digitaal archief aan. Dat archief is vanwege de behoorlijke omvang inmiddels ondergebracht bij het Drents Archief. De vrijwilliger in hart en nieren was ook nauw betrokken bij de totstandkoming van twee boeken: ‘De rijke historie van Nietap en Terheijl’ en ‘Terheijl een parel in de kop van Drenthe’, dat vorig jaar uitkwam. Wie zich afvroeg of het Smit niet allemaal teveel werd, werd afgewimpeld. Daar wilde hij niets van weten. Kosters sprak van een vrijwilliger zoals je ze nog zelden tegenkomt, zóveel heeft Smit gedaan voor de buurt. “Je bepaalde misschien niet de koers van het schip, maar wel het stampen. En dat is minstens zo belangrijk”, zei Kosters.

Na bijna 30 jaar is het sloes. Smit neemt afscheid als bestuurslid. Kan hij genieten van z’n kinderen, kleinkinderen, rozentuin, fietsvakanties en schilderkunst. Het bestuur sprak van een ‘Smexit’ en benoemde hem tijdens de Algemene Ledenvergadering tot erelid van het buurtschap. Als beloning voor zijn diensten kreeg Smit een fles met een heerlijk drankje en twee glazen. Smit genoot van alle lof en aandacht. En van zijn koninklijke lintje. Bekijk ook het filmpje op de website en Facebook-pagina van de Krant.