Janneke Mollema


‘De Nederlandse Bijenhouders Vereniging afdeling Nietap bestaat al zo’n 115 jaar en heeft ongeveer 55 leden. Ik ben al bijna tien jaar voorzitter en al 31 jaar lid. Ik kwam met de imkerij in aanraking door een collega, die vertelde dat haar man een zwerm bijen had gevangen. In de krant werd een kennismakingscursus aangeboden. Daar begon het mee. Inmiddels heb ik 14 bijenvolken. Er zijn veel manieren om bijen te houden, en alles is goed. Om bijen te behouden en de winter door te krijgen moet er wel aandacht en zorg aan besteed worden. Als je geen tijd hebt, kun je er beter niet aan beginnen. Zelf ben ik intensief met mijn bijen bezig, het is zo’n fascinerende hobby! Zo kweek ik bijvoorbeeld zelf koninginnen. En ik zet kasten bij het koolzaad en bij lindebomen. Dat zorgt voor heerlijke honing! Gelukkig heb ik de ruimte om bijen te houden, maar voor leden die dat niet hebben, is er ruimte in de bijenstal bij de vereniging.
In het gebouw op het complex van de Vrije Tijd Tuinders in Roden, naast de brandweerkazerne, geven we cursussen en voorlichting. Onze vereniging heeft Carnica bijen, een vriendelijk ras uit Slovenië. Wij vinden het belangrijk om vriendelijke bijen te houden, want mensen moeten veilig langs bijenkasten kunnen wandelen en fietsen. Vriendelijke bijen zorgen voor een goede PR.
Naast het geven van cursussen, werken we mee aan een scholenproject in het kader van natuureducatie. Dit in samenwerking met De Vrije Tijd Tuinders en de vlindertuin van het IVN. We vinden het belangrijk dat kinderen zo vroeg mogelijk in aanraking komen met dit alles. Door COVID nu dus niet en ook vergaderen doen we nu digitaal. Zo kunnen we toch binding houden met de leden.
Wat me zorgen baart is dat er steeds minder mensen zijn die iets voor verenigingen willen doen. Heel jammer, met elkaar kun je veel doen! Gelukkig hebben wij een voltallig bestuur  en een mooie vereniging. Als je eenmaal met bijen begint, opent dat ook je ogen voor de natuur om je heen. Mensen die de natuur willen helpen kunnen voor planten en bomen kiezen waar insecten wat aan hebben. Daarnaast zeg ik altijd: stoeptegels eruit en planten erin!’