Jan van der Klei stopt na 65 jaar met de paardensport

janvanderklei

RODEN – Jan van der Klei heeft afscheid genomen van de actieve paardensport. En hij niet alleen. In Leek zette hij met de pony’s Nanny en Kelly en groom Sjoerd de Vries een punt achter zijn 65-jarige paardensportleven.

Met het team Nanny en Kelly, en Sjoerd, die ook zijn schoonzoon is, vormt Jan al weer 18 jaar een hecht team in het samengestelde mennen. Wie denkt dat twee pony’s voor een kar een saai gebeuren is, moet zelf maar eens gaan kijken bij een dergelijke wedstrijd. Snelheid en wendbaarheid spelen de hoofdmoot, en de groom zit er bepaald niet voor de show. Hij of zij controleert, let op de tijd en houdt zo nodig met lijf en leden de kar in bedwang. En in de waterbak, de specialiteit van het team van der Klei, waarbij door een soort kunstmatige rivier wordt geracet, haalt de groom ook nog eens een nat pak.

De wedstrijden van het team van der Klei, waaronder een vijftiental deelnames aan de Nederlandse Kampioenschappen, verliepen niet altijd vlekkeloos. Een keer, tijdens een zogenaamde marathon, bleken de pony’s nagenoeg onbestuurbaar en joegen jury en tijdwaarneming van hun plaatsen; een andere keer ging de kar op de kant met voor Jan van der Klei wat verschoven wervels tot gevolg.

Afgelopen zondag, in Leek, sloot zich de cirkel. Vijfenzestig jaar geleden ontving de jonge Jan van der Klei er zijn eerste startkaart, nadat hij kort daarvoor als tienjarige lid was geworden van de rijvereniging in Roden. In zijn jonge leven reed hij wedstrijden met Orka, later met Ertina. Met Ertina won hij crossen en kreeg zelfs een uitnodiging voor de Europese Kampioenschappen. Maar bij gebrek aan voldoende financiële middelen moest hij die laten schieten.

Dissonant volgde. Met dit paard bracht van der Klei het tot Z springen. En ware het niet dat hij die ene keer als enig foutloze ruiter aan de verkeerde kant de finishvlag passeerde, dan was hij met Dissonant Nederlands Kampioen geworden. Een ongelukje op een later moment maakte Dissonant angstig en daarmee ongeschikt voor wedstrijden.

De paarden Ranka en Sirocco volgden, in de Z 2-dressuur. De dressuursport bracht van der Klei ook aan het jureren: bij de dressuur, het springen en bij samengestelde wedstrijden. En hij werd federatievertegenwoordiger. Naast dit alles gaf hij les bij de Mensinghe Ruiters en de Landelijke Rijvereniging Roden. En ten slotte kwamen Nanny en Kelly…

Nu, 2015, na Leek, is het klaar, heeft Jan van der Klei besloten. Nanny, Kelly en hij worden ouder; groom Sjoerd heeft geen bezwaar: de wedstrijdweekenden zijn vaak lang. Het is mooi geweest. En het wordt tijd om met zijn vrouw Hennie nog eens wat anders te bezoeken dan paardenevenementen, zegt Jan. Want zij staat al zo lang aan de zijlijn. Vanaf nu gaan ze aftrainen, Nanny, Kelly en hij. Het moet er toch eens van komen.